måndag 7 juli 2008

1:0 - Ledarskribent stoppas på liberala Göteborgs-Posten

SR skriver idag på http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/index.asp?programid=2795

Göteborgs-Posten har i praktiken satt munkavle på en av sina ledarskribenter, Gert Gelotte, eftersom han bryter mot den fastlagda israelvänliga linjen på ledarsidan.

Gelotte åkte på en av Svenska kyrkans studieresor till Västbanken och Jerusalem. Resan fick honom att omvärdera sin syn på Israel-Palestinakonflikten. När han kom hem skrev han fyra artiklar som var starkt israelkritiska. En åsikt som går emot G-P:s traditionella ledarlinje. Nu får Gelotte välja mellan att skriva ”rätt” eller inte skriva alls.

I Medierna hör du Gert Gelottes syn på tidningens takhöjd. G-P:s politiske redaktör, Fredrik Tenfält, svarar.

De så kallade ”journalistresorna” till Israel och Palestina som Svenska kyrkan ordnar är omtvistade.

Jag hade två artiklar om Gert Gelottes förkastliga vinklade syn på vad som händer i och omkring Israel här och här. Det var påtagligt att det var som att tala med en vägg - och detta till en känd journalist som folk tror på, där fanns inget som helst intresse för fakta! Han hade varit och "tittat lite" på Västbanken på vad Svenska Kyrkans guider tyckte att han skulle se, utan någon som helst information om varför det såg så ut.

Jag sände nedanstående mail till GP:s ledning och andra chefer för media, och de senaste dagarna har jag sett minst ett besök från GP och fem från SR på min blogg. Jag kan bara förmoda att detta mail hade effekt!

Hej,

Jag fick just detta från en allmänt erkänd journalist:

From: Gelotte Gert (GP) [mailto:Gert.Gelotte@gp.se] Sent: den 26 juni 2008 13:24 Subject: SV: För information

Varför skulle jag öda ett endaste ord på dylikt skitprat?

Gert Gelotte

^^^^

Varför? Därför att jag skickade en artikel om konferensen i England om de judiska flyktingarna från arabvärlden, och detta var föregånget av några respektfulla (Gelotte hade krävt respekt – se min blog http://israelisverige.blogspot.com ) frågor. Dessa föranledda av en inlaga i Kyrkans Tidning av Gelotte som följdes av en rätt irriterad dialog, redovisad på denna blog.

I största allmänhet är jag mycket rädd för utvecklingen i Sverige, som har blivit det mest antisemitiska europeiska landet efter bytet av statschef i Frankrike, ivrigt lett av svenska massmedia. När jag var i Göteborg på 60-årsgalan för Israel var min syster med, som sedan 10 år bor i Israel, och hon fick en chock när vi kom dit och blev bemötta av ett hav av polisbilar och där bakom vrålande muslimer/sympatisörer som önskade oss död och förbannelse. Hjörne och några till höll fina tal men – röster i öknen. Så var inte Sverige när min syster lämnade för ett decennium sedan och utan stöd från media hade det inte kunnat bli så.

Jag försökte alltså att inleda dialog med en erkänd journalist, jag ville veta varifrån de fick informationen, om de hade någon uppfattning om de Pressetiska Reglerna som kräver att man rapporterar neutralt om en konflikt. Jag har försökt med flera. Jag har undrat om de inser att människors liv står på spel om de ger vinklade reportage – i fallet Gelotte och Alandh betalt med kollektpengar och lön och plats för dessa skriverier i GP.

Var de får informationen är förstås rätt lätt att svara på. En huvudkälla är TT, Sveriges Pravda, som serveras till varenda tidning inklusive bytidningarna, så ingen ska tänka fel. Finns motsvarande nyhetsmonopol i något annat demokratiskt land? Annars tar de ofta fram tyckanden från en enstaka individ – det må vara en arab, eller en bland israels extremvänster, där organisationer som B’Tselem, Peace Now blir rika på stora donationer från t.ex. engelska och norska UD, svenska Diakonia (en advokat på B’tselem är advisor till Diakonia.....) och andra, för att man därefter ska kunna säga att ”en israel sa.....”

När Gelotte/Alandh skrev smäktande om arabernas lidande i höstas i GP försökte jag hjälpa tidningen att i någon mån leva upp till de Pressetiska Reglerna om neutralitet och sände ett debattinlägg som berättade om all hälsovård Israel ger till araber utanför Israel, ofta gratis, men det refuserades illa snabbt. Alandh hade skrivit en lång rad frågor i ett av sina reportage. Jag besvarade varenda fråga, men fick bara en spydig kommentar att svaren inte fick plats i tidningen. Bägge återfinns på min blogg.

Det är kusligt.

Exakt samma totala ointresse av att lära sig verifierbara fakta och ha dialog om det, finns hos personer som Winiarski och Bitte Hammargren. Jag har sett att personer som till 90% smeker dem medhårs och smyger in en enstaka kritisk fråga, får svar. Kanske det är den svenska metoden. Jag har försökt skriva till Winiarski på DN, Bitte Hermansson på SvD – inte med tyckande utan fakta som helt motbevisar vad de presenterat för svenska folket i de största tidningarna. Uttrycket om vatten på gås må vara skånskt men.....

Jag och vår informella diskussionsgrupp är helt övertygade om att det är fara på färde i ett land där regeringen överöser anti-israeliska giftspridare som Palmecenter med miljontals kronor. De har konferens i Gaza med talare som:

1- Mr. Rafeeq El Natsha spoke from Ramallah, One of the founders of Fateh movement, Former president of Palestine Legislative Council, A member of revolutionary council of Fateh, Head of Fateh movement court, Former ambassador of Palestine in Saudi Arabia. 2- Dr. Khalil El-Haya spoke from Gaza, A member of Hamas Beaurue office, member of PLC. 3- Nayef Hawtma spoke from Damascus, Secretary General of DFLP. 4- Abed Alatif Ghaith spoke from Ramallah on behalf of Ahmed Saadat, Secretary General of PFLP, A member of PLC, Detained in the Israeli Jails. 5- Ahmed Jebreel spoke from Damascus, Secretary General of PFLP General Leadership. 6- Mohamed Sbaih spoke from Cairo on behalf of Amre Mosa the Secretary General of Arab League. 7- Mohamed Hindi spoke from Gaza on behalf of Ramadan Shalah the Secretary General of Islamic Jehad Movement. 8- Raed Salah spoke from Nazareth in Israel, the president of the Islamic Movement in Israel. 9- Monir Hamarna, the Secretary General of the Communist Party in Jordan, spoke from Amman. 10- Viola Furubjelke Secretary General of the Olof Palme International Foundation, spoke from Gaza. 11- Hussam Adwan spoke from Gaza, President of the conference, President of UTSP.

Detta ger alltså Svenska Staten stora summor till av tradition och slentrian – något man hade hoppats skulle ändras med den nya regeringen men.......

På något sätt börjar man att tänka på både Dreyfus och al-Dura när man märker att kändisjournalister är lika oantastliga som försäkringsläkare.

Du lär knappast ta tid att läsa lite mer, men som bredvidläsning rekommenderar jag faktiskt min informationsblog http://israelisverige.blogspot.com som helt och hållet ägnar sig åt att berätta om det som svenska media inte anser att svenskarna ska bekymra sig över – inklusive komplett dialog med Gelotte. Det är inte en tyckarblogg med bladder. Jag lägger – som appendix – några relevanta länkar.

Vad bör man göra? Vad är din tanke, några idéer? Sänd gärna detta mail vidare. Uppriktigt sagt tror jag att inte så många medvetet VILL att Sverige ska framträda som ledaren för anti-israelisk propaganda i Europa!

Vänligen

Harry Harrysson

Appendix:

Gelotte: Denne man ansåg att jag förolämpade honom när jag ställde frågor:

Den blå rutan jag började detta mailet med och sammanhängande text finns på http://israelisverige.blogspot.com/2008/06/kommentarer-och-reaktioner-till-dialog.html

Den tidigare korrespondensen med Gelotte, där han ansåg att jag förolämpade honom med mina frågor på http://israelisverige.blogspot.com/2008/06/gert-gelotte-som-representant-fr-svensk.html

Hans genomtänkta svar på frågor som:

* 77% av israels araber inte vill bo i något annat land http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3559045,00.html * En dramatisk ökning av antalet jerusalemaraber som vill bli israeliska medborgare efter det att Olmert vill dela Jerusalem http://www.haaretz.com/hasen/spages/921428.html och http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3468672,00.html

Är där besvarat med ett intellektuellt

3. Att en majoritet av muslimska israeler vill bo kvar i Israel torde väl bero på att de ser Israel som sitt hemland. Varför skulle de flytta någon annanstans. Och att muslimska israeler vill bo i Israel kan väl inte vara ett försvar för att de blir diskriminerade?

Winiarski: använder också samma standardmetod att hitta individer som säger vad han vill att de ska säga. Han drar också fram detaljer som t.ex. husförstörelse utan att ha ägnat sig 5 minuter åt faktainsamling. Se t.ex. http://israelisverige.blogspot.com/2008/06/tyckaren-winiarski.html

Vidare: http://israelisverige.blogspot.com/2008/05/och-morfars-ppeltrd-d.html

Bitte Hammargens vinklingar och lögner har kommenterats bl.a. på http://israelisverige.blogspot.com/2008/06/israeler-avlivar-rutinmssigt-arabiska.html

Hon talar våldsamt mycket om Mohammed Omer, drar fram helt overifierbara påståenden från honom om Israels behandling av honom – när han KOMMER TILLBAKA från sin Europatur, inte när han lämnade Gaza med sina välikända åsikter för att sprida israelhat i Europa. Intressant: på hans webbsite http://rafahtoday.org/ finns inte ordet Hamas en enda gång! Med hans åsikter är han välkommen tillbaka till Gaza.

http://israelisverige.blogspot.com/2008/06/och-hr-r-fakta.html

http://israelisverige.blogspot.com/2008/06/bitte-ljuger-igen.html

.

9 kommentarer :

  1. Kolla på detta, det är prat om Israel-Palestina konflikten...
    http://www.youtube.com/watch?v=249JaIaubVw

    Inte bara Sverige som är emot Israel...med all rätt!

    SvaraRadera
  2. Till farzoo.
    Galloway......
    fnisssssssssssssssss
    En korrupt och vilseförd exhibitionist som tack och lov är portad i de flesta respektabla sammanhang.
    Ingen initierad person hänvisar längre till den mannen.

    SvaraRadera
  3. Vi vet att de flesta är emot Israel. Kyrkan har varit emot judarna i mer än 1000 år och fortsätter. Antisionism är ett svepskäl för antisemitism.

    Jordanien slängde ut Arafat 1970 sen de var dödligt trötta på honom, så han tog bussen till södra Libanon, och började ställa till förtret för alla. Både lokalbefolkningen, läs
    http://www.free-lebanon.com/LFPNews/hobeika_damour/hobeika_damour.html

    Han ställde faktiskt till det för Israel också, hur konstigt det än låter.

    SvaraRadera
  4. Till Gita...
    Korrupt? På vilket sätt? Vad för bevis har lagts fram mot honom? Kommer du med såna grova anklagelser så får du gärna lägga fram nåt konkret också...TACK!

    Han är hatad av såna som dig för att han säger som det är och trycker på den ömma punkten Israel, efter andra världskriget har alla som talat illa om Israel blivit kallade för nazistersympatisörer, antisemiter osv osv osv...det är PATETISKT och frustrerande att en stat som Israel kan bedriva sin terroristverksamhet utan några som helst represalier från omvärlden.

    SvaraRadera
  5. Farzoo - jag vet nog vad som är patetiskt. Har du läst en liten liten del av allt som står på denna bloggen hade du vetat annorlunda. Jag antar att det var patetiskt att judarna förföljdes i tusen år i Europa och att 6 miljoner därefter mördades som snygg avslutning. Du kan läsa lite hur de mådde för 100 år sedan på http://israelisverige.no-ip.info/Referensmaterial/Nordau_sionistkongressen.html
    Du kan läsa lite om alla förbättringarna de åstadkom för palestinaaraberna när de blev av med Jordaniens och Egyptens olagliga ockupationer 1967, på http://israelisverige.no-ip.info/Referensmaterial/PalestiniansDeserve.htm

    Jag antar att det är patetiskt att 10000 sjuka människor från Gaza har fått vård i Israel under drygt ett år - UTAN sjukförsäkring. Försök det med Sverige.

    Uppriktigt sagt är det patetiskt att se hur många antisemiter som fortfarande frodas och faktiskt tror på all vänsterpropagandan som har kommit mot Israel efter 1967. Innan var de ok, eftersom det utvecklats mycket efter socialistiska principer som i kibbutzerna, och de var "de svaga". Så fort som de visade sig kunna bita ifrån sej var de inte bra längre. Verkligen patetiskt!

    SvaraRadera
  6. Till farzoo.

    Citat.
    It was found that Galloway's use of parliamentary resources to support his work on the Mariam Appeal "went beyond what was reasonable" and recommended he be suspended from the House.
    "Had these been the only matters before us, we would have confined ourselves to seeking an apology to the House. However, Mr Galloway's conduct aimed at concealing the true source of Iraqi funding of the Mariam Appeal, his conduct towards Mr David Blair and others involved in this inquiry, his unwillingness to cooperate fully with the Commissioner, and his calling into question of the Commissioner's and our own integrity have in our view damaged the reputation of the House. In accordance with precedent, we recommend that he apologise to the House, and be suspended from its service for a period of eighteen actual sitting days. As the House is shortly to go into its Summer Recess, we further recommend that Mr Galloway's period of suspension should begin on October 8, the day it resumes."

    Detta är ett exempel av många.
    Läser man hans levnadsbeskrivning ser man att han oupphörligen stuckit sin smutsiga näsa in i diverse tvivelaktiga projekt som endast hans tröttsamma svada klarat honom levande ur.

    Trovärdig? Naturligtvis inte.
    Sensationssökare? Förmodligen.
    Korrupt både monätärt och moraliskt? Absolut

    Repressalierna du längtar efter borde naturligtvis riktas mot de i Israels grannskap som aldrig tillåter någon fred innan de lyckats utplåna Israel.

    SvaraRadera
  7. Gita:

    Det finns ALLTID två sidor av en historia:

    "- Jag vet att nivån har sänkts de senaste åren i Washington, men för att vara jurist är du förvånansvärt nonchalant med rättvisan, sade den färgstarke Galloway till utskottets ordförande Norm Coleman.

    - Jag är inte i dag och har aldrig varit en oljehandlare.

    Just före Galloways uppmärksammade framträdande presenterade demokrater i det mäktiga senatsutskottet en rapport som hävdade att USA självt kan ha en del att dölja i olja mot mat-skandalen.

    Rapporten slår fast att amerikanska myndigheter kände till både mutor och fiffel i samband med FN-programmet och direkt oljesmuggling från Saddams Irak - men gjorde "praktiskt taget ingenting" för att stoppa det.

    - Vi behöver granska oss själva i spegeln likaväl som vi pekar finger mot andra, sade den demokratiske senatorn Carl Levin.

    Senatsutskottet utreder muthärvan kring FN-programmet som lät det sanktionsdrabbade Irak sälja olja och köpa mat och andra förnödenheter för pengarna.

    Utskottet har presenterat dokument som sägs visa att Saddam Husseins regim gav Galloway rätten att köpa och sälja vidare 20 miljoner fat olja. Dessa lukrativa kontrakt kunde sedan säljas vidare till god förtjänst enligt utskottets uppgifter.

    Galloway är bara ett namn i en lång lista av utpekade individer och företag. Andra som anklagas är Frankrikes förre inrikesminister Charles Pasqua, den ryske ultranationalisten Vladimir Zjirinovskij och en före detta rådgivare till Rysslands president Vladimir Putin.

    Samtliga nekar till anklagelserna. Ingen av dem riskerar sannolikt att ställas inför rätta, men Galloway är fast besluten att rentvå sitt namn och begav sig därför till Washington.
    "

    Källa: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_422405.svd

    Att USA(Israel) smutskastar folk som är emot krig mot muslimer är inget nytt och föga förvånande.

    Till Harry:

    jag är varken arab, jude, muslim eller kristen så jag har inget större intresse i den här konflikten. Jag anser att båda sidor bär lika mycket ansvar för att det inte blir fred.
    Ingen vill svälja sin stolthet och kompromissa, alla vill ha rätt! Det funkar inte på nåt plan, inte ens i en relation två människor emellan.

    Men det du skriver tappar sitt värde när du helt och hållet håller araberna/muslimerna ansvariga för allt skit som händer.
    Judarna är inte det minsta oskyldiga i det här dramat, de har stått för många tvivelaktiga agerande.

    Tyvärr kan man inte ta det du skriver på din sida så värst seriöst när du är så ensidig.

    It takes two to tango!

    SvaraRadera
  8. Jag har faktiskt inte heller bestämt mej för vad jag "är", eftersom jag vet att alla religioner är en modell av den bakomliggande oförståeliga verkligheten. Men jag är en sak; nyfiken! Det jag skriver är bara klister för att hålla ihop fakta på länkarna jag ger.

    Jag har inte sagt att judar är änglar, och med en halv miljard muslimer i sin omedelbara närhet som hatar dem pga tre livstiders hatpropaganda, har de inte fler kinder att vända framåt. Alla människor kan provoceras om man försöker länge nog.

    Hade du bemödat dej om att läsa de två länkar jag gav sist hade du fattat lite mer, men jag tvekar på att du orkade göra det.

    Om västerländska desperata försök att behandla terrorister och försvar mot terrorister som lika goda kålsupare kan du läsa en del intressant här

    SvaraRadera
  9. Till farzoo.
    Det finns inte bara två sidor av en historia - det finns hur många sidor som helst, för att nu vara filosofisk.
    Att slösa mer tid på Galloways sätt att dansa sin tango känns ganska meningslöst.
    Han må driva sitt eget personliga jihad, men om han därigenom tror han kommer att få tillbaka folkets respekt, då har han fel.
    För det krävs något som i gamla tider kallades "sinnesändring."

    SvaraRadera

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)