tisdag 15 september 2009

Hur firas Ramadan? [kopia]

Ramadan började i år i Sverige den 22 augusti och avslutas 29-30 dagar senare, beroende på månfasen. Denna fastedag är nyttig på många sätt, det är nyttigt att fasta om än inte att vråläta halva natten därefter. Världens mest kända kryptomuslim lämnar sitt Ramadanbudskap: Det förvånar inte att den mest välsmakande dadeln i Egypten nu heter Obama. För en extra dollar kan du köpa Super Obama. Vad gör man medan man glufsar i sej? Tittar på TV förstås.

Ramadan har blivit den muslimska världens Judehatarmånad. Se länk.

Muslimska regeringar tar fördel av Ramadans TV-säsong och sänder anti-israelisk och antisemitisk propaganda, en del påminnande om Nazipropagandan som föregick Förintelsen i Tyskland. Medan världens muslimer fastar under de ljusa timmarna och samlas hemma därefter för att bryta fastan, utnyttjar arabiska propagandaministerier chansen att sända sina bästa program eftersom de då har det största antalet åskådare. Många program är speciellt avsedda för Ramadan. Program om Israel och det judiska folket ligger i topp och varje år sänder de arabiska regeringskontrollerade TV-stationerna i hela Mellanöstern hatprogram om Israels och judarnas förräderi mot alla muslimer och resten av världen. Enligt MEMRI, som överser mediasändningar i arabvärlden sänder Iran i år en syrisk serie, "Al-Shatat" (se videoklipp här) som föreställer hur judiska bankirer - speciellt Rothshilds - dominerar internationell bankverksamhet och därmed världen. Med judiska figurer som säger saker som "alla länder som har antagit icke-judiska religioner måste förstöras och elimineras", och "vi har tagit emot en unik ära - att dominera världen, genom kapital, kunskap, politik, avlivande av icke-judar, och andra sätt", allt i 30 avsnitt som har visats i arabländer i hela Mellanöstern inklusive Jordaien [som har "fred" med Israel så länge de får enorma bidrag från USA]. Fem anti-israeliska shower i Egypten [Egypten har också en iskall fred med Israel och får enorma summor från USA för det - slå upp USAID Egypt. Dessutom fick de 90% av allt land som Israel ockuperade när de attackerades 1967 - hela Sinai - och vann kriget.] Inte mindre än fem nya serier som sänds i egyptisk TV i år handlar om Israel och judarna. En heter "Spionkriget" och berättar historien om Samia Fahmy, en egyptier som påstås ha anställts av Mossad, men i stället var dubbelagent och lurade israeler att arresteras i Egypten. En annan serie heter "Mitt hjärta är mitt bevis" och berättar om en judisk egyptisk sångerska Layla Murad, som blev stjärna, därefter anklagad att hon i hemlighet stödde Israel och hur hon därefter förlorade sitt anseende i arabvärlden. Ytterligare ett program, "Den andra porten" berättar om en moder vars son kidnappas och tas till Israel.

Inte alla egyptier uppskattar detta urval av program. En student vid Kairouniversitetet talade till AFP och sa att showerna om Israel och judarna enbart var rökridåer, "för att vi inte ska se alla verkliga problem här med arbetslöshet och fattigdom." En annan student sa: "Kan vi inte hitta en annan fiende så pratar vi om Israel. Vi skulle koncentrera oss på människors problem, fattigdom...., och sluta snacka skit om Israel och spioner. Vi måste koncentrera oss på verkliga problem."

En mediaprofessor, Mahmud Zaki, som är stjärna i en av showerna sa att programmen var avsedda att hålla folkets tankar på Israel. "På sistone har folk på gatan tröttnat på att alltid prata om den palestinska frågan. Allt är bara gamla nyheter överallt. Det gjordes ett försök att återuppliva intresse i den israelisk-palestinska konflikten och tända upp fosterländska känslor men....

Wikipedian säger om Ramadan:

De troende förväntas i ramadan även att i möjligast mån uppträda väl, ge allmosor (zakat) till de fattiga, visa speciellt hög aktning för sin familj samt rena sitt sinne genom att undvika beteenden som våld, ilska, avundsjuka, småaktighet, girighet och illasinnad ryktesspridning. Jag är inte helt säker på hur detta överensstämmer med att se antisemitiska filmer, men jag är förstås inte muslim heller. Du kan läsa mera vad en annan blogg säger på denna länken. . ....

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)