fredag 16 oktober 2009

Turkiet alltmer islamistiskt [copy]

Turkiets nya islamistiska regering tar stora steg mot större islamistisk fundamentalism. Atatürk är bortglömd, slöja införs alltmer och - som det så ofta sägs (och det är inte modet som "råkar" gå parallellt med islamiseringen), Israel är som en kanariefågel i en gruva, en indikator för vad som senare kommer att hända med den övriga Västvärlden. Det islamistiska partiet som styr sedan 2002 försöker gå på en knivsegg och halkar titt som oftast.

Turkiet har försökt stå på tre ben ett tag. De vill kvalificera sej in i EU, men det är jobbigt. Många i EU känner stort obehag att i ett nix öka antalet muslimer i EU helt markant. En gissning på antalet muslimer i Europa 2007 var 53 miljoner varav 16 miljoner i EU. Turkiet enligt World Factbook har 76 miljoner, vilket innebär att ett EU-deltagande mer än fördubblar antalet muslimer i Europa.

Ta det från början.

Ottomanska Riket var - tja, stort.... Se stor karta här. För stort, för omodernt, så när det föll i första världskriget krympte det tillbaka till Turkiet. Mer än 99% av resterna gick till araberna, mindre än en procent blev det brittiska mandatet, och i San Remo 1920 fastslogs att denna flisa skulle utgöra det judiska hemlandet.

Atatürk reformerade det återstående Turkiet och förvandlade det till en modern muslimsk stat. Om det nu är möjligt.

Han förbjöd bruket av kvinnlig slöja i många situationer, och såg det som något degraderande och antikverat - vilket hjälpte fram till nutiden, då en hårdare variant av islam börjar bli på modet. Där är en intern kamp med stora demonstrationer angående slöjmodet, en artikel i Newsweek - och enartikel från ett modernt muslimskt land - kan ge lite information.

Slöja - självklart kan det vara väldigt dekorativt om man har det på rätt sätt - också att flirta med. Jag minns när jag satt i en buss i Afghanistan 1975, några småflickor med lätt slöja lekte i mittgången, de höll slöjan i mungiporna på sedvanligt sätt - för att kunna tappa greppet om någon snygg kille passerade förbi, sen låg de och gapflabbade på golvet! Halva bussen smålog.

Här spekulerar jag bara på hur det indikerar graden av islamsk fundamentalism. Det är påtagligt att i ett land som Malaysia - från mitt första besök 1975 till det senaste förra året har bruket av slöja mycket påtagligt stigit.

För att återgå till Turkiet. Israel och Turkiet har i stort sett haft vänskapliga förbindelser, militärens kontakter har varit regelbundna, gemensamma flygövningar och andra militära övningar.

Fram till nu. Helt plötsligt började Turkiets premiärminister Erdogan, under det ekonomiska mötet i Davos i januari, att gallskrika på Peres för att Israel hade försvarat sig mot Hamas! Och därefter har förhållandena varit känsliga.

April: Turkiet och Syrien har deras första militära gemensamma övning.

Juli: Nabucco. Denna gasledning genom Turkiet, som de hoppas kommer att ge stora summor i transitavgifter, ska leverera gas till Europa från området omkring Kaspiska Havet. Självklart köper ingen europé med självaktning gas från Iran huh....... Turkiet köper för eget bruk stora mängder gas från Iran och de träffas allt oftare.

Nabucco var för att få alternativ till den ryska gasen men hoppsan - tja, läs nyheterna från Ryssland själv.......

Som bekant har Israel sålt stora mängder vapen till Turkiet. Finns det risk nu för att syrierna kommer till Turkiet för att studera dessa? Eller - vandrar de vidare?

21 augusti tar Filippinerna ett skepp med israeliska vapen från Turkiet - förmodligen till muslimska terrorister där.

September: Turkiets utrikesminister vägras passera mellan Gaza och Israel, eftersom det skulle vara en stor triumf för Hamas.

11 oktober: Turkiet stoppar Israel från att deltaga i den årliga (sedan 2001) flygövningen i Turkiet med NATO.

11 oktober: USA och Italien drar sig också ur övningen pga Turkiets aktioner, så det blir ingen övning.

14 oktober: en tidning i Qatar avslöjar att "Turkiet stärker banden med Iran och Syrien efter att ha snäst av Israel" veckan innan. Övningarna med Syrien ägde rum ungefär samtidigt som turkarna avspisade Israel. Flygövningarna skulle ha simulerat bombningar nära gränsen mot Iran, Irak och Syrien. Mera på denna länk.

15 oktober: Lieberman - har Turkiet gått från att vara vän till att vara fiende? Detta efter att en antisionistisk TV-serie har börjat sändas i turkisk statskontrollerad TV, med stora mängder lögner om Israels grymhet mot araberna. Israels soldater presenteras som barnamördare vilket inte precis är vad ett vänskapligt land gör. Israels många turister till Turkiet lär knappast uppskatta den ökade hetsen mot judar/israeler där och förhoppningsvis semestrar de annorstädes. Netanya är mycket besviken på Turkiet efter denna hatpropaganda.

16 oktober: Turkiet har hela tiden sagt att de egentligen inte vill ha någon seriös brytning, utan enbart sådär litegrann, under kontroll. Terrorister i Turkiet har försökt angripa Israeliska mål men soldater har arresterat dussintals av dessa terrorister. Terroristerna hade tänkt attackera israeliska, amerikanska och NATO-anknutna mål, och man hittade laptops med material som också knöt terroristerna till al-Qaeda.

Asia Times, i Hong Kong, gör en intressant analys av Israel-Turkiets förhållanden, som varit goda i 20 år men nu - tja, vi får se. Självklart älskar Turkiet Goldstonerapporten liksom Bildt och Hamas.

Så - vänta och se. EU borde ta stor hänsyn till dessa detaljer men gör EU:s ordförandeland det? Israel talar en hel del med nästa ordförandeland, Spanien, eftersom de har insett att de inte kan diskutera på ett intelligent sätt med det nuvarande. Sverige skulle aldrig tala om för Turkiet att det är mindre lämpligt att bli mer likt Iran och Syrien.

.

HD SvD921 SvD sr GP338 D810 DN573 |

...

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)