söndag 9 oktober 2011

Muslimer bombar bikini-flickor.

Terror på stranden
Sep 30, 2011 5:59 EDT
Radikaler i Ryssland har bombat bikini-klädda kvinnor för att tvinga dem att klä sig i islamisk klädsel.
Stranden är full av män i dessa dagar. Kraftfulla muskulösa Dagestani-män som utövar kampsport och brottas på sanden vid Kaspiska Havet i huvudstaden Machatjkala. Vissa sitter, njuter kokta majskolvar med smör och salt, andra spelar fotboll eller rider på sina kompisars axlar i vågorna, tävlar om vem som kan hålla på längst utan att kollapsa i vattnet. Sällsynta grupper av blyga kvinnor i långa flanellklänningar går ut i havet och håller barnen i handen, deras långa kjolar och färgglada hijab suger omedelbart upp saltvatten, som svampar. Bikinis? Det finns nästan inga. Den sociala förändringen här har varit snabb och radikal: bara för två somrar sedan simmade få kvinnor i långa klänningar och sjalar vid Rysslands stränder vid Kaspiska Havet. I år bestämde den allmänna opinionen i regionen -  platsen med den högsta nivån av terroristattacker i Ryssland, sig för att sätta stopp för den "syndiga" visningen av kvinnors kroppar. Synen av en sällsynt turist i en modern baddräkt framkallar rynkor i pannan, och en grinig kommentar på det lokala språket. Ett ord är alltid hörbart: haram eller "förbjudet".
För att göra livet lättare för både kvinnor som vill bada men inte har badkläder (smeknamnet burkinis) och för män angelägna om att spela på stranden utan att bryta mot islams diktat öppnade staten den första sharia-kompatibla stranden i Ryssland den här månaden. Den heter "Mountain Woman Beach," det är en inhägnad area, öppen för kvinnor, flickor och pojkar yngre än 6 år. Besökare kan vila i bekväma träskydd för att fly värmen eller simma i havet utan bördan av burkinis. Stranden är bevis nog, om någon nu skulle behövas, om utvecklingen av islam i Ryssland. Det är också en säkerhetsåtgärd för att skydda kvinnor från en ny, hemsk ström av bombningar vid Kaspiska stranden.
En klar morgon i juli förra året, cirka 6 på morgonen, träffades läraren Yelena Abduzhalimova hennes kollegor på stadens centrala strand för en omgång volleyboll. Medan damerna bytte till sina baddräkter, började en grupp unga pojkar att värma upp i brottningsövningar innan morgonklasserna, precis vid en volleybollplan. Förutom barn var stranden fortfarande ganska tom den tidiga timmen. Abduzhalimova gick på banan med sina vänner och hon steg fram för att slå bollen. Genast kastade en kraftig explosion henne i luften, hon flyger 10 meter över marken. Hon hade trampat på en mina gömd i sanden. Det var den tredje explosionen på den allmänna stranden den säsongen, och en som kostade Abduzhalimova hennes ben till ovanför knäet. Bomben var avsedd som straff för kvinnor som bär baddräkter, säger hon. Nu säger hon att hon önskade att sharia-stranden hade varit öppen då. "Om bara den bevakade stranden för kvinnor hade existerat för ett år sedan skulle jag haft mitt ben nu", sade Abduzhalimova och tillade att det var en lycklig slump att hon trampade på minan innan ett barn gjorde det.
Inte alla kvinnor är så positiva till sharia-stranden. "Först utfärdar de ett dödligt hot för att bära en bikini, nästa gång de kommer vill de att vi ska sluta bära våra shorts och jeans, sen förbjuda oss från att gå till restauranger och universitet", säger Bakanai Huseinova, chef för ett finansiellt företag i Dagestan. Huseinova befarar att de ökande terrorattackerna så småningom kommer att börja öka trycket och kontrollera alla områden i en kvinnas liv, sociala, familjära, andliga. Terrorattacker har eskalerat inte bara mot bikini-klädda kvinnor, utan mot alla sekulära symboler i Dagestani-samhället. Bara i år har det varit mer än 200 terrorattacker i Dagestans mataffärer, caféer, och bastu som säljer sprit, samt religiösa centra och polisstationer. Attackerna har dödat hundratals socialarbetare, lokala deputerade, poliser, höga officerare, även imamer. Dessutom har två skolledare som talade mot att skolflickor bär hijab, dödats i år i Dagestan.
Medan det islamistiska upproret i Dagestan försöker skrämma kvinnor att följa sharialagarna,  tar ledarskapet i grannlandet Tjetjenien, själva initiativ. Obeslöjade kvinnor är förbjudna att komma in statliga byggnader, tonåriga flickor är skyldiga att komma till skolan med håret täckt. I höstas blev kvinnor i ärmlösa klänningar och korta kjolar trakasserade och besköts med paint guns på gatorna av den halvofficiella moralpolisen. Broschyrer delades ut vid muslimska flickskolor i somras och varnade "beteende är viktigt-muslimska kvinnor ska inte tala högt eller titta direkt in i ögonen på människor." Dessa initiativ stöds högst upp: Tjetjeniens Kreml-stödda president Ramzan Kadyrov, skjuter fram den nya islamiska klädkoden, och hans fru har ett modehus som skapar islamiska klädselstandarder. I den statliga televisionen instrueras kvinnor hur en rättrogen muslim ska se ut, och modellerna har golvlånga klänningar med beslöjade ansikten.
Det var den tredje explosionen på den allmänna stranden som kostade Yelena Abduzhalimova hennes ben till ovanför knäet.
Andra kvinnor känner trycket att införa islamisk klädsel inifrån sina egna familjer. På en eftermiddag nyligen satte sig två kvinnor beslöjade helt i svart "Aisha", 22, och hennes syster-in-law "Fatima", 24 - på den slitna mattan i hörnet av sitt dåliga hus i Derbent-regionen. Flickorna, före detta studenter från Moskva- och Volgograduniversitet, föredrog att hålla sina verkliga ryska namn anonyma. För några år sedan blev de två flickorna kära i Salafi-muslimska män på internet och flyttade till Dagestan för att börja familjer med deras religiösa män. "Min man ville att jag skulle täcka mig själv", säger Aisha. Endast ögonen syns ovanför hennes svarta slöja. "Jag försöker att inte gå ut längre. Folk pekar på mig, kallar mig terrorist." Fatima och Aisha har inte något annat val än att lyda sina män. De vet alltför väl att män har fullständigt offentligt godkännande att bestämma lämpligt beteende för deras fruar. För två år sedan försökte människorättsgrupper i Moskva - men misslyckades, att få en officiell förklaring till dödsfallen av sju kvinnor som sköts på en väg i Tjetjenien. Kadyrov sade att kvinnorna hade visat "löst beteende" och spekulerade att de kanske hade fallit offer för "hedersmord" av sina egna familjer. "Vi ser en tendens att kvinnor tvingas in i en förödmjukande social roll i norra Kaukasus", säger Tatjana Lokshina, en forskare hos Human Rights Watch i Moskva. Hon sa att domstolarna traditionellt har blundat för våld i regionen.
Den sista maj meddelade det amerikanska utrikesdepartementet sin avsikt att tilldela $ 1.700.000 till stöd för icke-statliga organisationers program i Rysslands norra Kaukasus, med nästan hälften av pengarna riktas till att hjälpa icke-statliga organisationer bekämpa våld i hemmet. Men det är osannolikt att de västerländska pengarna kommer att gå långt i förändrade lokala attityder, och myndigheterna i Moskva kommer säkerligen att fortsätta att kämpa med hur man ska skydda kvinnor, antingen det är på stranden, i bastun eller på gatan, i Rysslands snabbt förändrande söder.
För frågor, vänligen kontakta The Daily Beast på editorial@thedailybeast.com


http://www.svd.se/nyheter/utrikes/slojforbud-vacker-protest-i-tunisien_6536789.svd
http://www.skanskan.se/article/20111009/TTUTRIKES/310099991/1400/-/sloumljfoumlrbud-vaumlcker-protest-i-tunisien

......

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)