måndag 21 januari 2013

Hamas begränsar donationer från Israel för att själva tjäna på tunneltrafiken. Gazanerna hatar det.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164324#.UPyNhSfgGCa

Hamas förbjuder vissa typer av israeliska varor till Gaza. Israel fortsätter ändå leverera varor.

Av Elad Benari
Först Publicerat: 2013/01/18, 00:16

Hamas försöker återigen straffa invånarna i Gaza genom att försöka minska omfattningen av israeliska varor som kommer in i regionen.

Hamas ministerium för ekonomi meddelade i veckan sitt beslut att förbjuda import av vissa typer av varor till Gaza via de israeliska gränsövergångarna. Dessa inkluderar kontorsmöbler, olika typer av livsmedel, hygienprodukter, gasrör, plast, plastpåsar och kläder.

Den lokala befolkningen i Gaza uttryckte sitt missnöje med beslutet, särskilt eftersom de israeliska produkter som kommer in i Gaza anses vara av mycket högre kvalitet än de varor som smugglas in i Gaza från Egypten, genom tunnlarna i Rafiah-området.

Samordnaren i myndigheternas verksamhet i Judéen, Samarien och Gaza (COGAT) konstaterade att detta är en pågående Hamas-politik, som syftar till att minska importen från Israel och andra externa marknader utan att analysera de allvarliga konsekvenser sådana beslut skulle ha på allmänheten och befolkningen i Gaza.

Trots det noterade COGAT på onsdagen 218 lastbilar som innehöll en mängd olika varor och 175 ton gas som levererades till Gaza.

Bilarna levererades via Kerem Shalom Crossing under samordning av Samordnings-Administrationen i Gaza.

Dessutom konstaterade COGAT att 301 ton jordgubbar och 52.000 blommor exporterades från Gaza denna vecka. Exporten samordnades av Gazas Samordning och Liaison Administration genom Kerem Shalom-korsningen.

Israel tillåter kontinuerligt humanitärt bistånd till Gaza, trots Hamas påståenden att det finns en "belägring" av området. Israel har godkänt internationellt finansierade och övervakade projekt i Gaza. Sedan 2011 har 235 projekt godkänts. I September 2012 enbart har 16 nya projekt blivit godkända.

Israel har också stött den privata sektorn i Gaza, och har godkänt överföringen av råvaror för den privata konstruktionssektorn inklusive takpannor, byggstenar, torr vägg, mosaik, lim, gips, etc.

Förutom allt det ovanstående har kommunikationskanalerna mellan Israel och PA:s hälsoministerium upprätthållits under de senaste åren, trots Hamas våldsamma övertagande av Gaza 2007. Som en del av detta meddelande israeliska läkare att de mer än en gång har hjälpt till att rädda livet på PA-araber från Gaza som kom att få behandling i israeliska sjukhus.

Arg på PA-Israelsamarbetet har Hamas förhindrat en överföring av Gazapatienter till sjukhus i Israel utan den minsta protest i Aftonbladet.

....

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)