lördag 19 januari 2013

Rekordlågt barnafödande i USA - och resten av vår underbara värld?

Nyhetsrubriken är bara hälften. Lägg till - och börjar bli nästan lika låg som Europa så säger det mer.


Låt oss ha den officiella svenska fruktsamheten, fertiliteten som jämförelse. Här en bild från länk. Det måste gå över den streckade Reproduktionslinjen annars minskar antalet svenskar och vi blir allt äldre och svårare att få ihop till pensionerna.

Tabell över uppskattad fertilitet i världens länder, det verkar som om de flesta värden är uppskattade för 2012, se denna länken. USA ligger där som nr 124 med 2.06. Sverige på #173 med 1.67 vilket stämmer med värdet i diagrammet.

PEW:s mätning visar något de aldrig skulle visa i Sverige, nämligen hur många av bebisarna som kommer från utländskfödda mödrar. Vi har alla skämtsamt (?) hört att de flesta nyfödda pojkar i Malmö heter Muhammed.

Som omväxling: andra högutvecklade länder som inte tröttnat på att göra barn? Israel vid #77 och 2.67, ingen risk att de tar slut. Arabvärlden? Kommer här nedan. De övriga som toppar listan är i stort sett såna länder där de flesta ungar dör innan de vuxit upp.

Dessutom - som du ser nedan gillar många tredje-världensstater att manipulera allsköns siffror om de tror de får nån fördel av att ljuga.




Judisk-arabisk demografi trotsar konventionell "visdom"


Yoram Ettinger
"Israel Hayom", http://bit.ly/RcqV6L, 19 okt 2012

Judisk majoritet väster om Jordanfloden är säker, i strid med konventionell "visdom", som återigen är avskild från verkligheten.

Under 2012 fortsätter Israels judiska demografi den kraftiga ökningen genom de senaste 17 åren, medan muslimsk demografi, väster om Jordanfloden och hela Mellanöstern, allt mera går emot västerländska normer.

Enligt en juni 2012 studie av Washington-baserade Population Reference Bureau (PRB), föredrar 72% av 15-49 åriga palestinska gifta kvinnor att undvika graviditet, liksom 78% i Marocko, 71% i Jordanien, 69% i Egypten och Libyen, 68% i Syrien, 63% i Irak och 61% i Jemen. PRB-studien anger att "ett växande antal kvinnor använder preventivmedel, eftersom familjeplaneringstjänster har expanderat i den arabiska regionen."

Den exempellösa fertilitetsminskningen i den muslimska världen dokumenterades i juni 2012 av Dr Nicholas Eberstadt, en ledande demograf vid American Enterprise Institute, och Apoorva Shah vid Hoover Institute. Enligt Eberstadt och Shah, "i hela världens muslimska samfund faller födelsetalen dramatiskt .... Enligt uppskattningar och prognoser hos divisionen för FN:s befolkningsfond  , bevittnade alla 48 muslimska länder och territorier fertilitetsminskningar under de senaste tre decennierna .... Den proportionella minskningen av fertiliteten för områden med muslimsk majoritetsbefolkning var större än för världen som helhet under samma period, eller för de mindre utvecklade regionerna som helhet .... Sex av de tio största absoluta nedgångarna i fertilitet för en två-decenniums period som har registrerats under efterkrigstiden (och i förlängningen kan vi anta, aldrig ske under ordnade former i mänsklighetens historia) har inträffat i länder med muslimsk majoritet .... Fyra av de tio största fertilitetsminskningarna någonsin under en 20-årsperiod ägde rum i den arabiska världen .... Ingen annan region i världen - inte det mycket dynamiska Sydostasien, eller ens snabbt moderniserande Östasien - kommer nära detta .... Den anmärkningsvärda fertilitetssänkningen som nu utspelas över hela den muslimska världen är en av de viktigaste demografiska utvecklingarna i vår tid."

Den viktigaste utvecklingen som ger den drastiska nedgången i arabisk fertilitet i Mellanöstern, inklusive väster om Jordanfloden, har varit modernitet och dess derivat. Till exempel urbanisering (1967 bodde 70%  av den arabiska befolkningen i Judéen och Samarien på landsbygden  medan 75% bodde i tätort 2012), utökad kvinnlig utbildning och sysselsättning, en rekordhög skilsmässofrekvens och bröllopsåldern är högre än någonsin, familjeplanering minskar snabbt tonårsgraviditet, ungdomlig manlig nettoutvandring etc.

Den palestinska myndigheten (PA) har uppblåst det faktiska antalet araber i Judéen och Samarien (1,65 miljoner) med en miljon, sedan ankomsten av en miljon nya invandrare till Israel från Sovjetunionen. I motsats till internationellt accepterade demografiska normer räknar PA cirka 400.000 utländska invånare, som har varit utomlands i över ett år, som de facto-invånare. 300.000 israeliska ID kort-bärande Jerusalem-araber är dubbelt räknas som israeler (av Israel) och som palestinier (av PA). Antalet rapporterade födda är överrepresenterade, antalet dödsfall under-rapporterat, utvandringen ignoreras, etc.

Under 2012 har Israels judiska fruktsamhetstal (tre födslar per kvinna) rört sig uppåt, Bådande väl för Israels ekonomi och nationell säkerhet, är det högre än i något muslimskt land i Mellanöstern, annat än Jemen, Irak och Jordanien, som alla har en nedåtgående trend. Irans fruktsamhet är 1,8 barn per kvinna, Saudiarabien och Gulfstaterna - 2,5, Syrien och Egypten - 2,9 och Nordafrika - 1,8. Det genomsnittliga fruktsamhetstalet hos en israelisk-amerikansk judisk mor har redan överträffat tre födslar. År 2012 är det israeliska arabisk-judiska fertilitetsgapet en halv födelse per kvinna, jämfört med en lucka på sex födelser 1969. Dessutom konvergerar unga judiska och arabiska israeliska kvinnor mot tre födslar, med arabiska kvinnor trender något under - och judiska kvinnor något ovan - tre födslar.

Under 2012 har judiska födslar utökats till 77% av det totala antalet israeliska födda, jämfört med 69% år 1969. Medan den ultra-ortodoxa judiska fruktsamheten har minskat, på grund av växande integrering i arbetskraften och militären har det sekulära judiska fruktsamhetstalet ökat betydligt.

Sedan 2001 har antalet judiska emigranter minskat och antalet rapporterande återinvandrande judiska utvandrare har ökat. Aliya har hållit på årligen sedan 1882, medan arabisk nettoutvandring - särskilt från Judéen och Samarien - har varit regelbunden, åtminstone sedan 1950.

Den nuvarande 66% judiska majoriteten i det kombinerade området av pre-1967 Israel, Judéen och Samarien skulle åstadkomma en 80% majoritet 2035, om Israel tar väll tillvara på det nuvarande fönstret av möjligheter för en dramatisk Aliyah (judisk invandring). Minst 500.000 Olim från fd Sovjetunionen, Frankrike, Storbritannien, Argentina och USA skulle kunna nå Israel under de kommande fem åren, mot bakgrund av Israels ekonomiska indikatorer, intensifieringen av europeisk antisemitism, Islamiska penetration av Europa och ökande judisk-sionistisk utbildning.

Påståendet att judarna är dömda att bli en minoritet mellan Jordanfloden och Medelhavet är antingen dramatiskt fel eller skandalöst vilseledande.


Vill du veta mer om utvecklingen globalt är detta intressant läsning.

.....






http://www.svd.se/nyheter/utrikes/rekordlagt-barnafodande-i-usa_7800386.svd
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5399994



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)