fredag 15 februari 2013

Den nya Silkevägen - till Gaza.

http://www.algemeiner.com/2013/02/08/the-new-silk-road-brings-weapons-to-gaza-and-beyond/

8 Februari 2013 08:44 
Paul Alster

Den "nya Sidenvägen" från Iran till Israels gränser.

November:s Operation Molnstod i Gaza  av den israeliska militären erbjöd ett par obehagliga överraskningar för israeliska medborgare. För första gången sköt palestinska terrorister missiler på landets två stora tätorter, Jerusalem och Tel Aviv, och skickade invånare rusande för skydd.

Under flera år var palestinsk raketbeskjutning isolerad till mindre städer i södra Israel. Israeliska militära tjänstemän säger att vapen smugglas till Gaza via den nya "Silkevägen", en rörledning som skapats och skyddas av regeringarna, inklusive Iran, Sudan och andra ökade räckvidden dramatiskt.

I en omfattande intervju för Investigative Project on Terrorism, talar en seniorkälla i den israeliska Defense Force, på villkor av anonymitet, och förklarade hur smugglingen fungerar och vad det innebär.

"Du kan se hur det går mellan Iran, norra Sudan, via Egypten. Det har inte gradvis utvecklats och utvecklas som den gamla handelsleden, "The Silk Route." Det är inte något byggt för tusentals år sedan. Det är något som vi tror regeringstjänstemän satte sig ner och beslutade om. Låt mig uttrycka det så här, i sådana länder, under sådana regimer kan vi inte tro att något görs utan tillstånd och kunskap från den lokala makten ".

Tjänstemannen, vars bedömningar baseras på hans erfarenhet från att dagligen bekämpa åtgärder för att tillhandahålla vapen till terrorgrupper i Gaza, sade att smuggling av mer sofistikerade vapen underlättades av omvälvningen i Nordafrika.

"När vi talar om smuggling av illegala vapen till Gazaremsan" började officeren "bör vi fokusera på ett fåtal medlemmar av detta ökända samhälle, vi talar om Iran, norra Sudan, Libyen som stat, inte  regering, och naturligtvis, Sinaihalvön. "

"Libyen har blivit ett allvarligt problem sedan Gaddafiregimen föll eftersom det är en öppen svart marknad", sade han. "Till skillnad från Iran och Sudan, finns där ingen regering bakom vad som händer där. Det fanns stora lager av vapen (en del av dem västerländska), som nu erbjuds till den som betalar det högsta priset. Palestinierna drar fördel av det. De skickar upphandlingsteam för att leta efter specifika objekt där (i Libyen) eller ibland deltar de i öppna auktioner i Sinai till den som betalar mest för vapen som SSR:s, anti-tankmissiler, Manpads etc. "

Flödet av vapen från Iran till särskilda grupper i Gaza har länge varit ett stort problem för Israel och andra som söker stabilitet i regionen. Reuters framhöll en västerländsk underrättelsetjänst tillbaka i september, som bekräftade en länge hållen israelisk åsikt, som säger "Plan flyger från Iran till Syrien via Irak på en nästan daglig basis, bär IRGC (iranska revolutionsgardets) personal och tiotals ton vapen för att beväpna de syriska säkerhetsstyrkorna och miliser som slåss mot rebellerna."

"Iran fortsätter att vara den viktigaste vapenleverantören till de palestinska organisationerna" sade officeren. De har varit det i ganska många år, varje år spenderas många tiotals miljoner dollar. Deras huvudsakliga överföringsväg till Gazaremsan går via norra Sudan och Syrien, tror vi i samarbete med lokala myndigheter, eller åtminstone med medvetenheten hos sådana regeringar. Iranierna har använt civila lastplan och civila flygningar i syfte att leverera sådana transporter även utan kunskap av passagerare på dessa flygningar. "

Israel anser att en del av dessa vapen funnit sin väg att beväpna Hizbollah i södra Libanon, och vissa har även kommit lså långt som till Hamas-kontrollerade Gaza. I septemberavslöjades nyheten om transporterna enligt uppgift då och USA:s senator John Kerry hotade att dra in stödet från Irak, (där planen ibland stoppar i transit och genom vars luftrum flygningar passerar), såvida inte sådana plan stoppades och genomsöktes rutinmässigt.

"Det var flygningar som hade sitt ursprung i Teheran och gick till Damaskus, fraktflyg eller civila flygningar med passagerare / turister som flög utan att veta att i magen av planet fanns sprängämnen och andra sådana material" sade den israeliska officeren. "Just nu finns det förbud mot Iran Air Cargo flygplan och Mahan Air (som är tänkt att vara civila företag). Dessa restriktioner leds av USA och Europa."

Knappt hade den senaste Israel / Hamas konflikten slutat innan Iran offentligt lovat att åter beväpna sina Gazamiliser. Processen hade försvårats efter den mycket omskrivna förstörelsen av Yarmouk-fabriken i Sudan i slutet av oktober, då den sprängdes av en serie missilattacker som den sudanesiska regeringen skyllde på det israeliska flygvapnet. Sudanesiska informationsministern Ahmad Bilal Osman sade till Al Jazeera dagen efter attacken, "Israel har anklagat Sudan för att skicka vapen till Hamas. Dessa påståenden är inte korrekta. "

Underrättelsetjänsten visade att fabriken användes som ett uppsamlingsplats för iranska Fajr5-missiler och andra vapen som levererats till Sudan och sedan transporteras genom Egyptens Suezkanal. Därifrån smugglades de in i Gaza genom det nätverk av tunnlar som övervakas av Hamas myndigheter.

En massiv ökning har skett av handeln med missiler från Sudan till Gaza från Hosni Mubaraks fall i Egypten, och det efterföljande maktövertagandet av det Muslimska Brödraskapet, (den överordnade organisation till Hamas), och dess ledare, Mohammed Morsi.

Palestinska terrorister har fått Fajr5-raketer, anti-tank och surface-to-surface missiler och raketer som kan färdas 40 kilometer.

Det som skiljer denna rutt från andra är kvaliteten på vapnen som kommer igenom. Det är vad vi kallar "Jämviktsförändrande Vapen," saker som inte är så vanliga i området. Endast deltagande av regeringar i beväpningsprocessen kan leverera till Sinai. Du får inte missiler som vi hittade på Victoria mars 2011 länk1 länk2 genom att köpa dem på Ebay. Det är något som en regering planerade att komma från ett visst fartyg på väg till Egypten, sedan vidare genom Sinai som är flaskhalsen i alla smuggling verksamhet i Gazaremsan. " [video]
Det fyndet av fraktfartyget Victoria var ett av tre uppmärksammade vapenbeslag till havs av Israel under det senaste årtiondet i vilket mer än 450 ton vapen beslagtogs. Katyusharaketer, tusentals granatkastare, F-704 anti-ship missiler, två raketgevär, två brittisktillverkade radarsystem och tiotusentals patroner som lämpar sig för AK-47 gevär, var bara en del av det upphittade. Trots dessa razzior kommer vapen fortfarande igenom. [Och Ship to Gaza är mäkta förvånade att Israel kontrollerar havet i området.]

"Under 2009 kom Fajr5-raketer in i Gaza utan att vi visste om det. Vi upptäckte det senare. Det finns ingen 100% framgång i denna bransch. Vi gör vårt bästa för att upptäcka varje förflyttning av sådant slag, men ja, självklart är vi aldrig säkra på att vi vet allt. Vi kan inte tillåta kustnära missiler att komma in i Gazaremsan, då kommer alla handelsrutter att vara under hot. Vi har gasplattformar nu vid kusten i Israel som potentiellt kunde sättas i fara av sådana missiler. "

Upptäckten under de senaste åren av stora mängder naturgas utanför Israel kunde vara en stor välsignelse för den israeliska ekonomin under nästa generation, men terminalerna måste ses som ett viktigt mål för terroristattacker och deras säkerhet är klart av avgörande betydelse för det israeliska försvaret och säkerhetstjänsten.

Den andra viktiga frågan IDF-officeren berörde är den stora faran för både Israel och Egypten av laglöshet på Sinaihalvön och den uppsjö av vapen som kommer dit, mycket av det från den nu dysfunktionella Libyen. Att stoppa dessa vapen från att nå Gaza har inte visat sig vara en prioritet för Egypten heller.

"De vill inte ha någon del av det palestinska problemet på sina axlar. Om de stoppar tunnelindustrin  måste de öppna fler gränsövergångar och låta fler leveranser in, och det vill de inte. Men när det kommer till libyska vapen kan vilken grupp som helst åka dit [Sinai] för att köpa, säg, anti-tank missiler eller MANPADs. "

Egyptiska styrkor stoppade en sändning USA-tillverkade anti-tank och luftvärnsrobotar som smugglats ut ur Libyen i början av januari, och en annan igen två veckor senare. Dessa kom vid en tidpunkt då Morsi desperat försökte övertyga USA om att dess erbjudande av miljarder dollar i bistånd och F16 jetplan skulle hedras trots oro över Morsis inriktning.

I mars förra året uttalade sig förre IDF:s södra kommandochef Yom Tov Samia i denna fråga, med att konstatera, "Egypten har spelat samma spel sedan 1967: När de vill vara den onde, är de onda, när de vill vara de goda, är de goda. Denna situation måste få ett slut. Egypten kan inte fortsätta att spela vän eller fiende när det passar dem. "

Utomhusauktioner av dödliga vapen äger rum i Sinai, och den som kommer upp med mest pengar, vem de än är, tar varorna och går hem.

"Dessa vapen är då inte under kontroll av någon politisk visdom" av Hamas ledare eller PIJ-ledare. De kan mycket väl hamna under kontroll av en liten grupp al-Qaida som själva bestämmer att de nu kommer att skjuta på ett flygplan som bär europeiska turister som reser till Sharm El Sheik [Badort i Sinai] eller skjuta på ett flygplan som landar i Aqaba [Jordanien]."

Sinais ökande instabilitet är ett bekymmer långt bortom Israel betonade källan och det fungerar redan  som en öppen marknad för vapen, råvaror och teknik som strömmar in i Gazaremsan.

"Det finns fler och fler kontakter mellan al-Qaida och de små grupperna i Sinai. Egypten finner det [Sinai] svårt att kontrollera efter år av försummelse. Såvitt jag vet finns det en kvarts miljon beduiner som aldrig regleras, som var, och fortfarande diskrimineras av de lokala myndigheterna ... och de har nyligen blivit mer och mer religiösa. Om vid början såg att dessa stammar som stöder terrorceller gjorde det för pengarnas skull, ser vi nu att det blir mer ett ideologiskt stöd och vi ser fler och fler fall där dessa grupper av al-Qaida-influerade extrema jihadister blir mer kraftfulla än stammarna. "

"Attacken den 5 augusti som dödade 16 egyptiska soldater har fått Egypten att inse att hotet inte bara riktas mot dem som inte följer Allah, utan även mot mindre religiösa muslimer."

Denna unika insikt från någon så nära förknippad med att försöka stoppa dödliga vapen från att nå händerna på radikala islamister i Sinai, målar upp en bild av en oroande breddning av olika grupper och den massiva risken vapen från Iran och det knappt fungerande nya Libyen innebär för Israels säkerhet och arabiska nationer som för närvarande inte hyllar helt radikala islamistiska åsikter.

"Jag tror att de flesta människor inte förstår hotet mot andra mål än Israel genom de öppna marknaderna av vapen i Mellanöstern" upplyser underrättelseofficeren. "Jag tror inte att en amerikansk, europeisk eller brittisk turist förstår sambandet mellan libyska svarta marknader och hans semestermål i Aqaba eller Sharm El Sheik."

Där är en sluttanke (levererad med absolut säkerhet) och en väckarklocka för de som tror att närheten till islamisk terror inte inkräktar på deras dagliga liv som den gör i andra delar av världen.

"Om de tror att det bara är Israels problem, eller bara ett Mellanösternproblem har de helt fel."

Paul Alster är en Israel-baserad journalist med ett speciellt intresse för Israel / Palestina relationer och Mellanösternpolitik. Han är en regelbunden medarbetare i FoxNews.com och Times of Israel och bloggar på http://www.paulalster.com.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)