onsdag 20 februari 2013

England köper allt mer kosherkött efter hästköttsrädslan.

Som denna länken säger:
Något som slog mig under loppet av hästköttsskandalen var Sarah Montagues beskrivning av rutten maten tog, som Hugo Rifkind påpekade igår i The Times: "Findus' produkter framställs genom en fransk mattillverkare, Comigel med kött från Spanghero, ett köt-bearbetningsföretag, även i Frankrike. Spanghero i sin tur får sitt kött från en rumänsk leverantör."

Att det är häst är ju ingen katastrof, men att det är så totalt okontrollerat innebär att kvaliteten ej heller är kontrollerad - så allt fler i England köper nu kosherslaktat kött. England har inte som Sverige, de gamla reglerna mot kosherslakt från Nazitiden. Halalkött har en huvudprincip: han som slår ihjäl djuret ska vara muslim, för att det ska bli verkligt hälsosamt ska han visst vara vänd mot Mecka också under avlivningen. Kosherslakt? Som säljs mycket i USA - jag översatte en artikel som hette Att förgifta källan till allt djurskydd (även på länk) för ett tag sedan.  Är det någon som tror att den elchock våra slakterier ger djur är människovänliga, eller ens djurvänliga, kan läsa de chockerande vetenskapliga resultaten på denna länk.

Här en artikel:

Försäljningen av kosherkött växer starkt i Storbritannien i kölvattnet av hästköttsskandalen.


19 februari, 2013 12:53
Av Zach Pontz

Det finns några stora vinnare i hästköttsskandalen som har chockat Storbritannien - kosherslaktare. Efter det att det nyligen avslöjats att många frysta middagar innehöll hästkött istället för köttfärs som annonserats, har många konsumenter vänt sig till kosherkött för att säkerställa att de får vad de beställer.

Jacky Lipowicz, ordförande för Licensierade Kosher Kötthandlares Association, berättade för Jewish Chronicle att skandalen kan bli "det bästa" som kunde hända för kosherköttbranschen under flera år.

Elaine Mann, från Louis Mann & Son, slaktare i Edgware, nordvästra London, säger till tidningen att det hade varit en "svallvåg"av folk som köper kosher nötkött. "Folk säger alltid att kosherkött är dyrt, men nu vet du varför."

Enligt Jewish Chronicle säkerställer shechita den process genom vilken kosherkött når hyllorna med hög kvalitet. Djuren kontrolleras först av en veterinär för att säkerställa att de är friska och fria från sjukdom eller skador. En Shomer registrerar sedan varje djur som slaktats och det exakta antalet som levereras till bearbetningsanläggningar eller slaktare.

Varje bit kött förseglas och varje köttbit som senare återfinns med en bruten försegling kastas bort.

Inspektörerna kontrollerar också de exakta mängderna som säljs så att inga ytterligare, okontrollerade djur ska kunna komma in i kedjan.

Manchester Beth Dins administratör Rabbi Yehuda Brodie sade: "Nivån på tillsynen som finns i alla kosheranläggningar - antingen detaljhandeln eller på annat sätt - ser till att alla ingredienser eller kött uppfyller våra krav.

I ett uttalande för att lugna konsumenterna, sade Kashruts myndighet: "All behandling av kosherkött sker, exklusivt och utan undantag, med Kedassia kosherkött är av brittiskt ursprung, vilket är under ständig rabbinsk övervakning från tidpunkten för slakt."


 http://snaphanen.dk/2013/02/16/sondagskronika-var-tids-hastkott/
Vidareläsning av Julia Cesars vassa penna.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/hastkott-i-gulasch-fran-lidl
http://www.dn.se/nyheter/sverige/hastkott-i-findus-lasagne
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16202451.ab
http://www.svd.se/nyheter/stockholm/hastkott-storsaljare-trots-skandalen_7909686.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hastkott-hittade-i-varor-fran-lidl_7925336.svd

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)