torsdag 7 februari 2013

Hungriga araber. Och hungrigare och hungrigare och fattigare och fattigare.

Sverige har snart dragit in en miljon illiterata bönder från de matproducerande länderna, i stället för att lära dem effektivare odlingsmetoder, hjälpa dem med vatten för jordbruket. Här får de snart leva på grankåda eftersom all mat snart har jordens högsta priser, inte särskilt effektivt. Du och jag betalar.

Och herr Barack Hussein ger det svältande Egypten toppmoderna vapen, jetplan och tanks, under vilda protester från Kongressen som bestämmer över sådana saker, när man inte har en president som anser sig vara laglig diktator.


Här först en video från Världsbanken [videolänk]

En bra artikel om den arabiska spannmmålsproduk/konsumtionen finns här.


De arabiska länderna i Mellanöstern och Nordafrika utgör endast 5% av världens befolkning, men de tar in mer än 20% av världens export av spannmål. Importen till regionen har hoppat från 30 miljoner ton spannmål under 1990 till nästan 70 miljoner ton under 2011. Nu står importerat spannmål för nästan 60% av den regionala kornkonsumtionen. Med knappa vattenresurser, begränsad åkermark, och stagnerad produktion kommer spannmålsimporten att fortsätta stiga.



Egypten är den största kornproducenten i arabvärlden och står för nästan 40% av regionens skörd. Dess spannmålsproduktion har fördubblats under de senaste 20 åren. Men eftersom nästan allt av landets tillgängliga sötvatten och åkermark redan används för jordbruk, är ytterligare expansion av spannmålsskörden osannolikt. [Läs den länken - den berättar hur stora rika länder köper upp enorma mängder land för att odla mat till sig själva, medan smarta Sverige importerar de människor som bodde där, för att bjuda dem på svensk dyr mat. Jag skrev senast om Egyptens ekonomi här.]

Under 1980-talet började Saudiarabien pumpa fossilt vatten från djupt under marken, så att de kunde odla öknen. Genom att subventionera veteproduktionen vid flera gånger världsmarknadspriset blev Saudiarabien den näst största arabiska veteproducenten i början av 1990. Som mest skördade Saudiarabien mer än dubbelt så mycket vete som de konsumerade, överskottet exporterades. Men med grundvattnet nästan slut har veteproduktionen rasat. År 2016 planerar Saudiarabien att fasa ut veteproduktionen helt. Under loppet av 25 år kommer landet har gått från att exportera vete till att förlita sig enbart på import.

Över hela arabvärlden stagnerar spannmålsproduktionen, men efterfrågan på säd ökar snabbt allteftersom befolkningen växer. Sedan 1960 har regionens befolkning fyrdubblats till nästan 360 miljoner. År 2050 kommer regionen sannolikt ha lagt till ytterligare 260 miljoner människor, vilket dramatiskt ökar trycket på redan stressade mark-och vattenresurser.

Men befolkningstillväxten är inte den enda faktorn som ökar efterfrågan på spannmål. Med politik som i många arabländer uppmuntrar köttproduktion, har mängden spannmål som används för boskap och fjäderfä-foder stigit från mindre än en halv miljon ton 1970 till 40 miljoner ton under 2011. Ökad konsumtion av kött- och mejeriprodukter har höjt spannmålsanvändningen per person med 50% under samma period.

Hittills har kornimporten fyllt den växande klyftan mellan produktion och konsumtion. Men befolkningstillväxten enbart kommer att öka efterfrågan på säd i arabiska Mellanöstern och Nordafrika till 200 miljoner ton år 2050, vilket motsvarar 2/3 av den totala exporten av världens spannmål. Ökad köttkonsumtion skulle öka efterfrågan ännu mer. Att säkerställa kornleveranser blir successivt mer utmanande alltsom länderna måste importera mer spannmål från utlandet.

Mycket om den globala situationen på http://www.earth-policy.org/


......

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)