onsdag 13 februari 2013

Hur Israel räddar palestinaarabiska liv - ofta.

Enligt en rapport 2012 från Världshälsoorganisationen godkände Israel 91,5% av palestinska ansökningar från Gaza att få medicinsk vård i Israel korrekt, medan ytterligare 7,2% godkändes i avvaktan på en säkerhetskontroll.

Totalt fick 210.469 palestinier medicinsk behandling i Israel under 2012. Denna statistik omfattar 20 palestinska barn som var i behov av benmärgstransplantationer, njurtransplantationen, och andra livräddande verksamheter som den palestinska myndigheten inte har förmågan att utföra.
Många demokratiska stater ger inte så mycket medicinsk hjälp till sin egen civilbefolkning och definitivt inte till medborgare i länder som de är i konflikt med. Till exempel sedan 2011, har USAID endast tillhandahållit medicinsk hjälp för 180 afghanska patienter, en liten bråkdel av de tiotusentals afghaner som har sårats under striderna mellan talibanerna och Natos styrkor eller av vägbomber.  Israel har en annan strategi, att värdera alla människoliv, däribland liven hos civila palestinier, trots de motsägande kommentarer och åtgärder som vidtagits av deras ledarskap.

Israel har som nation åtagit sig att följa judiska värderingar som stöds av den talmudiska passagen där det står: "Den som räddar ett liv, anses ha räddat hela världen." Detta är en av de främsta anledningarna till att Israel är alltid bland de första nationerna att skicka uppdrag med humanitärt bistånd som hjälp till offer för naturlkatastrofer och det är därför Israel har åtagit sig att hjälpa rädda palestinska liv, även om det ibland sätter IDF-soldater i fara. I det förflutna har Israel tvingats att flytta medicinska förnödenheter till palestinska områden samtidigt som Qassamraketer har fallit på dom, och vid vägspärrar till Gaza har de varit föremål för självmordsbombare.

I många fall, det enda sättet att rädda dessa palestiniers liv är att ta dem till Israel. Till exempel en sju månader gammal baby, som stod inför nästan säker död i ett Gazasjukhus, fördes till ett israeliskt sjukhus som kunde utföra öppen hjärtkirurgi, och stängde ett hål i spädbarnshjärtat. Detta palestinska barn kom till Israel via en israelisk humanitär organisation som heter Rädda ett Barns Hjärta, som har räddat livet på över 3.000 barn från 42 länder, där 50% av dem kom från den palestinska myndigheten, Jordanien, Irak och Marocko.

Men bortsett från att ge palestinierna möjlighet att få vård i Israel korrekt, ger IDF-soldater verksamma inom de palestinska områdena också medicinsk hjälp till den lokala befolkningen. Som en IDF soldat, sergeant Gilad Nesher, uppgav att han levererade en palestinsk bebis till världen, "Det finns en stor tillfredsställelse i att ge liv." Denna speciella palestinska baby som föddes i Jordandalen kämpade för att andas efter att han var född. IDF soldater utförde HLR på barnet tills han kunde andas igen. Som en IDF militär källa sade: "Dessa soldater kämpade verkligen för att rädda barnet. Det var mycket spännande att se dem. De gav inte upp och visade att det inte finns något högre värde än att rädda ett liv. "
I andra fall [videolänk]

 räddade IDF-soldater livet på en 10-månader gammal palestinsk baby som led av andnöd, en ung palestinsk flicka som hade hjärnhinneinflammation, och en annan ung flicka med gulsot.

Överstelöjtnant Michael Findlar hävdade att många lokala palestinier förstår att det är bättre att vända sig till IDF när de har hälsoproblem, för de har en regementssjukstuga och en militär ambulans som har möjlighet att hjälpa dem på ett sätt som den palestinska myndigheten inte har brytt sig om att skaffa sig.

Ovanstående video berättar om hur israeliska soldater räddade livet på ett palestinskt barn som var offer för en palestinsk stenkastare!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)