torsdag 14 mars 2013

Ny påve i Rom och ny regering i Jerusalem.


[Jag vet inte mycket om den nye påven, mer än att han har åsiktsfrihet - och åsikter - som svenska kommentatörer inte uppskattar. Jag kom in på ett snackeställe, där löjlpottorna gnällde om att han inte hade samma åsikt om bögar som man numera MÅSTE ha enligt dem. Muslimer slår ihjäl homos enligt sanktion från högsta ort, katoliker gör det INTE. Däremot vet katoliker att äktenskapet är en religiös akt, inte en kaninakt. Vem som helst får vara bög så länge de inte tafsar på mej, då blir jag arg. 

Pedofiler är illa, sanktionerat från de högsta i islam men definitivt inte bland katoliker. Att celibatlivet har blivit för tufft för en del präster, tja - min åsikt är väl inte särskilt positiv om fördelarna med celibat, det får Paulus stå för. Abortförtjusningen hos unga kvinnor har jag också lika stor negativ åsikt om som de avlivade friska barnen, och påven.

Tur vi har åsiktsfrihet, jag och påven.]


http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=306339

Av GIL HOFFMAN03/13/2013 23:58


Medan det tog 2 dagar för College of Cardinals att välja en ny påve, behövde den nya israeliska regeringen 40 dagar att ta form.

Det tog College of Cardinals bara två dagar att finna en ny ledare för nästan två miljarder katoliker runt om i världen på onsdagen i Rom, när de valde argentinska Jorge Mario Bergoglio.

Samtidigt, över Medelhavet i Israel, tog det 40 dagar att besluta om att den som kommer att ansvara för cirka 2,5 miljoner israeliska skolbarn blir Shai Piron och inte Gideon Sa'ar som tillfälligtvis har argentinska rötter. Om någon argentinare blev besviken över att se honom förlora sitt jobb, får de förmodligen tröst genom att vinna påvedömet.

Relaterat:
Efter dagar av köpslående, avslutar PM koalitionsaffären
Koalitionsavtalet lämnar Haredim ute i kylan

Lapid, Netanyahu, Bennett
Den ökända vita röken som framkommit i förhandlingarna mellan premiärminister Benjamin Netanyahu och Yesh Atid ledare Yair Lapid som medlades av Bayit Yehudis ledare Naftali Bennett kommer att möjliggöra en israelisk regering att vara på plats när USA:s president Barack Obama kommer till Jerusalem nästa onsdag.

Obama kommer att hitta en Netanyahu som har försvagats av ett val som gjorde honom besviken och en koalitionsbyggande process som lämnade honom mycket mindre kraftfull än han varit under de senaste fyra åren. [Vilket berodde på ett antal saker. Dels att han gick samman med Lieberman - var för sig hade de fått fler räster, nu sparkade de ut alla som inte gillade bägge. Han var också väldigt ojuste mot Bennett under valupptakten, attackerade honom på ett nästan lika fult sätt han brukade attackera Feiglin - som ändå kom in i knesset under Likud. Andra beslut helt emot högerkoalitionen irriterade också många. Många judiska nybyggare hade registrerat sig för Likud men vägrade rösta på honom i valet, efter alla attacker de upplevt från hans styre, främst vänsteranhängarna som Barak etc.] Mannen som krönts till Kung Bibi av Time Magazine för bara nio månader sedan kommer nu att tvingas att samråda med prins Yair till vänster och hertig Naftali till höger när de gör viktiga beslut.

Lapid framkom som segraren inte bara i valet utan också för koalitionsförhandlingarna, som är den verkliga kampen som avgör vem som driver den israeliska regeringen. Han fick s många ministrar han önskade, ¨favoritportföljen han ville ha gick till hans nummer två, och nu kommer mannen som kom in i politiken genom att fråga "Var är pengarna?" att ansvara för landets kassakistor.

Han är inte påven, men det är värt att notera att den man som nu är kraften bakom tronen i Jerusalem ber på reformtempel i Tel Aviv och levererade ett anförande till förra årets konservativa rabbinska församling i Atlanta. Lapid kan nu gå vidare med religiös pluralism i Israel med en snärt av en penna på statens budget och det finns inget tusentals Haredi demonstranter kan göra åt det.

Bennett framkom också framgångsrik utanför hans vildaste förväntningar från samtalen. Om Netanyahu och hans fru Sara skulle ha fått som de ville, är chansen att han skulle ha försmäktat i opposition med 12 frustrerade MKS.

Istället har Bennett en senior socioekonomisk portfölj och kommer att använda sitt modersmål engelska för att leda Israels offentliga diplomati. Hans parti är ansvarigt för det religiösa Ministeriet som avgör landets judiska karaktär och Konstruktions- och Bostadsministeriet och Israel Lands Authority, som kan hjälpa honom att tjäna sina väljare både i Judéen och Samarien och inom den gröna linjen. [Äntligen är Barak och vänstern petad från DET jobbet, thanks God.]

Viktigast för Bennett, han återupprättar religiösa sionister till deras forna roll som nationella medlare som överbryggar klyftorna mellan olika befolkningsgrupper. Han kommer sannolikt att fortsätta i den rollen när det uppstår problem mellan hans "bröder" Netanyahu och Lapid.

De stora förlorarna är naturligtvis haredim, som kommer att förlora enorma summor för sina institutioner och måste skicka fler yeshivastudenter till IDF. De kan leda ttill massprotester och säga att Netanyahu aldrig kommer att få deras stöd, men om han tävlar mot Lapid i nästa val kommer de inte att ha något annat val än att krypa tillbaka till honom. [De får helt skylla sig själva att de förlorade alla chanser att gå med regeringen. De har fått för sig att de kan ha hur många som helst sittande i jeshiva, religiös skola, på heltid utan att vara kvalificerade för det. Regeln började i Israels gröna ungdom när de var några hundra. Nu är det, jag vet inte hur många tusen som sitter där utan att vara kvalificerade, bara för att slippa försvara sitt land - och deras religion är INTE pacifistisk! Du hittar många ställen i Bibeln där det talas om hur hård du måste vara emot dina fiender.]

Den lilla förloraren är Kadima med Shaul Mofaz, som var för irrelevant att ens läggas till regeringen. Ledaren för ett parti som hade 28 platser när han gick med i koalitionen för nästan ett år sedan kommer att se kabinettets bord i mitten av Knesset med kikare från de bakersta bänkarna.

Nu när det blev vit rök i Jerusalem, kommer Lapid, vars namn betyder fackla på hebreiska, att ställas inför utmaningar nästan lika formidabla som de som står inför den nye påven. Han kommer att behöva passera en snabbkurs i ekonomi på jobbet, omorganisera landets prioriteringar och passera den statliga budgeten inom 45 dagar, annars går Israel mot nyval.

Lapid kommer att ha en mycket bättre chans att lyckas om röken som uppstod i eldiga strider med Netanyahu, slutligen kommer att släckas. Efter 90 dagar av val och 40 dagars prat, är det dags för dem att gå till jobbet.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/israelisk-regering-klar
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/paven-inledde-med-bon_7994624.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/israelisk-regering-klar_7994992.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/latinamerika-hyllar-sin-forsta-pave_7994458.svd
http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.1404992--det-kan-handa-att-han-mjukar-upp-celibatkravet-
http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.1404044-israelisk-regering-klar
http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.1403767-argentinsk-skrall-i-paveval
http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.1401782-klart-med-israelisk-regering

2 kommentarer :

  1. Åsiktsfrihet är bra för mej men också för dej bara du uttrycker samma åsikter som jag - eller nåt.

    SvaraRadera
  2. Som jag ofta säger - åsikter är bra om man vet VARFÖR man har de åsikterna och inte bara "tycker" så. Visst, inte allt har hårda fakta som bakgrund, många är trossaker men jag tar ändå den konflikten. Som jag också tjafsar om: många viktiga naturvetare har TROTT på sin sak i ett halvt liv innan de har lyckats bevisa det. Det gäller att på nåt sätt visa att vad man tror är rimligt.

    SvaraRadera

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)