lördag 23 mars 2013

O till A: gör inget idiotiskt på 2 månader så får du en halv miljard dollars.

Obama till Abbas: Gå inte till ICC om bosättningar" 

Genom JPOST.COM STAFF03/23/2013 09:50

USA:s president Barack Obama och PA president
Mahmoud Abbas i Ramallah
Foto: Reuters / Ammar Awad
"Asharq al-Awsat rapporterar att Abbas går med på att avstå från rättsliga åtgärder mot Israel under 2 månader, För det får Abbas $500 miljoner i amerikanskt stöd.

USA:s president Barack Obama bad palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas under sitt besök i Israel och Västbanken som avslutades på fredagen att inte vidta åtgärder mot Israel vid Internationella Brottmålsdomstolen av någon anledning, inklusive byggandet av bosättningar, London-baserade arabiska dagliga Asharq al- Awsat rapporterade detta på lördagen, med hänvisning till palestinska källor.

PA har vid flera tillfllen antytt detta eftersom det fått erkännande som en icke-medlemsobservatör tillstånd vid FN i november att man överväger att klaga till ICC mot Israel för godkännande av byggandet av nya bostäder i östra Jerusalem och på Västbanken. [Flera stora länder i EU krävde från Abbas, innan de sa ja till honom i FN:s generalförsamling, att han inte skulle komma på idén att utnyttja den omröstningen till att attackera Israel via ICC - något han förstås helt gav katten i enligt Koranen, som säger att man inte behöver hålla löften till icke-muslimer. ICC:s ]

Enligt Asharq al-Awsat försäkrade Abbas Obama att han skulle vänta två månader innan någon åtgärd vidtas via ICC i hopp om att USA skulle kunna övertyga Israel att frysa byggandet av bosättningar som en förutsättning för att återuppta fredssamtalen. Han tillade dock att om Israel fullföljde planer på att bygga i E1-korridoren mellan Jerusalem och Maale Adumim, som ligger helt inom israeliska area C sedan Osloavtalet, skulle han vända sig till ICC omedelbart.

Palestinierna hävdar att Israels byggnad i E1 skulle skilja östra Jerusalem från Västbanken, och skada utsikterna för upprättandet av en sammanhängande palestinsk stat med östra Jerusalem som huvudstad.

Efter palestinierna framgångsrika bud för erkännande som icke medlem observatör tillstånd vid FN: s generalförsamling förra året godkände Israel zonindelning och planering i E1. Men premiärminister Benjamin Netanyahu klargjorde vid den tidpunkt då regeringen faktiskt inte hade godkänt någon konstruktion i E1, till synes signalera till palestinierna att ytterligare ensidiga åtgärder på FN faktiskt skulle besvaras med israeliska byggnad i området. [Se också länk. En bra tydlig karta som visar löjligheten i att E1 skulle "skilja östra Jerusalem och Västbanken åt.]

Under tiden på fredagen bekräftade amerikanska utrikesdepartementets taleskvinna Victoria Nuland att USA hade släppt nästan $500 miljoner i stöd till den palestinska myndigheten under de senaste veckorna.

Enligt Nuland hade $295.700.000 av räkenskapsåret 2012:s stöd överförts till Västbanken, liksom$ 200 miljoner för räkenskapsåret 2013. [Se dock länk, en ständig kamp mellan den maktfullkomliga Obamaadministrationen och Kongressen - som har den lagliga rätten att bestämma över ekonomin. Allt annat är diktatur.]

Dessutom uppgav Nuland att utrikesdepartementet hade bett kongressen om extra $ 200 miljoners stöd till den palestinska myndigheten. [De underhåller problemet i stället för att lösa det, se det rödmärkta här.]

PA-regeringen står inför en allvarlig finansiell kris, vilket har utlöst en våg av protester och strejker från statstjänstemän. Den amerikanska kongressen har hållit uppe stöd till palestinierna i efterdyningarna av PA:s ensidiga åtgärder vid FN.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)