söndag 24 mars 2013

Obama talar ej med Knesset, enbart med utvalda vänsterstudenter.


Obamas talfel

Det varma bad som USA:s president Barack Obama har lagt oss i blöt i sedan hans ankomst i Israel på onsdagen vändes när han fick ett frostigt mottagande av den palestinska myndigheten.

Medan israelerna prydde sig i kostymer och stilettos att förbereda sig inför hans stora tal vid International Convention Center i Jerusalem på torsdag eftermiddag - och galamiddag i president Shimon Peres' bostad på kvällen - skrek palestinierna på gatorna i Ramallah och Betlehem "Allahu Akbar" ("Allah är stor") och brände Obamas porträtt. Detta var deras svar på hans påstående att en tvåstatslösning måste innehålla en judisk stat.

Sådant var PLO:s välkomnande av den amerikanska ledaren. Hamas brydde sig inte om någon retorik och ritual. Dess agenter sände enbart flera missiler i södra Israel så snart solen kom upp. Inget muss, inget krångel. Bara en massa panik hos judiska familjer som knappt hann till sina skyddsrum i tid.

Detta fick inte presidenten att stanna upp, dock. Tvärtom var Obama på ett uppdrag för att uppmuntra alla att komma överens. Alla våldshandlingar riktade mot USA och Israel var utförda av "extremister" böjda att förhindra den oändliga friden han hade kommit för att främja.

Inte heller det grymma uppträdandet av palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas - som upprepade sin ovilja att förhandla med Israel tills de möter en lista över omöjliga förutsättningar - lade sordin på den israeliska entusiasmen. Någon som känner till den lokala arenan - Iran om att få bomben, Syrien med kemiska vapen mot sitt folk, Egypten mitt uppe i radikal islamisering, Turkiet förlorade mot väst, och resten av regionen i kaos - kan förlåtas om de frågar om Elvis hade siktats i det Heliga Landet.

Faktum efter det att han landade på Ben-Gurion International Airport, har Obama behandlats som en rockstjärna - en som var nådig nog att inte avbryta sin konsertturné, trots påtryckningar från BDS-grupper. Och det är denna blandning av vördnad och tacksamhet som bäst kännetecknar attityden hos dem som hade turen att bli välsignade med en inbjudan till International Convention Center för att se och höra den amerikanske presidenten personligen.

Den handplockade publiken av vänstersympatiserande israeliska studenter behövde inte bli coachad att heja varje gång Obama inrutat en fras, de var verkligen rörda av hans ord. Och deras bullrande skratt på hans skämt om stormiga relationer med premiärminister Benjamin Netanyahu - "... varje drama mellan mig och min vän Bibi genom åren var bara en komplott för att skapa material för [den politiska satiren TV] Eretz Nehederet" - var äkta .

Dessa barn är trots allt gräddan av "hopp och förändring"-skörden. Och de solade sig i Obamas aura, samtidigt som de uppskattade hans vädjan till deras känsla av rättvisa för palestinierna.

"Ställ dig i deras skor, titta på världen genom deras ögon", sade Obama, med perfekt patos. "Det är inte rättvist att ett palestinsk barn inte kan växa upp i en egen stat, och bor med närvaron av en främmande armé som kontrollerar rörelserna hos hennes föräldrar varje dag."

Hans användning av det feminina pronominat var ingen tillfällighet. Även när han åberopar sina egna döttrar, skickar han även ett subliminalt meddelande om jämställdhet. Han misslyckades bekvämt att nämna den verkliga roten av kvinnors elände i "Palestina" och resten av arabvärlden: statligt sanktionerat underkuvande och övergrepp i händerna på sina män.

Flytande med hjälp av folkmassan positiva reaktion gick Obama på utan bävan. "Det är inte bara när nybyggares våld mot palestinierna går ostraffat. Det är inte rätt att hindra palestinier från jordbruk på sitt land, att begränsa en studerandes förmåga att röra sig på Västbanken, eller att förskjuta palestinska familjer från deras hem. Varken ockupation eller utvisning är svaret. Precis som israelerna har byggt en stat i sitt hemland, har palestinierna rätt att vara ett fritt folk i sitt eget land."

Denna sneda skildring framkallade en vrål av godkännande. Strunt samma att "nybyggares våld mot palestinier" inte förblir ostraffat. Bortse från det faktum att palestinierna inte hindras "från jordbruk sin mark." Bortse med orsaken till begränsningar av den fria rörligheten - palestinskt terrorism mot israeliska civila. Och låt oss glömma att de enda människorna som "fördrivits och utvisats" har varit judar och kristna - det senare till följd av förföljelse från palestinska muslimer, och det förra en del av Israels tillbakadragande från Gaza.

Vad som var väsentligt var inte sanningen, men uppmuntran från Obama att det var något de kunde göra för att förändra den otillfredsställande situationen på marken.

"Om vi för ögonblicket lägger undan planer och processer," begärde Obama. "Ber jag er istället att tänka på vad som kan göras för att bygga upp förtroende mellan människor."

Att Obama kan vara omedvetna om decennier av "tänkande" vi israeler har ägnat den här frågan, och de ändlösa samexistensprogram vi har sponsrat, är inte förvånande. Men hur en israel kan ha liknande myopi är ett mysterium.

Jag minns när min son kom hem från dagis, stolt att visa den palestinska flaggan han hade lärt sig att rita och färglägga, inför en workshop med ett antal arabiska 5-åringar vars föräldrar tillät dem att spendera ett par timmar med judar. Du kan sätta din sista sikel att dessa barn inte anländer, eller lämnar med israeliska flaggor i släptåg. Men det spelade ingen roll ändå, eftersom inom några veckor hade den första intifadan brutit ut och det blev mer angeläget att lära våra söner och döttrar att vara försiktiga med misstänkta paket som kunde innehålla sprängämnen än att sjunga sånger om fred med dem på arabiska.

Det var i 1987 - för mer än 25 år sedan.

En natt 1989, som jag höll på att få barnen redo för sängen, var där ett högljutt bultande på dörren till min lägenhet. Det visade sig vara en polis, täckt från topp till tå i skyddsutrustning, som uppmanade mig att evakuera min familj från lokalerna så snart som möjligt. När vi gått ut på gatan såg vi en stor kritbild av den palestinska flaggan på den yttre väggen av byggnaden - intill den stora bensintanken, ovanpå vilken en levande bomb hade placerats.

"Det är där fred börjar" meddelade Obama sin beundrande publik. "Inte bara i ledarnas planer, utan i människors hjärtan ... I dagliga förbindelser som sker bland dem som bor tillsammans i detta land ... kommer politiska ledare inte att ta risker om folket inte kräver att de gör det. Du måste skapa den förändring som du vill se."

De påföljande ovationerna var öronbedövande. Det dränkte nästan ljudet av Obamas höga tjat på en öppen dörr, uppmaningen att Israel evakuera hundratusentals familjer så snart som möjligt. Men det kommer inte att göra honom något gott. De enda förhandlingar Abbas har är med Hamas. Och den israeliska väljarkåren erkände nyligen denna verklighet vid valurnorna.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)