fredag 8 mars 2013

Vad Israel och USA lärde från den framgångsrika Iron Dome - Järnkupolen.


http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165715#.UTi4ccrzmDh

Tidigare chef för amerikanska Missile Defense Agency analyserar de faktorer som vände Iron Dome till en framgångssaga.

Av Mark Langfan
Först Publicerad: 2013/02/28, 03:29

I en omfattande power-point-analys som gavs till National Security Roundtable denna vecka, förklarade US Lt Gen Henry "Trey" Obering (pens.), som ledde den amerikanska byrån för missilförsvar under de verksamhetskritiska åren för Iron Dome 2004 till 2009, "lessons learned" från erfarenheten av Iron Dome-projektet till 5 nyckelpunkter.

Han satte scenen för hans "Lessons Learned"-analys genom att fråga publiken "Vad skulle Amerika ha gjort om 25% av befolkningen eller 50.000.000 amerikaner var hotade av attacker från Gradraketer av ett gäng islamistiska terrorister?" (Den fullständiga PowerPoint eller bara "Lektioner man lärt sig"-bilden finns tillgängliga för visning).

Gen Trey Oberings fem nyckelpunkter för framgång var:

1. Mission Vision


Han sade att president Ronald Reagans Strategic Defense Initiative (SDI) inte var en sci-fi fantasi, utan en out-of-the-box vision hur framtidens försvar skulle vara. Israeliska försvarets tjänstemän, som Yitzhak Rabin, delade president Reagans vision tidigt. Denna tradition fortsatte med israeliska försvarets planerare som Brig. Gen Daniel Guld och missilsystemets utvecklare inom försvaret som Arieh Herzog. Denna vision och samarbete resulterade i det kritiskt viktiga programmet för missilförsvar som båda nationerna har i dag. (För en otrolig redogörelse för Iron Domes tidiga hinder se Wall Street Journals artikel Israels Iron Dome Defense kämpade att få komma loss).

 2. Uthållighet genom tekniska svårigheter


Gen Obering förklarade att med all ny teknik kommer det att finnas misslyckanden vid testerna. Dagens effektiva amerikanska havsbaserade och landbaserade jaktplan drabbades tidigt av fel, sedan långa rader av framgångar. Likaså misslyckades Arrowprogrammet i dess tidiga flygningar, sedan lyckades en serie av nerskjutningar. Israel finansierade programmet Iron Dome genom de tidigaste stadierna trots USA:s tvivel från militära planerare, och motgångar.

3. Modigt Ledarskap


Iron Dome och Arrow stod båda inför hårda angrepp från nejsägare som MIT professor Theodore Postol som vittnade att "Patriots träffsäkerhet kan bli mycket lägre än 10% och kanske noll," och  kritikern Reuven Pedatzur av Jaffe Centers missilförsvarsprogram  som, så sent som 2010, med högsta förtroende konstaterade "The Iron Dome är enbart en bluff," se Jerusalem Post-artikeln "Iron Dome doesn't answer threats".

Men hjältar, som israeliska Brig. Gen Daniel Guld, höll kursen fast vid besluten, och fick jobbet gjort.

Obering uttryckte, "För varje MIT-professor som sa "Det kan inte göras," hade jag 10 unga MIT-genier som gjorde det vetenskapligt omöjliga möjligt."

4. Program Management


Gen Obering betonade att i ett teknologiskt omvälvande försvar, för att bli framgångsrikt måste cheferna ha "handlingsfrihet" i fördelningen av resurser för att möta de snabbrörliga dag till dag-utmaningarna. Han förklarade att till skillnad från vanliga försvarsprogram hade han befrielse från de klassiska reglerna om förvärv, förordningar och direktiv. Likaså etablerade Gen Guld programmatisk handlingsfrihet i det israeliska programmet. Det strömlinjeformade programmet var nyckeln till framgång.

5. Politiska överväganden


Gen Obering uppgav att Iron Dome och defensiva system  är spel-växlare som måste bedrivas med högsta ansträngning. Han förklarade att nejsägare bara tittade på "kostnad" i en kostnads/nyttoanalys. Han klargjorde att för en "politisk fråga" som raketförsvar kan "kostnad" inte bara mätas i pengar, och att det är oerhört viktigt att faktorera in förmånen att inte ha civila tillgångar förstörda - eller för att behöva återerövra territoriet med åtföljande förlust av israeliska soldaters liv - och göra det möjligt för försvarare att ha tid och utrymme att reagera på lämpligt sätt. Dessutom finns det en  avskräckande faktor  i missilförsvar, att fienden måste åstadkomma en planering av en dramatiskt större offensiv attack innan den angriper i första hand. Därför förändras risk/belöningsförhållandet för fienden så att det är dramatiskt mindre sannolikt att de attackerar i första hand.

Under Q & A bländade Gen Obering åhörarna med en live action video där ett faktiskt amerikanskt missilförsvar tidigt "dödar" en vandrande satellit.

Med tanke på  general Oberings djupa militära och politiska analys av  och hans kritiska praktiska hjälp till Iron Dome projektet vid dess mest känsliga och problematiska steg, är det tydligt att general Obering inte bara är en sann amerikansk hjälte, utan en israelisk hjälte likväl.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)