onsdag 20 mars 2013

Ya'alon, Israels försvarsminister efter Barak.


Ya'alon-planen : Israels Man för Iran

En ny försvarsminister kommer in i ministeriet när den nya israeliska regeringen svärs in - Lt Gen (Res.) Moshe "Bogi" Ya'alon. Vad står på dagordningen och hur kommer Ya'alon att uppfylla sitt strategiska perspektiv om alla hot mot Israel?

Amir Rapaport 15/3/2013

"Jag avundas dig inte", sa Moshe Ya'alon till chefen för IDF:s direktorat för den militära underrättelsetjänsten, Generalmajor Aviv Kochavi. Det var för flera månader sedan, när Kochavi presenterade direktoratets bedömning för 2013 till den israeliska regeringen. "När jag ledde direktoratet för underrättelseverksamhet tidigare, var allt lättare. När jag började min roll fick jag organiserade filer om Hafez al-Assad, Yassir Arafat, Hassan Nasrallah, och andra regionala ledare. När jag var klar flyttade jag filerna framåt. Nu är allt förändrat i Mellanöstern, med en svindlande hastighet och ingen fil är relevant. Sammanfattningar om nya, okända händelser och personer måste beredas kontinuerligt liksom filerna om ledarna för den syriska oppositionen."

Ya'alon sade dessa ord som medlem av politisk-säkerhetskabinettet och som den israeliska ministern för strategiska frågor i förra Netanyahu-administrationen. Om det inte inträffar något oväntat kommer han att på måndag gå på en röd matta mot försvarsministerns kontor. Ya'alon blir Kochavis chef, och förutom att lösa Mellanösterns problem, främst Iran, kommer han också att möta den viktigaste sociala frågan, att lösa rekryteringen av Haredim i IDF tjänst.

Kommer Ya'alon att skicka IDF att anfalla i Iran? Kommer han att revolutionera militären? Kan man bedöma hans planer från de senaste samtal att han höll och hans uttalanden som minister för strategiska frågor. Detta är inte en utmanande uppgift, eftersom Ya'alon inte har en komplicerad karaktär. Hans hjärta och mun är oftast desamma - när han säger något menar han att det, även om uttrycken ibland innebär någon form av komplikation (som IDF:s stabschef under det senaste decenniet, fick hans uttalanden honom i förvecklingar mer än en gång).

Instabilitet


Ya'alon kommer inte att ha så mycket att lära sig om jobbet från Ehud Barak, Israels försvarsminister under de senaste sex åren. Den ömsesidiga uppskattningen mellan de två är inte särskilt hög. Barak väntade inte till denna veckan för det formella tillkännagivandet av den nya regeringen för att säga farväl. Generalstabens planeringsavdelning beredde presentationer och försökte övertyga honom ända till sista stund så att han skulle påverka Netanyahu att inte dramatiskt minska försvarsbudgeten i nästa regering (en nedskärning kommer att hända i alla fall). Dock - Barak bekymrade sig om IDF:s avgångsceremonier och en ceremoni på försvarsdepartementet på onsdagen. Barak packade sina tillhörigheter på sitt kontor, och förberedde sig att marschera in i solnedgången med sin fru för dagar av nöje och affärer. Han kan ännu återvända till arenan, när han känner som detta, eller om han kallas att göra det i framtiden.

Ya'alon behöver inte studera mycket - han har levt med försvarstänkandet 24/7, och det är vad som säkrade honom den högsta rollen i den tredje Netanyahu administrationen. Uppstår någon defensiv komplikation, kommer det att vara på hans huvud - ingen kommer att klandra Netanyahu för ett misslyckande.

Det som främst kännetecknar den period då Moshe Ya'alon går in i rollen som försvarsminister är bristen på regional stabilitet - brist på stabilitet i Egypten, Syrien och även i Jordanien och terrorism som återvänder till Judéen och Samarienregionen. Gränserna har återigen blivit gränsregioner, med terrororganisationer som global jihad på den andra sidan (endast i Syrien och Sinai hittills). Strategiska vapen ackumuleras fortfarande i Israels omgivning, trots mystiska attacker på platser som Sudan och Syrien, tillskrivna IDF av globala media. Dessa inkluderar icke-precisa raketer med sju kilograms stridsspetsar, samt missiler med stridsspetsar som innehåller hundratals kilo sprängämnen, som kan träffa specifika mål, även från ett avstånd av 300 kilometer. Sådana missiler inkluderar Yakhont land-till-hav-missiler som Ryssland har gett till Syrien, som kan ha förvärvats av Hizbollah, till exempel.

Allmänheten förstår ännu inte den fulla innebörden av detta hot. På ett paradoxalt sätt är den lugnaste gränsen vid denna tid den med Libanon. Hizbollah har nästan helt begränsat sin eld - under det senaste året förnyadex dess verksamhet något, och de har även levererat hundratals kilo sprängämnen till terror-celler i Israel. Vapenvilan med Nasrallah är inte nödvändigtvis ett resultat av hans rädsla för IDF, som människor i Israel tenderar att tänka sedan andra Libanonkriget 2006. Han är mer rädd för att förlora sina iranska beskyddare, som byggde upp hans styrkor som ett hot riktat mot Israel för den händelse att Irans kärntekniska anläggningar angrips. Teherans revolutionära garde har berövat Nasrallah myndighet att inleda stora offensiva aktiviteter mot Israel på egen hand, så att de inte drar Israel in i en konflikt och slösar bort sin vapenarsenal på vad de anser vara nonsens.

I många avseenden är Ya'alon som försvarsminister och hans stabschef Gantz av samma åsikt. Båda är fallskärmsjägare i sina hjärtan, men de är inte det mer robusta slag som Golanbrigaden brukar producera. Som stabschef håller Gantz beslutande forum medan han är klädd i civila kläder, så att deltagarna ska kunna tala fritt utan rädsla för rang. När Ya'alon var stabschef, höll han forum där ordningen på talarna inte var enligt rangordning, från den lägsta rangen och upp till den högst rankade personen som avslutar debatten (i sådana debatter brukar de yngre officerarna säga vad befälhavaren förväntas säga i slutet mer än vad de egentligen tror).

Under sitt första år som försvarsminister, kommer Ya'alon att behöva formellt godkänna IDF:s femårsplan för att bygga upp styrkorna, känd som "Oz". Barak manövrerade framgångsrikt regeringen som försvarsminister för att öka försvarsbudgeten, även under år där Netanyahu och finansminister Steinitz meddelade dramatiska budgetnedskärningar.

Som stabschef grundade Moshe Ya'alon C4i-grenen för tio år sedan, och kan arbeta för att stärka den som försvarsminister. Under Ya'alons mandatperiod kommer markstyrkorna inte att kunna vila, det finns väsentliga omständigheter som etsade sig in i Ya'alons minne: trots allt kommer de flesta infanteri-krafter till slagfältet till fots eller i privata fordon. Han själv gjorde det vid korsningen av Suezkanalen under 1973 års Yom Kippur-krig, med buss, och gick in i Libanon till fots under Operation Litani som kompanichef för fallskärmsjägare . Som chef för ministerkommittén för IDF:s uppbyggnad av  sina styrkor  i förra regeringen, blockerade Ya'alon en del av planerna för att förvärva Merkava stridsvagnar och Namer APC. De ursprungliga IDF-planerna för att förvärva bepansrade instrument minskades på grund av påtryckningar från israeliska ministrar.

Färre Iron Dome-System.


Den nya försvarsministern är inte bland de mest entusiastiska fans av Iron Dome-systemet, och inte heller de andra systemen för nerskjutande av fientliga missiler. Han är intresserad av Iron Dome och Davids Slinga, men i en rimlig mängd, och inte i antal som kräver enorma budgetar och arbetskraft, även om den mesta av finansieringen fortsätter att komma från USA.

Det verkar som under Ya'alons period kommer IDF att nöja sig med generalplanen att förvärva 13 batterier Iron Dome (fem batterier är redan i drift i dag). Storslagna planer för att fylla Israel med Iron Dome-batterier som  Ehud Barak ville, kommer att elimineras.

Bogi och Bibi


Det verkar som om fler än Netanyahu ville ha Ya'alon som hans försvarsminister, utnämningen närmast tvingades på honom, trots att sambandet mellan dem går tillbaka tiotals år.

Netanyahus-Barak-teamet lämnade kvar ett ofullbordad uppdrag: att stoppa den iranska strävan efter en atombomb. Nu faller uppdraget att stoppa den iranska bomben i händerna på Ya'alon. I motsats till vad som är allmänt trott, är Ya'alon inte en motståndare till en israelisk attack i Iran - eller är han en av dem som stöder en sådan attack. Det beror på omständigheterna i frågan och möjligheterna till framgång. Sanningen är att vid den aktuella tidpunkten, saknar Israel ett riktigt bra militärt alternativ för att attackera Iran. Om en attack sker, strax innan Iran kommer fram med en bomb, kommer det att ske av USA, och inte av Israel.

I en intervju nyligen publicerad av IsraelDefense, säger Ya'alon att "det farligaste hotet idag är kärnvapenhotet från Iran, som arbetar för att uppnå regional hegemoni. De finansierar terroristverksamhet i vår region och sänder sina långa armar hit. Det är omöjligt att ta itu med Mellanösterns instabilitet utan att bli av med detta hot - det måste vara på toppen av våra prioriteringar, inte nödvändigtvis den palestinsk-israeliska frågan, och vi måste förbereda oss för att försvara oss själva.

"Men det behöver inte nödvändigtvis betyda krig under nästa år. Ahmadinejad ska presenteras med ett mycket enkelt dilemma - kärnvapen eller regimens överlevnad. Iran stod inför detta dilemma 2003 och på den tiden stoppade ayatolla Ali Khamenei det nukleära projektet för att inte ge väst en ursäkt för en attack, efter de amerikanska styrkorna i Irak och Afghanistan vet Iran att västvärlden har mycket större möjligheter än de har, men det är inte övertygade om den västerländska viljan att bekämpa dem. Det är möjligt att 2003 års dilemma kan frambringas igen i dag, men för att det ska ske måste mycket mer kännbara sanktioner införas mot Iran, vilket är något som ännu inte har hänt. "I allmänhet är Ya'alon väl insatt i den iranska frågan. Som minister för strategiska frågor, var den i centrum för hans kontakter  med USA.

När det gäller den palestinska frågan finner amerikanerna inte Ya'alon särskilt samarbetsvillig. Som hans vana är kommer han att berätta för USA vad han tycker, och hans åsikter om ledarna av den palestinska myndigheten, Mahmoud Abbas (Abu Mazzen) och premiärminister Salam Fayyad är inte särskilt lysande. För 20 år sedan stödde Ya'alon Oslo-avtalet, som han retroaktivt definierat som "en trojansk häst" när han var IDF:s stabschef. Idag tror han inte att Abu Mazzen och Fayyad verkligen arbetar för att avsluta konflikten, och upprepade gånger påminner han om det faktum att de helt förkastade generösa förslag från förre israeliske premiärministern Ehud Olmert och tidigare utrikesminister Tzipi Livni.

Medborgare eller General.


Nio år borta från högkvarteret i Kiriya, inklusive nio månader på ett forskningsinstitut i Washington, har förändrat Ya'alon. Som stabschef var  han inte alltför effektiv  att välja lagkamrater. Hans medhjälpare etablerade en befäst mur runt honom, skar honom av från de lägre skikten.

Som politiker överraskade han folk med sina oändliga informella möten med medlemmar i Likuds högkvarter, även om han inte var nöjd med att vandra omkring i partiets grenar. Som försvarsminister förväntas Ya'alon utse Generalmajor Dan Harel som generaldirektör, och ta med sig en del människor från ministeriet för strategiska frågor, inklusive departementets generaldirektör, Brig. Gen (Res.) Yossi Kuperwasser.

Bikupan som byggs runt honom kommer att påverka hans framgång som försvarsminister, kanske mer än något annat.

Blogg:  Israelnyheter,

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)