onsdag 17 april 2013

Al Aqsa är en gammal ombyggd kyrka.


http://www.jpost.com/Israel/Was-the-Aksa-Mosque-built-over-the-remains-of-a-Byzantine-church

Av Etgar LEFKOVITS 11/16/2008 23:34

Bildarkivet hos en brittisk arkeolog som utförde den enda arkeologiska utgrävningen som någonsin genomförts vid Tempelbergets Aksa-moské visar ett bysantinskt mosaikgolv under moskén som sannolikt var resterna av en kyrka eller ett kloster, sade en israelisk arkeolog på söndagen.

Utgrävningen genomfördes på 1930-talet av RW Hamilton, chef för det brittiska mandatets Antikvitetsavdelning, i samordning med Wakfens islamiska råd som administrerade området, efter jordbävningar som svårt skadade moskén 1927 och 1937. I samband med detta utförde Wakfen konstruktions- och reparationsarbeten mellan 1938 och 1942,

Hamilton grävde under moskéns bågar, och dokumenterade allt sitt arbete relaterat till moskén i The Structural History of the Aqsa Mosque. Hamilton avslöjade också det bysantinska mosaikgolvet och därunder en Mikva (rituellt bad) från det andra templet, som han avsktligt inte inkluderade i publikationen om moskén, utan i stället fotograferade och märkte i en fil om moskén, sade arkeolog Zachi Zweig  på söndagen.

Zweig avtäckte fotografierna i det brittiska arkeologiska arkivet som förvaras på Antiquities Authority i Jerusalem. Det bysantinska mosaikgolvet, som upptäcktes under den umayyadiska nivån av moskén, är "utan tvekan" resterna av en offentlig byggnad - troligen en kyrka - som föregick moskén, sade Zweig i ett föredrag på en arkeologisk konferens på Bar-Ilan University . En liknande mosaik kan hittas i Födelsekyrkan i Betlehem, sade han. "Förekomsten av en offentlig byggnad från bysantinsk tid på Tempelberget är mycket överraskande i ljuset av det faktum att vi inte har uppgifter om sådana konstruktioner i historiska texter," [men se länk.]

Zweig sade att under de senaste åren har många marmorstycken avslöjats av Zweig och Bar-Ilan Universitys arkeolog Dr Gabriel Barkay från spillrorna av den ödeläggelsen Waqfs olagliga grävande har ställt till med under det senaste decenniet och dumpat i Kidrons dal [Googla på destruction Temple Mount och ta bort de årtusengamla berättelserna om Templens förstörelse.]. Mosaiken som finns på Tempelberget är daterad till femte till sjunde århundradena, sade Dr Rina Talgam, en mosaikexpert vid Hebreiska universitetet i Jerusalem. "Vi blev mycket överraskade av upptäckten av en sådan mosaik på Tempelberget,"

Talgam sade att det stred mot vittnesmål av pilgrimer som beskrev platsen som öde under den bysantinska perioden och att det var osannolikt att den hade varit en del av den tidigaste moskén på platsen, i den tidiga islamiska perioden, eftersom den strukturen var av trä. "Den enkla mosaikbilden garanterar inte att det var en del av en kyrka, utan det kunde mycket väl ha varit en del av ett vandrarhem eller någon annat intetsägande struktur", sade hon. Efter inrättandet av staten, har inga arkeologiska utgrävningar hållits på Tempelberget, i enlighet med religiösa känsligheter både muslimer och judar. "Det är svårt att med säkerhet fastställa att detta verkligen var platsen för en kyrka, men utan tvekan fungerade det som en offentlig byggnad och var troligen antingen en kyrka eller ett kloster," sade Barkay. Han kallade upptäckten av fotografierna i brittiska arkivet både en "sensation" och "viktigt" att hitta. "Det förändrar hela historien om Tempelberget under den bysantinska perioden som vi kände till det," sade han. . . . . . .

1 kommentar :

  1. Intressant med mosaikgolvet och att Church of St. Mary byggd 560 AD, nedbränd av perser 614, förmodligen stod på platsen för Al Aqsamoskén.

    SvaraRadera

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)