onsdag 17 april 2013

Bombdådet i Boston.

Nä, jag ska inte upprepa vad som kastat ut i stort sett alla andra nyheter från svenska massmedia som ältar och ältar samma sak för att slippa hitta några andra nyheter. Vad som hörts tills nu är att tre dödats och  många skadats.

Vad svenska media är tysta med är att en hel del lär ha hjälpts av det faktum att Bostons katastrofberedning ökades markant vid en översyn av specialister från Israel  nyligen: Deras internationella katastrofgrupp är ju överallt, Tsunamikatastrofen, också i Sri Lanka, Haiti, Japans reaktorsmäll, Turkiet, andra jordbävningar och katastrofer, de har i regel fältlasarett framme innan svenska myndigheter ens fått informationen eller börjat fundera på om de ska bidraga med något. Jag har följt med nyheterna  ett antal gånger, minns i Haiti, det tog flera veckor innan svenska media berättade att Israel hade haft fältlasarett där från andra dagen, i Japan frågade Sverige efter några veckor försynt om de kunde hjälpa med något, men då hade Israel länge haft fältlasarett och specialister där, så de tackade nej till sen senkomna svenska hjälpen. Tsunamikatastrofen ska vi inte tala om - jag var i Thailand då, där snackades om saker som att svenska ambassaden skulle ha sänt SMS till alla svenskars telefoner där för att fråga om de var döda, men jag fick inte ett dyft, vare sig i min svenska eller thailändska mobil.



Boston Marathonexplosion: Doktor krediterar israelerna med att hjälpa konfigurera katastrofteamet

APRIL 15, 2013 19:52

Timmar efter ett par explosioner vid Boston Marathon som lämnade 2 [senare 3] döda och upp till 100 skadades enligt rapporter, krediterade en chefsläkare på sjukhuset där många av patienterna behandlas, israeler med undervisning av hans team hur man ska bemöta sådana katastrofala attacker .

"För två år sedan bad vi israelerna att komma över och de hjälpte oss att ställa in våra katastrofteam så att vi kan svara på denna typ av hot," säger Alasdair Conn, chef för Räddningstjänsten vid Massachusetts General Hospital, som svarar på en fråga om beredskap för hans personal att hantera trauma i denna skala.

Tidigare i intervjun tillfrågades Conn, "Skulle du karaktärisera dessa som nästan något du skulle tänka dej i en militär miljö?"

"Oh absolut, absolut det här är som en bombexplosion som vi hör om i nyheterna i Bagdad, eller Israel eller någon annan tragisk plats i världen", svarade han.

Läkaren uppdaterade reportrar om den fruktansvärda karaktären av de skador som offren hade [med tryckkokare med stålkulor och spik för att skada så mycket som möjligt] och de åtgärder hans team vidtar att behandla dem.

En snutt från denna länken är intressant: Läs hela artikeln!

Vi vet att bomben härmar IEDs länk1 länk2 i Afghanistan och Irak. Vi vet att det är samma typ av bomb som Faisal Shahzad, Times Square jihad bilbombare, som användes för att försöka mörda hundratals, om inte tusentals, på en trång lördagkväll på Times Square. Nyhetsrapporter från Bostons sjukhus sade att "patienter hade fullständigt manglats med förstörda extremiteter." Vi vet att receptet för denna bomb publicerades i al-Qaidas glansiga fyrfärgs Inspire magazine. Dessa bomber är avsedda att skära genom ben och kött och lemlästa så många människor som möjligt. Och vi har inget nästan två dagar i bombningen? Som en amerikan skäms jag.






Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)