torsdag 18 april 2013

Boston ber om israelisk hjälp igen.


Israeliska polischefer beger sig till USA för att träffa FBI i efterdyningarna av Bostonbombningarna

Kriget mot terror, ökat samarbetet mellan de två länderna ligger högt på agendan.

April 17, 2013, 04:36

Israels polischef Yohanan Danino och andra ledande poliser lämnade Israel sent i tisdags kväll, på väg till USA för att träffa FBI:s tjänstemän och övriga polismyndigheter i efterdyningarna av Boston Marathon-bombningarna.

Diskussionerna kommer att kretsa kring Bostonbombningarna och det fördjupa professionella samarbetet mellan de brottsbekämpande myndigheterna i de båda länderna, rapporterade Maariv.

Minst tre andra ledande befattningshavare följer med polischefen, i vad tidningen beskriver som den högst rankade polisdelegationen Israel skickar utomlands. Resan hade planerats innan Bostonexplosionen, men detta ändrade inriktningen mot bakgrund av bombningarna, enligt rapporten, utan fler detaljer.

På dagen för bombningarna krediterade en ledande akutmedicinläkare vid Boston sjukhus, där många av de sårade behandlades, Israel med att ha utbildat sjukhusets akutteam och iordningställande för att hantera mass-skade-incidenter .

Under informationsmöten för media timmar efter den förödande attacken på måndagen som dödade tre människor och skadade över 100 andra nära mållinjen i Boston Marathon, sade Dr Alasdair Conn att scenen med blodbad och de fasansfulla skadorna som offren hade fått, påminde om " en bombexplosion som vi hör om i nyheterna i Bagdad eller Israel, eller någon annan tragisk plats i världen. "

Han tillade, "För två år sedan, bad vi i själva verket israelerna att komma över, och de hjälpte oss att ställa in vårt katastrofteam så att vi kan svara på detta sätt."

President Shimon Peres skidkade på tisdagen sina kondoleanser till de skadade i Bostonbombningarna, och varnade utländska diplomater om den pågående faran med terrorism.

Peres talade från hans bostad till utrikesdepartementets diplomatiska kår i slutet av Israels 65th självständighetsdag, och uttryckte landets "solidaritet med offrens familjer i Boston idag. Tre människor miste livet, 140 sårade och jag skickar, på uppdrag av oss alla, våra kondoleanser till alla familjer och önskar ett snabbt tillfrisknande för alla de skadade."

"När det kommer till händelser som denna, vi alla är en familj. Vi känner en del av de personer som betalat ett högt pris. Gud välsigne dem," sade presidenten. Medan konventionella krig mellan länderna brukade vara den största faran, har saker och ting förändrats, sade Peres. "Idag är det verkliga problemet terror och terror är inte en förlängning av politik: Deras politik är terror, deras policy är att hota. Terrorister dela in människor, de dödar oskyldiga människor."

Premiärminister Benjamin Netanyahu, i sitt tal till diplomater, har också fokuserat på attacken. "Igår förvandlades en dag av njutning i Boston till en dag av terror. Vi sänder våra kondoleanser till president Obama, det amerikanska folket och offrens familjer, "sade han.

Netanyahu talade om banden mellan länderna, säger att varje dag "står Israel skuldra vid skuldra med det amerikanska folket. Vi är partners i frihet och i att söka en bättre framtid för hela mänskligheten."

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)