tisdag 9 april 2013

Egypten blev en mardröm för de Muslimska Bröderna


Egypten blev en mardröm för de Muslimska Bröderna

Av Zvi MAZEL
2 april 2013

Analys: Hotet om inbördeskrig verkar alltför verkligt i Egypten samtidigt med ekonomisk, social och politisk kris.

Anti-Morsi-demonstranter stå på en polisbil under ett upplopp
den 28 januari 2013. 

Foto: Reuters / Mohamad Mohamed Abd El Ghany
För det Muslimska Brödraskapet har den efterlängtade drömmen förvandlats till en mardröm. Efter att ha överlevt 80 år av förföljelse för att nå makten "demokratiskt", finner de sig plötsligt i fokus av ett omfattande folkligt hat.

Aldrig har egyptierna haft i sådana svåra ekonomiska problem

Relaterat:
Egyptens islamiska myndighet sammandrabbar med Brotherhood
'Egyptiska Jon Stewart "sonderas för att ha kränkt Morsi.

Egyptens president Mohamed Morsi tänker dock inte att ge upp och ge plats för nya presidentval. Brödraskapet kommer att göra allt för att behålla makten. [Som du minns "vann" han officiellt med 51% utan några slags internationella övervakningar -, inte ens Carter kom springande som vanligt, och i ett land med något som ska likna demokratiska val för första gången i världshistorien är risken för ett par procents fel i båda riktningarna, mycket stor förstås. Jämför med hur Obama lyckades vinna med välkänt lurendrejeri, i ALLA stater där foto-legitimation krävdes förlorade han stort! Alla försök att undersöka detta efter valet har stoppats. ]

Sådant är djupet i den ekonomiska, sociala och politiska krisen att hotet om inbördeskrig verkar alltför verkligt.

De flesta bedömare tror att armén inte kommer att låta det gå så långt och kommer att kliva in, men alla accepterar att vägen tillbaka till återhämtning och en civil regim kommer att bli lång och mödosam.

Den civila olydnaden är otyglad.

I Port Said har polisen försvunnit från gatorna och armén kallats in för att upprätthålla lag och ordning. Här och där har människor uppvaktat domstolarna för att utse den populära försvarsministern Abdel Fattah al-Sisi att styra Egypten i Morsi s ställe. De vet att det inte kommer att hända, men försöker göra en poäng. Demonstrationer som kräver att bli av Morsi och Brödraskapet hålls dagligen i Kairo och i städer över hela landet. De möts av militanta grupper inom Brödraskapet. Dussintals har dött och tusentals skadats i de resulterande sammandrabbningara som båda sidor försöker hålla tillbaka.

Ekonomin är i spillror.

I en märklig och varaktig uppvisning i enighet, har de icke-islamiska oppositionspartierna under parollen National Salvation Front bojkottat regimen tills deras krav - att avskriva den islamiska konstitutionen och inrättandet av ett konsensusregering tills nya val hålls - är uppfyllda.

Det Muslimska Brödraskapet, som hade vunnit en förkrossande seger i de första fria parlamentsvalet och fick sin kandidat vald till president har bittert svikit människor som hade satt sin tro till dem.

Ingenting har gjorts för att förbättra deras lott. Vid mandatperiodens början hade Morsi lovat - och misslyckats med - att ta hand om fem brännande frågor inom hundra dagar: växande otrygghet, monstruösa trafikstockningar i huvudstaden, brist på bränsle och matlagnings-gas, brist på subventionerat bröd, och de växande högarna av sopor på gatorna.

Presidentens egenmäktiga försök att ta över all lagstiftande makt och ge sig själv full immunitet provocerade fram ett sådant ramaskri att han var tvungen att backa. Han avskedade riksåklagaren och utsåg en ny - bara för att få hans beslut störtat av Kairos kassationsdomstol förra veckan, vilket ställde till total oordning i rättsväsendet.

Det verkar som om sådana okloka och impopulära påhitt togs utan föregående samråd med hans rådgivare och att det i själva verket var Brödraskapets högsta Ledningsbyrå som hade uppmanat Morsi att göra så. Med andra ord, presidenten agerar som en proxy för rörelsen.

Missnöjet är nu uppenbart överallt. Valen i studenternas kårhus i hela landet såg brödraskapets kandidater besegrade av oberoende kandidater. Värre, vid valen till det centrala Journalistförbundet vanns av Diaa Rashwan, chef för Al-Ahram Center för politiska och strategiska studier och bitter motståndare till Brödraskapet.

Med andra ord, rörelsen förlorar både ungdomar och eliten.

Ändå klampar regimen vidare som om de var omedvetna om det faktum att tiderna har förändrats och att folk inte längre är rädda för att gå ut på gatorna för att kämpa för sitt lands framtid.

Tvärtom är Morsi i hårt arbete att utnämna så många av hans män som han kan överallt, från nationella till regionala och lokala positioner som övervakar allt från allmän ordning till matdistribution - vad som nu finns - under hans direkta order.

Uppenbarligen är han här för att stanna.

Armén vägrar inte längre islamiska kandidater


I en ny och häpnadsväckande utveckling, vände han sig nu till armén. För första gången sedan Nasser styrde, är vägrar militärakademin inte längre islamistiska kandidater.

Sen har vi naturligtvis lagstiftningen. Underhuset i parlamentet har upplösts av domstol på grund av omfattande valfusk, så Morsi gav tillfälliga lagstiftande befogenheter till den övre kammaren "Shurarådet."

Dessa befogenheter skulle användas för brådskande lagstiftning, men han drar nytta av dess fasta islamistiska majoritet - 80% tillhör Muslimska Brödraskapet och salafisterna - driver Morsi igenom lagar som organiserar nästa val, håller tillbaka rätten att strejka och demonstrera, i kulisserna är stränga lagar som reglerar NGO - inklusive en särskild bestämmelse som legaliserar brödraskapet - en rörelse som förbjöds av Nasser. Detta behövdes eftersom den rådgivande styrelsen för högsta förvaltningsdomstolen hade förklarat rörelsen olaglig och rekommenderade den att upplösas.

Efter två dagars regerande hade en ny lag utarbetats och väntar nu på avgörande i den konstitutionella domstolen. Problemet är att brödraskapet har sedan starten vägrat att avslöja förteckningen över sina medlemmar och ursprunget av deras fonder - två krav för registrering av en rörelse.

Medan feministiska organisationer demonstrerar mot upprepat våld mot kvinnor och fatwas uppmuntrar sådant våld, postar brödraskapet på sin officiella hemsida ett fördömande av den senaste FN-resolutionen om kvinnors rättigheter "eftersom det är i strid med sharia."

Valutabrist hotar bensin, import av livsmedel

Tidigare i bloggen om Egyptens ekonomi:
http://israelisverige.blogspot.se/2013/01/urfattiga-egypten.html
http://israelisverige.blogspot.se/2013/02/morsi-har-lost-egyptens-ekonomiska.html
http://israelisverige.blogspot.se/2011/09/komplettering-egypten-snart-bankrupt.html

Konstigt nog, medan nivån på våldet på gatorna ökar stadigt, har presidenten inget att säga.

Det är som om Brödraskapet hade antagit mottot "ju mindre som sägs, desto snarare kan det fixas" och har bestämt sig för att hålla en låg profil i hopp om att se protesterna dö en naturlig död allteftersom protesterna tröttnar eller förlorar hoppet.

Ändå finns det inga tecken på att det händer något snart. I kölvattnet på den senaste omgången av våld kring Brödraskapets Kairohögkvarter, varnade Morsi för att om "huliganism" inte slutar skulle hårda åtgärder vidtas. Hans varning lade bränsle till elden, vilket resulterade i nya sammandrabbningar och fler sårade.

Under tiden blöder valutareserverna, och innehåller snart inte tillräckligt med pengar för att betala för import av bensin och baslivsmedel.

Subvention av dessa poster står för 25% av landets budget. Qatar, Saudiarabien och Libyen har förlängt betydande hjälp, men det hela går till subventioner och import. Inga av de sedan länge nödvändiga ekonomiska reformerna har inletts. Utan dessa reformer undanhåller den Internationella Valutafonden lånet på $4.800.000.000 som Egypten desperat behöver, det finns också det lilla problemet med ränta som skall betalas, islamiska cirklar motsätter sig häftigt  någon form av ränta, som de säger är förbjudet enligt Sharialagarna .

Såvida inte och tills en lösning hittas, kommer västländerna inte att låna några pengar till Egypten.

Strömavbrott blir mer frekventa, köerna för bensin och matlagningsgas längre och livsmedel är knappa.

Investerarna har flytt, turisterna är rädda. Hungerkravaller kanske inte är långt borta. Ändå maler Brödraskapet blint på [med Obamas fulla stöd], inte redo att släppa taget om chansen att det gyllene priset uppnås efter nästan ett århundrade. Och så pågår dödläget mellan regimen och oppositionen, medan kvicksand hotar att uppsluka dem alla.

The writer, a fellow of The Jerusalem Center for Public Affairs, is a former ambassador to Romania, Egypt and Sweden.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)