fredag 12 april 2013

Schweizisk avhandling: palestinaaraberna använder vatten som politiskt vapen.


Schweizisk utredning: PA använder vatten som ett politiskt vapen

Den fullständiga texten till Burkarts avhandling kan laddas upp under denna artikel. Avhandlingen innehåller många originaldokument.

Palestinsk vattenstöld.
Bland dem protokollen från JVM-möten och tecknade JVM-avtal.

Tills nu har mycket av litteraturen om den palestinska israeliska vattenkonflikten följt antingen den palestinska diskursen (majoriteten) eller den israeliska diskursen (liten minoritet).

En avhandling med titeln "Politiseringen av Oslos vattenavtal" skriven av Lauro Burkart, en schweizisk examen från International and Development Studies i Genève ger en mer korrekt och opartisk bild av ämnet bristen på vatten hos den palestinska myndigheten.

Burkart intervjuade många viktiga spelare i vattenkonflikten mellan palestinier och israeler samt representanter för frivilligorganisationer och givarländer. Han undersökte också många ursprungliga dokument som protokoll från sammanträdena i den gemensamma israelisk-palestinska Water Committee (JVM).

Slutsatser

Här är några av de viktigaste slutsatserna i Burkarts avhandling.

Målen för Oslo 2:s vattenöverenskommelse har nåtts om de mängder vatten som skulle gå till den palestinska befolkningen (178 mcm / år 2006). Oslos vattenavtal beräknade att behoven så småningom skulle bli 200 mcm per år. Den gemensamma vattenkommittén fungerade väl under de första åren efter undertecknandet av avtalet, men sedan 2008 har samarbetet avstannat

De fakta som sprids av palestinierna, internationella organisationer och givare om de bakomliggande orsakerna till vattenbrist på Västbanken är felaktiga.

Burkart skriver: "Det är inte den israeliska ockupationens politik utan det palestinska politiska motståndet mot gemensam förvaltning och samarbete som är ansvarigt för den relativt långsamma utvecklingen av den palestinska vattensektorn och den försämrade situationen för mänskliga rättigheter i de palestinska områdena" och "Det finns övertygande bevis på misskötsel inom den palestinska Water Authority (PWA). "

Han citerar den pro-palestinska NGO:n AMAN som drog slutsatsen att det är "ingen klar rättslig åtskillnad mellan de politiska och verkställande nivåer inom de palestinska vatteninstitutionerna. Hittills finns det ingen riktigt fungerande vattenlag. Dest Nationella Vattenrådet träffas inte och fungerar inte väl ".

Även om PWA inlett en institutionell reform som en reaktion på internationella kritiker som Världsbanken löser detta inte frågan om misskötsel inom institutionen. Chefen för den palestinska Hydrologigruppen som kallar reformen en "fondförstärkande mekanism". har PWA inte heller lyckats få kontroll över många kommuner (där Israel inta har någon kontroll) på grund av det enväldiga och odemokratiska sätt på vilket de hanteras. Dessa makthavare vill inte förlora kontrollen över vattensystemen eftersom det är en av de viktigaste tjänsterna som tillhandahålls av kommunerna. Som ett resultat är vattenförsörjningen inte centraliserad och olaglig borrning frodas.

Det faktum att PA betalar för de flesta av vattenräkningarna för den palestinska befolkningen ger inget incitament för sparande och leder till en orimlig användning av vatten i hemmet såväl som på jordbruksområdet.

Shadad Attili

Burkart intervjuade också Dr Shaddad Attili, chef för PWA som utnämndes 2008. Attili, en Fatahmedlem, är ansvarig för de facto slutet på samarbetet med Israel i syfte att stärka påståendena om de palestinska vattenrättigheterna . Han gjorde detta för att stärka ställningen för Fatah efter Hamas seger i det palestinska valet.

Denna policy bedrivs på bekostnad av den marginaliserade och perifera palestinska befolkningen som lider av vattenbrist. Burkart skriver att överflödet av givares pengar får Atilli att fortsätta strategin med bristande samarbete som har lett till en fullständig stagnation av vattenförhandlingarna under de senaste fem åren

Avloppsvatten


Ett av resultaten av vägran att samarbeta med Israel är att nästan alla av de 52 mcm avloppsvatten som genereras av den palestinska befolkningen flyter obehandlat i Israel och Västbanken, där det förorenar delade grundvattenresurser. Trots att palestinierna hävdar att Israel blockerar dess infrastruktur för avloppsvatten. Fakta är att det mesta av det palestinska avloppsvatttnet och projekt om återanvändning redan fått utländsk finansiering och stöds av Israel.

PA har dock inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att verkställa dessa projekt. Istället hävdar PA att Israel kräver en orimligt hög nivå av behandling (BOD 10/10) En JVM avsiktsförklaring från 2003 som undertecknades av båda parter kom överens om en gradvis process för att uppnå denna standard (med början vid BOD 20 / 30).

Efter ett möte i november 2011 mellan överste Avi Shalev i den civila administrationen och PWA:s tjänstemän om genomförandet av palestinska vattenprojekt, erbjöd Israel att finansiera vatten och avfall i vattenprojekt som skulle tjäna palestinska samhällen på Västbanken. Palestinierna svarade inte.

Avsaltning

En annan lösning som kunde lösa vattenkrisen i PA vore avsaltning av havsvatten. Faktum är att Israel lämnat ett erbjudande till palestinierna att bygga en avsaltningsanläggning i Hadera söder om Haifa och pumpa avsaltat vatten till norra Västbanken. Palestinierna förkastade denna lösning eftersom det skulle placera Israel i en uppströms position till Västbanken. En annan orsak till detta avvisande har att göra med vattenrättigheter, eftersom palestinierna gör anspråk på bergsakviferer.

Attili drog även ett PWA expertteam från ett israeliskt avsaltningsprogram med argumentet att Israel ensidigt förstörde ett antal olagliga brunnar på Västbanken. Detta visade sig vara ett annat exempel på Attili s propagandakampanj.

Israel svarade efter Attili klagade över stängningen av brunnarna i ett brev till det internationella samfundet. Beslutet att stänga dessa brunnar togs av den gemensamma vattenkommittén. Efter att flera påminnelser skickades till PWA som upprepade sin avsikt att verkställa JVM-beslutet, hände inte ett dugg. Fyra år efter det att beslutet fattades beslöt Israel att verkställa beslutet eftersom illegala borrningar minskar mängden vatten som produceras avlagliga brunnar och skadar de viktigaste akvifererna.

Vatten som vapen

Det är uppenbart att Attili s ickessamarbetsstrategi är ansluten till den övergripande förändringsstrategin vis-à-vis Israel 2008 av PA. Vatten har blivit ett vapen mot den så kallade israeliska ockupationen.


För att ladda ner PDF:dokumentet högerklicka på länken nedan och välj något som "spara mål som" för att spara pdf-dokument lokala datorn.

MT_Lauro Burkart

Jerusalem Post hade nyligen en artikel om den ödesdigra vattensituationen.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)