tisdag 28 maj 2013

Hizb'allah varnar EU för att terroriststämpla dem - och de lyder.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/168299#.UaOb2bVSWCZ

Av Elad Benari, Kanada
Först Publicerat: 2013/05/25, 01:44

Den biträdande chefen för Hizbollahs organisation varnade EU på fredagen att det skulle göra ett "stort misstag" om det märkte den libanesiska shiitiska gruppen som en terroristorganisation.

Sheikh Naim Qassem berättade för Al Mayadeens tv-nät att sådana hot "inte rör" eller oroar gruppen. Han ville inte utveckla tanken.

EU har hittills varit ovilliga att lägga Hizbollah till sin lista över terroristorganisationer, men Storbritannien har den här veckan lämnat in en formell begäran om att svartlista vad som kallas den "militära grenen" av den Libanon-baserade gruppen.

Begäran kommer att diskuteras bakom stängda dörrar den 4 juni av en kommitté som övervakar EU:s förteckning över personer och grupper som omfattar frysning av dess tillgångar.

Frankrike, som har varit ovilliga hittills att förklara Hizbollah för att vara en terrorgrupp anslöt sig till EU initiativet denna vecka efter att Tyskland också deklarerat sitt stöd för Storbritanniens begäran.

De uppmanar EU att lägga Hizbollah till sin lista över terroristorganisationer växte efter att Bulgarien meddelade att gruppen låg bakom terroristattacken juli 2012 i Burgas som dödade fem israeler.

Kort efter Burgasbombningen, beslutade EU att inte lista Hizbollah som en terroristgrupp.

Cyperns utrikesminister Gujarat Kosack-Marcolis sade då att "det inte finns någon konsensus i frågan, eftersom Hizbollah också har en aktiv politisk arm."

Under ett besök i Bryssel i mars uppmanade Israels president Shimon Peres EU att sätta Hizbollah på terroristlistan, säger att den låg bakom ett antal av försök till attacker i Europa och hävdade att dess ingripande i Syrien mot rebeller som bekämpar Syriens president Bashar al-Assad tillät gruppen att sprida sitt inflytande.

USA: s utrikesminister John Kerry har också uppmanat EU att följa Washingtons ledning i ett drag som framför allt kommer att leda till en crackdown på Hizbollahs insamlingsaktiviteter.

För närvarande är Storbritannien och Nederländerna de enda EU-länder som har placerat Hizbollah på sina listor över terroristgrupper.

Hizbollah har varit på en amerikansk terrorlista sedan 1995 efter en serie av anti-amerikanska attacker, däribland bombningen av den amerikanska ambassaden och marinbaracker i Beirut på 1980-talet.

Sverige? Miljöpartiet tar väl snart upp dom som ett systerparti.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)