onsdag 29 maj 2013

"Israel hotar Ryssland"

Många tidningars rubricering är ganska fantastisk, självklart ett direkt brott mot Pressens Etiska Regler som säger:
3. Löpsedel, rubrik och ingress skall ha täckning i texten.
Rubriken uppfattas ingalunda - om man inte läser hela artikeln - som att Israel säger till på allvar om Ryssland förser Syrien med vapen som kan skjuta ner flygplan i hela Israel, och också amerikanska plan över Turkiet. Det låter som om Israel tänker attackera Ryssland. Eller hur uppfattade du det?

TT ger en också känslan att Israel och judar inte FÅR, inte BÖR försvara sig! De är ju bara judar.

De ryska nyheterna på svenska säger helt korrekt: "Israel svarar på ryska missilleveranser till Syrien". TT har mycket påtagligt och med många exempel tagit över gamla Pravdas roll.

Några svenska nyheter har lugnat sig och skriver att "Israel varnar Ryssland", vilket har mer med verkligheten att göra. Jag har innan skrivit om Israel och Rysslands spel, Putin besökte Israel för en tid sedan för att bl.a. diskutera om att köpa in sej på israelisk gas, men därav blev intet, Putin sände ett ryskt krigsfartyg, Azovska, till flottbesök i Haifa i början av maj, vilket också var en kraftig signal. Om vad är frågan, men mycket har funderats på, om ryssarna har insett att Israel är en mycket bättre och pålitligare vän i Mellanösterns häxkittel än Syrien/Iran. Israels teknologiska utveckling är också ojämförlig, med hundratals företag listade på NASDAQ-börsen (för high-tech), 6 i Ryssland och inte ett enda i arabvärlden eller Iran. Ryssarnas ord om att "vi har lovat att fylla Syrien med vapen så vi kan ju inte bryta löftet" även om de har undvikit leveranser av S-100 åtskilliga år. Frågan är om de verkligen vill bryta med Israel och riskera att stå där med halsen bar när Israel smäller syriska S-100 i småbitar, som de är tvungna att göra. De ryska radarstationerna i Syrien har ju inte varit något vidare effektiva mot Israels överflygningar.

Israel behöver ju alls inte gå in över Syrien för att träffa utomordentligt säkert, de tidigare utrensningarna skedde med kryssningsrobotar som startade från Libanons luftrum, men kunde likväl ha kommit från en av Israels ubåtar utanför - de beställde nyligen en femte.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/israel-hotar-ryssland   (åsiktscensurerad)
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/israel-hotar-ryssland_8218538.svd 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)