fredag 28 juni 2013

Egypten förstör tunnlar till terroristerna i Gaza - inte ett ljud i massmedia.

http://www.reuters.com/article/2013/06/24/us-palestinians-egypt-tunnels-idUSBRE95N0H220130624

(Reuters) - Egypten har intensifierat sitt tillslag mot smugglingstunnlar mellan sitt oroliga Sinai och Gazaremsan, vilket orsakar en brant prisökning av bensin och cement till det palestinska territoriet.

Palestinier inblandade i tunnelföretagen säger att kampanjen, som inleddes i mars och har inkluderat översvämning av underjordiska gångar, var operativunderi de senaste två veckorna innan en våg av oppositionsledda protester i Egypten förväntas börja den 30 juni.

Egyptens president Mohamed Mursi har kommit under politisk eld hemma över en stark utmaning till hans auktoritet över militanta islamister i Sinai som attackerat egyptiska säkerhetsstyrkor på halvön.

Egyptens militär kämpar för att fylla ett säkerhetsvakuum i Sinai sedan president Hosni Mubarak sveptes från makten år 2011, har lovat att stänga alla tunnlar under gränsen till Gaza och säger att de används av terrorister på båda sidor för att smuggla människor och vapen.

Draget mot tunnlarna har tagit bort hoppet hos många palestinier att Mursi, en medlem av det Muslimska brödraskapet som Hamas föddes ur, avsevärt skulle underlätta egyptiska gränsrestriktioner om Gaza.

"Business är kliniskt död," sade Abu Bassam, som sysselsätter 40 arbetare i ett palestinskt tunnelnätverk i Rafah, gränsstaden. "Tunnlarna är nästan helt stängda."

Endast 50 till 70 tunnlar, av hundratals som har tillhandahållit en kommersiell livlina för Gazaremsan, är fortfarande öppna och i partiell drift, sade ägarna. Övriga tunnlar används för att smuggla in vapen till militanta från Hamas och andra grupper.

Den egyptiska armén har strängt varnat invånare i Sinai inte närma sig stängslet med Gaza och att stoppa handeln genom tunnlar eller se fram emot straff, enligt palestinska tunnelägare som lärde sig om ordern från egyptiska medarbetare.

"Idag måste vi betala extra pengar för att övertyga en egyptisk förare att föra varor till oss ..., med stigande priser på råvaror här," sade Abu Ali, en annan tunnelägare som står bredvid nedgången till hans öde tunnel.

HÖGA PRISER

Priset på cement i Gaza har skjutit i höjden från 350 shekel ($95) per ton till 800 shekel ($217). Palestinier som köpte relativt billig bensin smugglad från Egypten måste nu betala för bränsle som importeras från Israel för dubbla priset.

Scenen med långa köer av fordon utanför bensinstationer har blivit vanligare under de senaste två veckorna, med taxichaufförer som väntar på att få tag på de små mängder bränsle som sipprar in från tunnlar som fortfarande är i drift.

En tunnelägare, som sysselsätter 24 arbetare, sade han nu förde in 50 ton livsmedel per dag jämfört med 300 ton för två veckor sedan.

Många Gazainvånare klagar på att de har varit utan matlagningsgas i veckor, med tunnelförnödenheter begränsade och importen från Israel knapp.

Ghazi Hamad, vice utrikesminister i Hamasregeringen, sa att han förstår Mursis komplicerade interna situation och skulle vara beredd att stänga alla tunnlar om Egypten får varor genom Rafah, dess enda Gazakorsning.

Vid Rafah, där den gränsöverskridande passagerartrafiken ökade markant strax efter Mursis tillträde har passagen varit särskilt långsam på senare tid och hundratals människor har varit tvungna att fördröja sina resor.

Egyptiska tjänstemän citerade tekniska problem.

Israel upprätthåller en landtransport och havsblockad av Gazaremsan, men har lättat vissa importbegränsningar på de senaste åren inför internationell kritik.

Det meddelade på måndagen att de stänger sin enda kommersiella korsning med Gaza tills vidare som svar på nattens raketattacker från Islamic Jihad mot civila i Israel.

 Det är intressant att jämföra med "Ship to Gaza"varianten av samma nyhet, där de uppmuntrar terroristerna att använda illegala tunnlar för att slippa upphöra att skjuta judar. Tunnlar där Hamas tar god tull. Och världen hackar på Israel vad de än gör, i stället för att hacka på Egypten och Gaza för att bygga ordentlig gränspassage för varor som mellan alla andra arabiska länder. Inga svenska massmedia skulle få för sej att skriva om detta eftersom de inte kan uttrycka sitt Israelhat med vinklade uttryckssätt.

Det är säreget att Saudierna kunde få in en massa medicin den vägen, men västerländska NGOs vill inte, uten vill utnyttja Israels logistik för att hantera de enorma mängder de levererar till Gaza. IiS3


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)