söndag 2 juni 2013

Egypten hittar sprängämnen på väg till smugglare i Sinai.

Ma'an News
Publicerad 2013/02/06 20:51
Ett ton sprängämnen hittades i en bil på väg till Sinaismugglare på lördagen, en vecka efter det att Hamasregeringen i Gaza uppmanade Egypten att öppna en kommersiell korsning in i Gaza.

Smugglare i Sinai
Ett ton sprängämnen hittades i en bil på väg till Sinaismugglare på lördagen, en vecka efter det att Hamasregeringen i Gaza uppmanade Egypten att öppna en kommersiell korsning in i Gaza.
SHARM AL-Sheikh, Egypten (Ma'an) - egyptiska myndigheterna beslagtog ett ton sprängämnen avsedda för smugglare i Sinai på lördagen, berättade polisen för Ma'an.
Sprängämnena var avsedda för att spränga smugglingstunnar in i Gazaremsan, sade polisen.
Ammunitionen hittades gömd i kartonger i bagageutrymmet på en bil från Kairo som körde i riktning till Ahmad Hamadi-tunneln, och stoppades av polisen för kontroll.
Föraren berättade för polisen att han hade för avsikt att överföra explosiva varor för smugglare i Sinai. Föraren greps, sade polisen.
I februari inledde Egypten en crackdown på Gazas underjordiska tunnelsystem, pumpade avloppsvatten ner i tunnlar de befarade skulle användas för att smuggla vapen och soldater till den oroliga Sinaihalvön.
Gazas tunnelgrävare sa till Reuters i mars att nästan 60% av de beräknade 1.000 smugglingslinjerna under gränsen hade stängts.
Hamasregeringen i Gaza sade förra veckan att de var villiga att stänga ner alla smugglingstunnlar under den egyptiska gränsen en gång en kommersiell korsning öppnas, sade statssekreteraren vid utrikesministeriet.
"Vi vill inte ha tunnlarna i första hand," sade Ghazi Hamad. "De belastar medborgare och orsakar hundratals  dödsfall, men de är viktiga eftersom det inte finns något alternativ."
"Tunnelproblemet kan lösas genom att hitta en lösning som balanserar Egyptens säkerhetsbehov och de humanitära behoven i Gaza genom lagliga affärstransaktioner som övervakas av båda," tillade han i ett uttalande.
Uttalandet följde beslag av ett halvt ton diesel på väg till Gazaremsan av egyptiska polisen, på väg till en av smugglingstunnlarna.
Övergången tilli Gazaremsan från Egypten - Rafah - är endast för personer. Vid exceptionella tillfällen har den öppnats för överföring av kommersiella varor, vilket fick kritikerna att anklaga Egypten för delaktighet i Israels blockad av Gazaremsan.
Tunnelindustrin blomstrar under Israels blockad av Gazaremsan, som ger en livlina genom att smuggla varor till den belägrade enklaven, allt från bilar, byggmaterial till snabbmat.


Från Israel kom veckan 19-25 maj 304 lastbilar konstruktionsmaterial som du ser nedan.
19-25_May_toGaza_Page_119-25_May_toGaza_Page_2

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)