torsdag 13 juni 2013

Kräv att PLO ratificerar Osloavtalet!

http://frontpagemag.com/2013/dbedein/demand-the-plo-ratify-the-oslo-accords/

12 juni, 2013 Av David Bedein

Nyligen kallade USA s utrikesminister Kerry passionerat för förnyelse av samtal med PLO. Tidigare president Bill Clinton, som stod värd för PLO och Israelceremonierna på Vita husets gräsmatta för tjugo år sedan, är på väg till Jerusalem för högprofilföreläsningar där han även kommer att kalla på förnyelse av förhandlingarna. Och Shimon Peres, Israels president, som tjänade som Israels utrikesminister i början av förhandlingarna med PLO för två decennier sedan, är på väg att sammankalla tusentals dignitärer vid en konferens på presidentens herrgård som kommer att kräva starthjälp för förhandlingar med PLO.

Veteranobservatörer i Mellanösterns politik kan fråga: vad finns det att förhandla om?

Sannerligen, det finns en punkt på bordet som knappast är en liten detalj: Den Palestinska befrielseorganisationen ratificerade aldrig Osloavtalet efter det att Arafat och Abbas undertecknade avtalet på Vita Husets gräsmatta.

Den 13 september 1993 undertecknade  i Vita Huset Israels premiärminister Yitzchak Rabin och Israels utrikesminister Simon Peres "Declaration of Principles" (DOP) mellan Israel och PLO tillsammans med Yasser Arafat och Mahmoud Abbas i PLO. Avtalet, som hade hamrats ut i Oslo, föreskrivs ömsesidigt erkännande mellan Israel och PLO. Det krävde att PLO upphörde med terrorism, och för PLO att eliminera PLO:s krav som  uppmanar till Israels förstörelse.

Dtn israeliska Knesset ratificerade överenskommelsen genom en omröstning med 61 till 50, och 9 nedlagda röster, en vecka senare. Dock fick det knappast någon uppmärksamhet, det faktum att den 6 oktober 1993 beslöt PLO:s ledare att inte ratificera Osloavtalet, i brist på ett beslutsmässigt antal ledare.

Mycket få människor vet eller kommer ihåg att Pinchas Inbari, den enda israeliska korrespondent som täckte PLO i Tunis på tiden, skrev för den israeliska vänstertidningen på hebreiska, Al HaMishmar, och avslöjade historien som Arafat meddelade i Tunis att han inte kunde få en beslutsmässig grupp av det verkställande rådet för PLO att ratificera principförklaringen av Osloavtalet. Al HaMishmar publicerade sedan en rubrik den 7 oktober 1993 där det rapporteras att PLO inte ratificerat fredsavtalet som Arafat och Abbas hade undertecknat tillsammans med Peres och Rabin bara några veckor innan, med USA och Ryssland som bi-undertecknarne.

Hållande Al HaMishmar i min hand, gick jag in på kontoret till Israels regerings presstalesman på den tiden, Mr Ori Dromi, och visade honom rubriken PLO inte ratificerat Osloavtalet. Dromi, utnämnd av premiärminister Rabin, klargjorde att ur av den israeliska regeringens synvinkel innebar detta att Arafat undertecknade överenskommelsen på egen hand, utan sanktion av PLO.

Resten av de israeliska medierna rapporterade dock aldrig att PLO aldrig ratificerade överenskommelsen, men den israeliska regeringen agerade som om PLO hade gjort så.

Inbari hade planerat att visas på  KOL Yisraels populära morgonradioshow när han kom tillbaka från Tunis, men statsministerns kontor stoppade Kol Yisraels utsändning.

Istället skickade den israeliska regeringen därefter biträdande utrikesminister, Yossi Beilin, att flyga till Tunis för att tacka Arafat för att han hade underlättat ratificeringen av Osloavtalet, vilket PLO aldrig gjorde.

Varför är detta viktigt? Enligt israelisk lag, eftersom PLO inte ratificerade Osloavtalet, som avsäga sig terrorism, ströks inte PLO och Fatah ur israeliska lagböcker som "en terroristenhet," en status som PLO mottog den 1 mars 1980. Och om du kollar lagböckerna idag kommer du att finna att PLO fortfarande definieras i israelisk lag som terrorenhet eftersom PLO aldrig ratificerade Osloavtalet.

Samma sak gäller för amerikansk lag. I mars 2002 utsåg den amerikanska regeringen Al-Aqsa Martyrs brigader under Fatah som en terrororganisation. Denna terrorbeteckning ändrades aldrig. Enligt amerikansk lag varje regering som hjälper och understödjer en organisation som definieras som en terrororganisation förlorar amerikanskt utländskt bistånd. Detta omfattar de facto den palestinska regeringen, den palestinska myndigheten.

Det andra konkreta åtagandet PLO fattade på Vita Husets gräsmatta var att det officiellt skulle avbryta PLO-Överenskommelsen, som uppmanar till Israels förstörelse.

Vid två tillfällen samlades det palestinska nationella rådet för att diskutera PLO-Överenskommelsen - den 24 april 1996 och den 14 december 1998. Inte vid något tillfälle avbröt PNC PLO-Överenskommelsen.

Med andra ord, det finns en verklig anledning att förnya förhandlingarna med PLO:

De första punkterna på dagordningen skulle vara att be att PLO äntligen ratificerar förklaringen av principerna om icke-våld och ömsesidigt erkännande, som utgjorde kärnan i Osloavtalet. Den andra begäran skulle vara att avbryta PLO-Överenskommelsen, som kräver Israels förstörelse.

Rimliga krav, eller?

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)