tisdag 16 juli 2013

Ashton trumpetar uttalande enligt Bildt, Gulfstaterna ger $13 miljarder.

Jag läste just Bildts senaste skröna, där han tjafsar om ett uttalande från den totalt obildade baronessan Ashle som om han trodde det var meningsfullt. Min kommentar ligger visst kvar där, förunderligt.

Samtidigt ger Saudierna, UAE och Kuwait Egypten $13 miljarder. Vilket tror du påverkar Egyptens vatten- mat- och energiflöde mest?

Ibland är storgubbspolitiken enbart skrattretande.

Artikeln om pengarna från Gulfen följer. De har fortfarande mer pengar än västvärlden även om det håller på att ta slut som jag skrev nyss  IiS3.


USA är nu ännu mer irrelevant.

DEBKAfile Exklusiv rapport 10 juli 2013, 09:11 (IDT) [Läs snabbt och spara om du vill ha originalet, de kräver snart betalning.]

I en bländande uppvisning av monetära muskler hällde Saudiarabien och Förenade Arabemiraten 8 miljarder USD under en enda dag i kassakistorna hos Egyptens härskare, armén, i kontanter, bidrag, lån utan ränta och gåvor av gas, en svindlande livräddande infusion i deras vacklande ekonomi.Sådana summor på denna skala under en enda dag - eller ens månad - är bortom kapaciteten hos nästan varje världsmakt - även USA och Ryssland - i denna tid av ekonomisk nöd. De arabiska oljekolosserna lyckades marginalisera Irans anspråk på sin position som regional makt.

Tisdag 9 jul, bara sex dagar efter att den egyptiska armén störtade Muslimska Brödraskapets president Mohamed Morsi, landade en UAR-delegation av utlands- och energiministrar och nationella säkerhetsrådgivare i Kairo. De kom bärande gåvor på 1 miljard dollar som ett bidrag och 2 miljarder dollar i långfristiga krediter.

I en välstrukturerad flytt klev Saudiarabien sedan fram med ett paket på $ 5¨miljarder, varav ett engångsbelopp på 2 miljarder USD utbetalades till Egyptens statliga bank den dagen, följt av ytterligare $ 2 miljarder som en gåva av saudisk gas, och ytterligare $ 1 miljard för att stötta den vikande egyptiska valutan.

Leveransen från två arabiska regeringar av detta enorma ekonomiska stöd och på en enda dag är oerhörd i Mellanöstern, och - överallt.

Medan de firar Ramadan kan 84 miljoner egyptier börja tänka sig få ett mål mat i slutet av sin fastemånaden trots Bildt och baronessan Aschle.

Denna flod av generositet var resultatet av en utveckling som först avslöjades förra veckan: Det egyptiska högsta militära befälet arbetade inte ensamt när verksamheten i dess högkvarter den 3 juli utmynnade i ett övertagande av makten från det Muslimska Brödraskapet, det var nära samordnat ner till minsta detalj med palatsen hos de saudiska och  UAE:s härskare och verksamhetsrummet i deras underrättelsetjänster.

DEBKA ska publicera ytterligare avslöjanden om hur denna mekanism är utformad för att stötta upp Egypten efter kuppenmot  regimen och återställa problemen med stridigheter i landet, det mest folkrika i arabvärlden, till sin traditionella eminens. Cairo tilldelas en ledande roll i ett sunnimuslimskt block som sträcker sig från Golfen till Kairo (med plats för ett lugnt samarbete med Israel) för att klara utmaningarna från alliansen av Ryssland, Iran, Syrien och den libanesiska Hizbollah.

Petrodollarduschen för Egypten tog inte slut med de $ 8 miljarderna från Saudiarabien och Förenade Arabemiraten: Kuwait har lovat ytterligare 5 miljarder dollar i ett hemligt meddelande till Riyadh. De kommer att släppas efter sheikhdomets parlamentsval den 27 juli, och så stiger det totala bidraget från Gulfaraberna till Egypten till det svindlande totala13 miljarder kronor.

Vänlig hjälp på denna skala tenderar att minska betydelsen av Washingtons dilemma över fortsättningen av dess $ 1.3 miljarders stödpaket till Egypten och Muslimska Brödraskapet efter militärkuppen, varav $ 700 miljoner skulle utbetalas detta år.

Påståendet att USA:s stöd kan användas för att påskynda Egyptens "snabba återgång till en islamistisk demokratiskt vald civil regering" förlorar sin kraft när Saudiarabien och Förenade Arabemiraten båda ahr garanterat att kompensera eventuella brister i det amerikanska stödet till Egypten.

Den 26 juni skröt Syriens vice premiärminister Kadri Jamil att Moskva, Peking och Teheran bidrog med en halv miljard dollar per månad till Syriens krigskassa. "Det är inte så illa att ha Ryssland, Kina och Iran på din sida," skröt han.

Egypten kan nu skryta med att ha långt överträffat Syrien i utländskt stöd - $ 13 miljarder på en enda månad, jämfört med endast $ 6 miljarder under ett år.

Men - Egypten behöver $20 miljarder under det kommande året......

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)