söndag 14 juli 2013

Den muslimska och israeliska energiproduktionen.

Västvärlden har varit hårt pressad av muslimska kamelfötter snart ett århundrade. Så hur går det? Vad har de använt pengarna till förutom att supporta terrorism och utländsk undervisning av skönheten i att piska sina fruar?

peak_oil_food_fig11_EgyptTittar man på utvecklingen vad gäller energiproduktion och -användning i ett par länder börjar man undra varför de inte gör något vettigt med alla pengarna innan de tar slut.

Flera men långtifrån alla av länderna i Mellanöstern har nått punkten där de använder mer energi än de producerar. Egypten är ett typfall: Klickar du på bilden kommer du till sidan där jag hämtade den, full av information om olika faktorer som visar att världen är livsfarlig som den är nu,  om inget görs ytterligt radikalt. Som allt dilleri nu från Tyskland och USA om "släpp Mursi fri och låt honom fortsätta ödelägga Egyptens ekonomi och framtid". Bildt tjafsade med. Till och med palestinsk press skriver skyhögt mer intelligent om Egypten och dess problem. Vill du veta lite mer varför energin i Egypten har tagit slut? Det är faktiskt otroligt mycket viktigare än om islamisterna där kan fortsätt sprida sitt gift. Financial Times har en energiartikel du bör läsa om du är intresserad av ämnet. De vet inte hur man gör! De behöver en 20-årsplan för energin, de har knappt en 3-årsplan. De utländska företag som gräver upp deras olja - Egypten har inte ens råd att betala dom för jobbet!!! De tjänade på att sälja gas till Israel, till Jordanien - deras terrorister som Mubarak lyckades hålla i schack i Sinai -  har smällt ledningarna 15 gånger nu under Morsis vård, och Tyskland/USA vill att de ska fortsätta i samma stil. Egyptisk energi förklaras också här.

Varför ingen vill investera i Egypten får du faktiskt räkna ut själv.

Iran_energy_productionHur är det med energin från ett land som Iran? Åt skogen där också, klickar du på bilden kommer du till ursprungssidan med bl.a. bilder av de växande bilköerna framför bensinstationerna i Iran.

OK, låt oss gå över till det oljedränkta landet Saudiarabien, de har väl olja nog för sina barnbarn? Jag hittade det tredje diagrammet:

SaudiArabia_oil*Så det är kört, tyvärr. Men - kanske de kan köpa från Israel?......

 

 Israel_energy_2007Vi minns hur det var fram till Israel började producera mer än mycket minimala mängder naturgas, som på detta diagram från 2007. Israel hade börjat kunna hämta lite gas från mindre gasfält, sen hittade de sina mastodontfält. Och nu är Israel på väg att bli energistormakt, som jag skrivit några gånger IiS3 IiS3 IiS3.

Jag hittade just en bra översiktsartikel med en del lättförståeliga bilder gå till denna länken. Den första bilden visar Israels enorma gasfält, och varför Israel antagligen kommer att behöva seriöst försvar av plattformarna IiS3

Den andra bilden där visar förekomsten av oljeskiffer i Israel och Jordanien. Som står i artikeln har Israel kramat ut de första dropparna - det som Obama är så emot i USA - först nyligen har han börjat inse verkligheten. Vänsterextremistiska miljöfanatiker i Israel har försökt stoppa både gas och olja men fått tji. 

Så, som jag skrev just IiS3 kommer Jordanien att bli det första grannlandet som Israel säljer energi till. Pipelines ligger redan - nästan - till Egypten så kanske de kommer härnäst? Palestinaaraberna kan också köpa den dag de har betalt vatten- och elräkningarna.

Israel är världsbäst när det gäller solenergi och forskningarna fortsätter trots all gas och olja, och en snygg produkt som de arbetar med är ett paket med soldriven avsaltning! Normal avsaltning tar en massa energi, men i många av dessa länder är ju solen sällan långt borta, åtminstone dagtid. Alla behöver vatten, ell annat problem Israel löst, Om du Googlar efter solar driven desalination Israel hittar du en hel del intressant som:

Solar-powered desalination brings relief to parched farms

Israel confronts world hunger with solar-powered desert oasis

Israeli solar-powered desalination could be a boon for Africa

 En något äldre vetenskaplig artikel här.

[länk till video av ett annat experiment]

Så låt världen fortsätta snurra medan Obongo och tyskarna vrålar om att vrida den tillbaka.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)