fredag 26 juli 2013

Hizbollah slänger sina krigare i massgravar i Syrien, rädd för släktingars raseri om de tar hem liken till Libanon.

Hizbollah begraver hundratals av sina soldater i Syrien, sade rebeller

Hizbollah gräver ner Hizbollah
Hizbollah gräver ner Hizbollah

Shiitrörelsen tillgriper användning av massgravar för att kringgå motreaktion från offrens familjer bland växande kritik för sin roll i att stärka Assad

Av Elhanan MILLER 24 jul 2013, 09:11 5

Hizbollah har begravt hundratals av sina fighters i massgravar i Syrien för att undvika en motreaktion från offrens familjer och upprätthålla hög moral bland sina soldater, hävdade syriska oppositionella på onsdagen.

Moayyed Ghazlan, en medlem av Syriens nationella råds generalsekretariat, berättade för CNN Arabic att hans organisation har upptäckt ett antal massgravar där Hizbollah begraver sina soldater efter varje strid med rebellerna för att inte återlämna kropparna för officiell begravning i Libanon .

> "Dessa kyrkogårdar tjänar två syften," förklarade Ghazlan. "Den första är att inte skrämma offrens anhöriga och därmed undvika starka reaktioner i den libanesiska opinionen, och det andra är att dölja den verkliga omfattningen av offer från soldater och rebeller i Syrien."

Ghazlan visade CNN foton av nyligen grävda gravar med kartonger med namnskyltar.

SNC mediarådgivare Mohammed Sarmini berättade i Okaz, en Saudisk dagstidning på onsdagen att kyrkogården ligger i den syriska byn Rableh, strax söder om gränsen till staden Qusayr, vilken Hizbollah hjälpte Assadregimen att återerövra från rebellerna den 5 juni.

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah medgav offentligt i maj för första gången att hans soldater var inblandade i striderna tillsammans med Assadregimen i Syrien, efter månader av dämpade begravningar i sydlibanesiska byar.

"Syrien är ryggen på motståndet, och motståndet kan inte stå med armarna i kors, medan ryggen är trasig," sade Nasrallah i ett tv-tal.

Men Hizbollahs inblandning i Syrien strider mot Libanons uttalade policy om icke-inblandning, och har retat upp många på landets politiska scen. Ett EU-beslut denna vecka för att inkludera organisationens "militära gren" på den europeiska listan över terrororganisationer ses allmänt som en direkt följd av Hizbollahs beslut att skicka trupper till Syrien.

"Detta beslut kommer att skada Libanon och libaneserna lika mycket som det kommer att skada sina direkta mål," beklagade oppositionens dagstidning Al-Mustaqbal på tisdagen.

Nasrallah förväntades leverera ett offentligt tal onsdag kväll, hans första offentliga kommentarer sedan EU:s terrordeklaration.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)