onsdag 31 juli 2013

Vad Abbas kräver i förhandlingarna. Nä - han tänker inte ge ett dyft, han bara kräver.

Abbas vill "inte ha en enda israel" i "Palestina"


Nu när samtalen återupptas i Washington säger den palestinska presidenten "I en slutlig lösning, skulle vi inte se förekomsten av en enda israel - civil eller soldat - på våra marker"

Publicerad: 07.30.13, 08:11 / Israel News från Reuters

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas lade ut hans vision på måndagen för den slutliga statusen för israelisk-palestinska relationer inför fredssamtal som har återupptagits i Washington för första gången på nästan tre år.

Abbas sade att inga israeliska bosättare eller gränsstyrkor skulle få stanna kvar i en framtida palestinsk stat och att palestinierna anser att alla judiska bosättningar inom mark som erövrades i 1967 års krig i Mellanöstern, är olagliga.  [Det är alltså vad han "anser", har inget att göra med lagar och överenskommelser som han anser sig stå över. IiS3 ]

Dette kraftfulla uttalanden var en utmaning till medlare, den amerikanska utrikesministern John Kerrys förhoppningar om att villkoren i samtalen, planerade att inledas måndagskvällen över en middag, skulle hållas hemliga.

"I en slutlig lösning, skulle vi inte se förekomsten av en enda israel - civil eller soldat - på våra marker," sade Abbas i ett informationsmöte för att mestadels egyptiska journalister.

"En internationell, multinationell närvaro som i Sinai, Libanon och Syrien - vi är med på det," sade han, med hänvisning till FN: s fredsbevarande operationer på dessa platser. [Så han vill ha en fred av syrisk modell. Eller UNIFIL i Libanon som dricker kaffe med Hizbollah och inte stoppat en enda vapenleverans. Och vi minns så snabbt fredsstyrksn sprang i Sinai när Nasser viftade med lillfingret 1967.]

Han var i Kairo för att träffa Egyptens interimistiska president, Adli Mansour, nästan en månad efter det att landets väpnade styrkor störtade hans företrädare, Mohamed Morsi. Han diskuterade också med ledande egyptiska underrättelsetjänsten relationerna mellan de två regeringarna och förenkling av rörligheten för varor och personer mellan Egypten och Gazaremsan.

Israel har tidigare sagt att man måste behålla en militär närvaro på Västbanken vid gränsen mot Jordanien för att förhindra inflöde av vapen som kan användas mot dem.

Men Abbas sade att han stod fast vid de överenskommelser han påstår att han hade gjort med Israels tidigare premiärminister Ehud Olmert, att Natos styrkor skulle kunna användas "som en säkerhetsgaranti för oss och dem." [Olmert gav bort i stort sett allt Abbas pekade på och höll det hemligt för Israel för han visste att det var förödande för landet. Se här. Minns att Olmert sa att "om palestinaaraberna lyckas bra med sin statsbildning i Gaza så gör vi amma sak med Judéen/Samarien". När raketerna började falla tycktes han tveka om man också kunde framkalla en liknande missilstorm från J/S.]

USA försöker nå ett avtal om en tvåstatslösning där Israel skulle existera fredligt vid sidan av en ny palestinsk stat som skulle skapas i Västbanken och Gazaremsan, ockuperade landområden av israelerna sedan 1967 års försvarskrig. [Jämför med vad San Remo säger IiS3 , internationell lag, och Säkerhetsrådets §242 IiS3 ]

samtal Washington
Samtal i Washington

Samtalen kommer att genomföras av "hovet" omkring Netanyahu - Israels justitieminister Tzipi Livni och Yitzhak Molcho [självklart inte från den majoritet av Likud som är direkt emot både frigivning av fångar och andra saker som krävs av Israel utan att ett smack krävs från araberna - att sitta och diskutera må de göra] - och Abbas - företrädd av Saeb Erekat och Mohammed Shtayyeh.

Om framtiden för judiska bosättningar på Västbanken och Jerusalems status - bland de mest omstridda frågorna för de två sidorna - signalerade Abbas inte någon uppmjukning av hans hållning.

"Vi har redan gjort alla nödvändiga medgivanden," sade han.

"Östra Jerusalem är huvudstad i staten Palestina [förutom Ramallah och Gaza] ... om detmåste vaa något minimalt landutbyte som är lika i storlek och värde, är vi beredda att diskutera detta - inte mer, inte mindre," sade han.

Referenspunkter
targetsFromWestBank
Innan de accepterade att återgå till samtal förra veckan, var palestinska tjänstemän överens om att förhandlingarna bör ha tre huvudsakliga förutsättningar: frigivning av veteranerna av arabiska fångar i israeliska fängelser, en fullständig frysning av all utveckling på Israels area C [där det finns ca 50.000 araber, 15 per km2] och ett erkännande av 1967 års stilleståndslinjer som grund för framtida gränser.

Israel har offentligt accepterat endast ett av dessa krav när dess kabinett på söndagen röstade med knapp marginal för att godkänna det stegvisa frisläppandet av 104 arabiska fångar.

Abbas sade på måndagen att han vägrade att stödja någon halvmesyr där han skulle låta Israel frysa byggandet i mindre, mer fjärran bosättningar men tillåta dem att bygga i de större och mer tätbefolkade "blocken" närmare 1967 års linjer.  [D.v.s. Abbas vill eliminera bortåt en halv miljon judar, metoden bryr han sig inte om. Minns vad Jibril Rajoub, en av de ledande inom Abbas regim sa häromdagen: "Jag svär att om vi hade en atombomb hade vi använt den denna morgon." Fredsförhandlingar? Abbas har många gånger sagt att ALLA judar i Israel bor illegalt, så ingen större skillnad. Kom ihåg Fatahs Konstitution:
Artikel (12) Fullständig befrielse av Palestina, och utrotande av den sionistiska ekonomiska, politiska, militära och kulturella existensen.
Artikel (19) Väpnad kamp är en strategi och inte en taktik, och det palestinska arabiska folkets väpnade revolution är en avgörande faktor i befrielsekampen att utrota den sionistiska existensen, och denna kamp kommer inte att upphöra innan den sionistiska staten rivs och Palestina är helt befriat. ]

"Det fanns en begäran," Vi ska bara bygga här, vad tror du? "Om jag gick med på det skulle jag legitimera resten (av bosättningarna). Jag sa nej. Jag sa högt och skriftligt att, för oss är bosättningar i sin helhet olagliga."

[Han snackar som om han trodde att hans evinnerliga lögner hade fått folk att glömma att han inte har den minsta äganderätt till något land alls! Judéen/Samarien var en prick i det Ottomanska riket fram till första världskriget, därefter hade England mandatmakten i 25 år men det palestinska mandatet var enligt internationell lag sedan San Remo fortfarande fullt giltig och övertaget av FN, det JUDISKA Nationalhemmet. IiS3 Det bara är så enligt lag! Jordanien ockuperade området helt och hållet illegalt 1948-67, endast England accepterade det eftersom de hade givit Jordanien vapen och tränat deras soldater, inte ens den övriga arabvärlden. För närvarande är det ingenmansland, ingen statlig ägare, förrän Israel annekterar åtminstone Area C, vilket de har full rätt till enligt San Remo och §242.]

På frågan om amerikanerna kan lyckas få Israel att gå med på ett de facto frysning av nybyggen, visade presidenten ett brett flin och vägrade att svara: "Jag vet inte."

Palestinska källor säger att tjänstemännen fortfarande är obekväma med att det saknas en fast israelisk engagemang, offentligt eller bakom stängda dörrar, att uppfylla alla Abbas krav.

De säger att i samtalen under de kommande dagarna, hoppas amerikanerna att tillgodose palestinska invändningar genom att utfärda ett uttalande av 1967 års Auschwitzlinjer ligger till grund för förhandlingarna, och USA kommer att försöka tvinga Israel att godkänna detta. [
Tel Aviv view from Juda Mountains
Tel Aviv från Juda berg
De kan ju försöka, kommer aldrig att lyckas. Får araberna tillgång till Juda berg har de denna utsikten över Tel Aviv och Ben Gurionflygplatsen och där kommer illa snabbt att ställas upp Iranska raketer. Kerry har inte ens försökt få Abbas att sluta med terror och hatpropaganda mot judarna.]

Israeliska tjänstemän har offentligt upprepade gånger vägrat att ansluta sig till de palestinska kraven, kalla dem förhandsvillkor på frågor som måste godkännas i slutet, inte början av samtalen.

 Senior medhjälpare till presidenten Tayyeb Abdul Rahim, som åtföljer Abbas, sa till Reuters: "Vi är mellan två yttranden: Israel borde enas om att sluta bygga bosättningar, eller borde de samtycka till en stat på 1967 års gränser för att gå tillbaka till samtal.

"Vad är starkare? (Den andra) innebär att alla bosättningar är olagliga. Amerika är övertygade om vår synvinkel ... Israel ännu inte har gått med på att en stat på 1967 års gränser, men det kommer att gå till samtalen på den grunden. "


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)