söndag 18 augusti 2013

Iran och Syrien smugglar vapen till Abbasregimen för att få inflytande på Västbanken.

http://www.forbes.com/sites/stratfor/2013/08/13/iran-syria-smuggling-weapons-to-gain-influence-in-the-west-bank/

2013/08/13 @ 09:54 

Deras lokala ombud försöker att bygga upp militant kapacitet på Västbanken för att slutligen hota Israel. Att fysiskt överföra vapen till Fatah-styrda Västbanken kommer att förbli en viktig utmaning, vilket senaste tidens gripanden av vapensmugglare i Jordanien har visat. Även om Iran och Syrien har infört många begränsningar i att försöka sprida militans till Västbanken, där deras tysta insatser är värda att notera, särskilt som Hamas och Iran nu försöker hitta anledningar att reparera sin relation efter en period av påfrestningar.

Syrien Jordanien Västbanken
Syrien Jordanien Västbanken
Under de senaste dagarna har jordanska myndigheter rapporterat två separata incidenter där grupper av smugglare som rest från Syrien har fångats med vapen och narkotika i Jordanien. En jordansk säkerhetstjänsteman talar anonymt till lokala medier och sade att fem syriska smugglare greps på morgonen den 6 aug med anti-tank missiler, mark-till-luftmissiler och automatkarbiner i sin ägo. Gripandena gjordes nära Madaba i centrala Jordanien. Smugglarna, bar jordanskt id-kort, påstås ha gömt vapen i två pickuptrucks lastade med vattenmeloner, men när de två lastbilarna fortsatte köra bortom den viktigaste jordbruksmarknaden och söderut blev den jordanska polisen misstänksam. Jordaniens statliga Petra News Agency sade att armén hade förhindrat ett försök att smuggla en stor mängd narkotika och vapen från Syrien till Jordanien tidigare i veckan.

Jordanien är den främsta accessvägen för vapen (främst från arabiska Gulfstaterna leverantörer) avsedda för rebellerna i södra Syrien. Därför sticker vapen som reser i motsatt riktning - från Syriens till Jordanien - ut. Jordanien är redan i högsta beredskap för attacker, med tanke på sin egen historia med jihadistverksamhet och spridningen av jihadister i angränsande Syrien. Dessutom skulle Jordaniens försök att balansera mellan att stödja rebellerna och upprätthålla en relation med den syriska Alawiteregimen göra landet sårbart för attacker från militanta grupper på båda sidor av konflikten.

Jordanska myndigheterna har därför försökt att förstärka säkerheten på den syrisk-jordanska gränsen och har strikt begränsat rörligheten för syriska flyktingar i norr kring Al Zaatari-lägret, där militanta kunde försöka smälta in bland tusentals flyktingar.

 Stratfors egen utredning avslöjar emellertid att den senaste vapentransporten reste genom Jordanien med ett annat mål helt och hållet. Kontakter i området hävdar att smugglarna som fångades in den 6 augusti var palestinier från Syrien som var anslutna till Folkfronten för Palestinas befrielse-General Command. De misstänkta påstods bära vapen som anskaffats från den syriska arméns lager i Sweida i sydvästra Syrien. Vapnen skulle transporteras genom Jordanien, från den syriska gränsen söderut till Al Karak, för att kringgå de stora säkerhetsstyrkor runt Jordan River Valley [som Kerry vill eliminera]. Den slutliga destinationen för dessa vapen, enligt dessa kontakter, var avsedd att vara Hebron i Fatah-styrda delen av Västbanken.

Smugglingen passar med ett mönster som Stratfor identifierat i november 2012, då palestinska kontakter i regionen rapporterade att Iran arbetar med palestinska grupper för att försöka transportera krigsmateriel genom Irak och Jordanien till Västbanken. För att uppnå detta skulle Iran troligen fungera genom syriska underrättelsetjänsten och lokala palestinska kanaler. Folkfronten för Palestinas befrielse-General Command, som gruppen av smugglare påstods anslutna med, har ett nära samarbete med syriska underrättelsetjänsten, och det är troligt att medlemmarna skulle ha fått i uppdrag att transportera vapen från syriska lager till Västbanken. Även om den sekulära, vänsterinriktade Folkfronten för Palestinas befrielse-General Command är i ideologisk strid med islamistiska Hamas, kan dessa ideologiska linjer suddas ut i sådana transaktioner, särskilt när de utförs på uppdrag av gruppernas syriska mecenater. Hamas har en begränsad närvaro på Västbanken, men de har stöd i några av de omgivande byarna i Hebron Hills, där vapnen sannolikt skulle lagras.

Iran och Syriens planer för Västbanken

Både Iran och Syrien skulle vilja bygga upp en kompletterande källa till militant hävstång mot Israel. Den iranska regimen är bekymrad över ökningen av det muslimska brödraskapet i regionen som ledde Hamas att distansera sig från Iran-Syrien-axeln. När det muslimska brödraskapet kom till makten i Egypten, och då syriska islamister gjorde vinster i deras uppror mot al Assads regim, beräknade Hamas att i denna sekteristiska miljö var det bättre att anpassa sig till sina ideologiska allierade än att riskera att stöta sig med att upprätthålla en nära relation med de syriska och iranska regimerna. Alltsom de sekteristiska spänningarna växte över den syriska slaget vid Qusair i våras, började rapporter komma fram om att vissa Hamaskämpar hade gått med sunnitiska rebeller i Syrien mot regimen. Vid det laget började Iran att oroa sig för att deras inflytande försvagats bland palestinska kontakter i Gaza, Syrien och Libanon, allt medan Irans främsta allierade Hizbollah var kraftigt upptagen med att försöka hävda sig i Libanon och samtidigt bekämpa sunnitiska rebeller i Syrien.

 Men Iran försökte också sätt att behålla sitt inflytande bland palestinierna. Även medan Hamas försökte offentligt distansera sig från Tehran, var det Irans utbud av långdistans Fajr-5 raketer till Hamas som nästan ledde till en israelisk invasion av Gaza i slutet av 2012 och påvisade en fortsatt god relation mellan de ideologiskt motsatta allierade . Med Egyptens Muslimska brödraskap politiskt åsidosatta, slår den egyptiska militären ned på Hamas på Sinaihalvön och skär av deras kontaktnät och Syriens sunnimuslimska rebelle ärr i ett dödläge med regimen, har Hamas ännu mer anledning att vara nära Teheran. Iran, under tiden försöker de kompensera för de sekteristiska utmaningarnafrån  dess allierade i Syrien, Libanon och Irak genom att bredda sitt militanta kontaktnät där det kan. En del av denna strategi innebär att bygga upp en närvaro på Västbanken för att hota Israel. Denna strategi ligger också i linje med Hamas' intresse att underminera Fatah, särskilt som Fatah-ledda Palestinska myndigheten bedriver fredsförhandlingar med Israel som inte erkänner Hamas myndighet i Gazaremsan.

Utmaningar till Iran och Syriens planer

Fysis aktivitet på Västbanken är inte lätt, dock. Fatah är den dominerande parten på Västbanken och styr lokala säkerhetsstyrkor, som ofta arresterar Hamasmedlemmar. Fatahs ledarskap kommer att fortsätta sträva efter att förhindra Hamas från att göra stora insatser på Västbanken som kan ytterligare hota Fatahs trovärdighet. Dessutom har Jordanien ökad säkerhetsnärvaro vid gränsen till Syrien, Israel och Fatahs säkerhetssamarbete och Israels tunga säkerhetsnärvaro runt Jordandalen gör också varje väg genom Jordanien mycket känslig för upptäckt, vilket den senaste tidens arresteringar i Jordanien visar.
Dessa utmaningar har inte avskräckt Iran och Syrien från att försöka använda sina lokala nätverk för att bygga upp vapenlager på Västbanken så att i slutändan palestinska militanta fraktioner kan försöka bakhåll mot Israels försvarsmaktspatruller. Införandet av pansarvärnsvapen och bärbara luftvärnssystem-försvarssystem i dessa vapentransporter till Västbanken skulle vara särskilt alarmerande för Israel. Hotet har ännu inte materialiserats, men dessa ansträngningar kräver noggrann uppmärksamhet.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)