söndag 25 augusti 2013

Över en miljon turistande palestinaaraber i Israel under Ramadan.

Över en miljon palestinier in i Israel under månaden Ramadan.

21 Aug 2013

Tack vare en rad åtgärder och gester som vidtas av Israel genom Samordnaren Av Myndigheternas Verksamhet i Territorierna mot Civilbefolkningen, kom under månaden Ramadan över en miljon palestinier in till Israel. (COGAT - samordnare för myndigheternas verksamhet i territorierna)Över en miljon turistande palestinaaraber i Israel under Ramadan.

Muslimer framför Klippdomen
Palestinska troende ber framför Klippdomen i Jerusalem under månaden Ramadan
I år föll Ramadan, vilket är den heligaste månaden på den muslimska kalendern, mellan 9 juli-8 augusti 2013. Iakttagande av festivalen innehåller budet att fasta från soluppgång till solnedgång, fredagsbönen och fester med sin utökade familj. För att underlätta villkoren för de palestinska invånarna att observera månaden Ramadan,har COGAT och den civila administrationen i Judéen och Samarien genomfört en rad åtgärder och gester, med tonvikt på att lindra väntetiden vid korsningar och underlätta tillgången av befolkningen till heliga platser. Lättnader i restriktionerna under festivalen har för första gången tilåtit invånare över 60 år att komma in i Israel utan tillstånd under Ramadan, och för kvinnor (i alla åldrar) och män (över 40 år) för att komma in utan tillstånd på fredagar. Likaså var inresa av 20.000 tillbedjare tillåten under vardagar (män och kvinnor över 35 års ålder). Utöver dessa lättnader i restriktioner, var de timmar under vilka övergångar var öppna förlängda och där gavs många tillstånd för familjebesök i Israel och interna övergångar öppnades för att underlätta rörligheten för tusentals fordon. Under månaden Ramadan, inkom ungefär en miljon palestinier till Israel. På fredagar under Ramadan och  under Laylat al-Qadr och Eid al-Fitrfestivalerna kom över 600.000 tillbedjare till Israel.

Utöver detta tilläts över 180.000 palestinier att komma in i Israel för att besöka första och andra gradens släktingar. Trots att de flesta av dem som kom till Israel inte krävde tillstånd, gavs cirka 183.500 tillstånd för att besöka släktingar och cirka 29.660 att delta i böner. På fredagar under månaden Ramadan, passerade tiotals till hundratusentals palestinska invånare genom övergångarna till Israel. Den mesta trängseln skapades vid korsningar i Jerusalems omgivning och Betlehems sektorer.

"En stor eftersläpning skapades vid korsningen, men tack vare det omfattande samarbetet mellan oss själva och de palestinska säkerhetsstyrkorna och invånare, kunde vi möta utmaningen", rapporterade kapten Timor Marai, befälhavare för Abu Dis delegation av Jerusalem District Samordning och Liaison Administration (DCL). "Förekomsten av DCL-officerare och soldater vid korsningarna var nödvändig, så vi hade möjlighet att erbjuda en professionell och icke-militär lösning på eventuella problem eller frågor som vi uppmanades att ta itu med". "Ramadan är en" årlig show "i vår bransch och vi lär oss från år till år hur man brottas med det på bästa möjliga sätt", förklarar överstelöjtnant Ofer Meital, befälhavare för Jerusalem DCL. "Systemet fungerade på ett utmärkt sätt och detta kan också ses i tillfredsställelsen uttryckt av de palestinska invånarna angående arrangemang för Ramadan . Månaden såg en signifikant minskning av antalet säkerhetsincidenter, störningar och konfrontationer". "Vi har en plikt som ett demokratiskt land att underlätta religionsfrihet. Staten Israel genom COGAT säkerställer att det muslimska samfundet är fritt att observera och delta i buden och bönena under denna festliga månad. Detta är vårt uppdrag och vi måste ägna oss åt det varje år igen från början" avslutade DCL:s befälhavare.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)