lördag 3 augusti 2013

Saudierna är livrädda – de lever till 92% på olja och snart är USA självförsörjande.


Oljekälla på bakgården.

Den enklaste formen av att produ­cera olja är förstås att ha en olje­källa på bak­gården. Borra ett hål och oljan sprutar upp. Nog många skämt­teck­ningar med det för att bevisa att det är korrekt. Och en del foton.

Saudierna beror till 92% av olje­inkomsterna, många förutspår att efterfrågan kommer att radikalt minska och samtidigt priset, när nu fler och fler kan utnyttja andra energikällor.

Denna sortens olja är vad som har gjort många arabländer förtvivlat rika, om de sen inte har använt pengarna till något nyttigare än att försöka bygga världens mest imponerande skyskrapor till att försörja enorma mängder med terrorister.

Att det finns bergarter med olika stor mängd organiskt material har varit känt länge. Också i Sverige - alunskiffer är en typ. Alun började utvinnas redan på 1600-talet och i krigstider har Sverige utvunnit olja ur skiffern, när det var svårt eller omöjligt att få olja utifrån. Se referensen om Sverige i slutet av artikeln. Men det var dyrt jämfört med importerad olja och gas så därefter upphörde det. Den svenska utvinningen nämns också bland sidorna nedan på websiten för Israel Energy Initiative.

Att få fram olja och gas ur oljeskiffern var länge tekniskt svårt och krävde mycket ansvar så det inte orsakade ekologiska skador med olja och gas som läckte ut, kanske till närliggande vattenådror och liknande, vilket kräver mycket noggranna geologiska undersökningar. Om du tittar på den röriga Wiki-artikeln vid USA nedan tar den upp många exempel av vad som gjorts i USA och också en del nätta naturkatastrofer. Fracking består av olika liknande metoder att pressa ner vatten kemikalier och material som hjälper att öppna sprickor så olja och gas kan pressas upp.

Israel, som jag har koncentrerat mej på, se IiS3 har, vad man vet nu, världens tredje största mängd med oljeskiffer efter USA och Kina och mer än Ryssland som kommer därefter. Du har en karta där över förekomsten i  Israel och Jordanien. Israel uppskattas kunna utvinna 250 miljoner fat olja från sin skiffer IiS3 . Saudierna har 260 miljoner fat kvar vad man nu uppskattar. De hittar säkert mer men det blir allt dyrare att hitta och få upp.

 Jordanien, som är den första potentiella kunden för israelisk gas, har som ses mycket oljeskiffer, i samma storleksordning som Israel, men om man läser här verkar de tänka använda det direkt som bränsle. Titta på länkarna i den artikeln för vidare information. Sedan de slutade få gas från Egypten, som hade gett dem 80% av sin energi, är de rätt desperata. Man utgår från att de kommer att kunna använda Israels metod när de är färdigutvecklade, mot licens. Där finns ju alla fördelar med ökat samarbete, även om en del fanatiska jordanier är emot sitt eget bästa - som alltför många andra araber. Varje gång man hör nån röst från Gulfstaterna som är positiv till Israel IiS3  blir man glad över de spår av sunt förnuft man ser.

Kina har enorma mängder men vem ska ta upp det och hur ska det utvinnas? Se länken nedan. De har inte gjort mycket än, det ligger i avlägsna vattenfattiga områden och vatten krävs för processen, men några amerikanska företag är där för att göra testborrningar.

Israel-Tamar-Field-Goes-Online
Så Israel då. De har hittat enorma gasförekomster  Klicka bilden för att läsa fler detaljer. De har levt i 60 år och trott att Gud bara gav dom solenergi - du ser solfångare på de flesta hustak i Israel - men nu kommer allt det återstående. Förutom utvidgad solenergi kommer gas och olja, även om de fortsätter att arbeta på förnyade energikällor förstås, de är redan världsbäst på solenergi. De är världsbäst på att utnyttja vattnet i ökenklimat och arbetar på soldrivna avsaltningsanläggningar, då de annars tar mycket energi.

Triangeln i havet framför Gaza innehåller också gas som du ser - som de kan shoppa för den dag de slutar med terror.

 Israel använder en metod där man värmer upp en bit av oljeskiffern långt långt nere i jorden, långt från några vatteådror, en metod som också testades i Sverige, Det är en teknologiskt komplicerad process - det gäller ju att få ut mer energi än man sänder ner - men det tycks vara på god väg. Se länken nedan till Israel Energy Initiative.




Referenser:
Saudiarabien: "Saudi Prince: Fracking Is Threat To Kingdom"
USA: "US to begin exporting 'fracked' gas"
USA: Wiki: "Hydraulic fracturing in the United States"
Israel: "Will Israel Become an Oil Giant?"
Israel "Israel Energy Initiative"
Sverige: "Estonia and Sweden Oil-Shale Deposits"
Jordanien: "Jordan Looks to Benefits of Oil Shale Projects"
Jordanien: "Jordan’s Oil Shale Deposits Contain 500 Billion Barrels of Oil Equivalent
Kina: "Shale Oil Boom in China? Not So Fast"…

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)