måndag 5 augusti 2013

Slut på bränsle i Gaza.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4412254,00.html

Efter Egyptens blockad av tunnlar som tillhandahåller varor, är det akut bränslebrist Gazaremsan. Palestinaaraberna säger att de är arga på Egyptens politik [De skulle inte få för sej att deras uppförande hade något att göra med deras problem. De KRÄVER allting, precis som Abbas.]

Publicerad: 08.01.13, 00:10

Palestiaaraberr i Gaza säger att det finns en ökande brist på bränsle efter det att Egypten spärrade av 80% av de hundratals tunnlar som fraktade varor från Egypten till Gaza. Det egyptiska draget är en del av ett tillslag mot beväpnade män i Sinaihalvön, trots att Gazanerna insisterar på att det är politiska motiv också. [Varför i all världen jobbar de inte med att få normala lagliga förbindelser med Egypten, som alla andra länder? Varför har de hela tiden velat ha goodies via Israel, deras svurna fiende, och inte bett alla NGO:s som UNRWA att leverera via Egypten?]

"Det finns väldigt få bilar på vägen och folk köar i timmar för att få några liter bensin," berättade Omar Shaaban, en ekonom i Gaza. "Det finns endast ca 25% av den kvantitet som är nödvändig."

Bristen påverkar också kommunala tjänster såsom reningsverk, som också drivs med bränsle. Kommunala tjänstemän i Gaza säger att de har börjat dumpa orenat avloppsvatten i Medelhavet, eftersom de inte har bränsle för att driva generatorerna.

Egyptes tätning av tunnlarna är en del av dess kampanj mot beväpnade män på Sinaihalvön. I augusti förra året, dödade rebeller i Sinai 16 egyptiska poliser. Egypten är oroat att Sinais beväpnade män får vapen genom tunnlarna och även kan fly till Gaza.

Israeliska tjänstemän säger att de är beredda att öka försäljningen av bränsle till Gaza om det behövs. De säger också att det inte finns någon humanitär kris i den tätbefolkade Gazaremsan.

"Israel gör alla ansträngningar för att möjliggöra överföring av varor till Gazaremsan med tanke på den nuvarande politiken," säger Guy Inbar, talesman för samordnaren för myndigheternas verksamhet i territorierna (COGAT). "Vi betonar att Israel inte begränsar mängden varor som överföts till Gaza och att Kerem Shalom-övergången ännu inte har nått sin maximala kapacitet. Idag, är det möjligt att överföra 400 lastbilar varje dag, men efterfrågan från Gaza är lägre , och en genomsnittlig dag får vi förfrågningar om cirka 300 lastbilar. "

Inbar sade att under de senaste tre veckorna har 165 bränsleleveranser passerat via Kerem Shalom på begäran av palestinier från Gaza.

Dock är israeliskt bränsle tre gånger dyrare än egyptiskt bränsle som kom genom tunnlar, och israeliskt bränsle väntas leda till kraftiga prisökningar.

Israeliska tjänstemän säger det också finns brist på byggmaterial eftersom cement och att stora byggprojekt som sponsras av Qatar har varit frysta.

Israel fortsätter att kraftigt begränsa den mängd byggmaterial som tillåts in i Gaza och säger att det skulle kunna användas för att bygga raketavskjutningsramper samt terroristtunnlar.

Israel införde restriktioner för varor som går in i Gaza under 2006 efter det att Hamas kidnappade israeliske soldaten Gilad Shalit, som släpptes i utbyte mot 1000 palestinska fångar under 2011. År 2007, när Hamas tog över ensam kontroll över regeringen i Gaza, skärpte Israel restriktionerna. USA och Israel ser Hamas som en terroristorganisation.

Som svar, tillät Hamas palestinier i Gaza att gräva hundratals tunnlar mellan staden Rafah i Gaza och den egyptiska delen av Rafah. Tunnlarna blev en kanal för allt från frukostflingor till bomber till bildelar på levande djur till fruar. Hamas beskattar varorna som kommer genom tunnlarna, eftersom de beskattar alla importerade varor.

"Arga för vad Egypten gör "

Palestinierna i Gaza säger att de är bekymrade om bensinbristen och är mer oroliga för sin framtida relation med Egypten. Hamas är en utlöpare av det muslimska brödraskapet, partiet aom aryesw den nyligen avsatte egyptiska ledaren Mohamed Morsi. Under året Morsi var vid makten växte banden mellan Gaza och Egypten starkare medan Egyptens ekonomi gick helt under isen.

Men nu har övergångsregeringen för den egyptiska regeringen lanserat en attack på Hamas. Tjänstemän i Kairo sade att Morsi hade konspirerat med Hamas för att utföra attacker mot egyptiska soldater och poliser i Sinai, vilket Hamas säger emot.

"Folk här är väldigt arga över vad Egypten gör," sa ekonomen Omar Shaaban. "För oss i Gaza, ansåg vi att  Egypten var en säker plats. Nu är palestinska studenter i Egypten rädda för lämna landet."

Det finns två utgångar från Gaza. Den första, Erez Crossing har varit stängt för alla utom humanitära ärenden sedan 2006 pga Hamas uppförande. Rafah har varit öppen endast intermittent. Under de senaste veckorna, säger palestaaraber, har bara en rännil av palestinaaraber rätt att passera genom Rafah, också pga Gazaterroristernas uppförande, vilket betyder att det kan ta flera dagar innan de kommer igenom.

Gazas 1,6 miljoner invånare säger att de värderar sina nära band med Egypten, den arabiska världens folkrikaste nation med 85 miljoner människor. De säger att när de är oroade över bristen på bränsle och byggmaterial de är ännu mer oroliga att banden med Egypten kommer att fortsätta att vara ansträngda.

Se också denna länk - egyptiska soldater har eldat upp 200.000 liter bränsle som skulle ha smugglats till Gaza.


Jag förmodar att du inte missat att detta inte synts i svenska media eftersom man inte kan anklaga judarna för det.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)