torsdag 12 september 2013

Syrisk oppositionell vill ha normalisering med Israel.

Syriska oppositionell syftar tyst mot normalisering med Israel

Ariel ben Solomon
2013/09/11 09:19
 
Politisk operativ som vistas i Europa strävar efter att bygga ett parti som skulle ge Syrien en liberal, västvänlig vinkling.

En Europa-baserad syrisk politisk aktivist i oppositionen som deltog i de tidiga stadierna av upproret mot den syriska regeringen berättade att han skulle vilja att det syriska och israeliska folket blev partners, utvecklade affärskontakter och besökte varandras länder.

Aktivisten, som går under pseudonymen Amin Muhammad, jobbar på att bilda ett liberalt syriskt parti som skulle vara pro-väst och söka en normalisering av förbindelserna med Israel. Muhammed är i kontakt med israeliska politiker. Det enda han gick med på att nämna var Labor MK Isaac Herzog, som hade hjälpt till att ordna den här intervjun.

Tillfrågad varför han inte använder sitt riktiga namn svarade han att det kunde vara farligt för honom, men att han ville få igenom "en röst från Syrien till Israel ."

Även om Muhammed är i Europa säger han att han besöker oppositionshållna områden i Syrien "hela tiden." Han bodde där fram till 2012 och deltog i de tidiga stadierna av oppositionen under 2011. Han hävdar att han har goda kontakter i Syrien i syfte att dra in nya medlemmar till ett syriskt politiskt parti, främja liberal demokrati och separation mellan religion och stat. Han tror på en tredje väg - " inte Muslimska Brödraskapet och inte president Bashar Assad men tills nu har det inte funnits ett annat sätt."

Tillfrågad om finansiering för dem som har sådana åsikter, sade Muhammad att liberala syrier har sina egna privata sponsorer och stöd från Syriens näringsliv.

Han sade att en perfekt part bör bestå av syrier som företräder alla religioner och etniska grupper där däribland kristna, druser, kurder och Alawiter (Assads religion och hans mest lojala anhängare). " Vi vill inte ha drömmar om pan-arabisk nationalism eller delning av landet," sade han.

Problemet med strategin för EU och USA är att de inte stör nog för att forma händelser, enligt Muhammed. Det muslimska brödraskapet är organiserat och USA arbetar med dem, menade han.

"Detta är en farlig strategi" konstaterade han och tillade att länder som Egypten och Syrien vill inte att religion ska styra människors liv." Människor är religiösa, men de vill inte blanda ihop det med politik" hävdade han.

Däremot anser han att det i det post-Assadska landskapet bör islamisterna få en chans att delta i den demokratiska processen, vilket skulle vara bättre än att tvinga dem att gå under jorden." Jag bodde i Syrien , och det fanns inte alla dessa radikaler under det första 1½ året" av protester, hävdade Muhammed." Alla aktivister var liberala och försökte vara lugna."

Regimen blev mer brutal, och folket vände sig till radikala islamistiska grupper för skydd, och på detta sätt fick islamisterna mer stöd, konstaterade han.

Han påpekar till exempel att i den syriska staden Raqqa, där rebellerna skjutit bort regeringsstyrkorna, var folk glada att de blev av med regimen, men de radikala grupperna kom in och började tvinga sin livsstil på befolkningen, vilket orsakade en motreaktion.
Frågat om hans vision för framtida syrisk - israeliska relationer, svarade han att förändring inte kan ske snabbt, eftersom folk har lärt under en lång tid i skolan att israeler är fienden och försöker döda syrier, så därför måste syrier döda dem. Dock var hjälpen som givits till skadade syrier i israeliska sjukhus och olika andra israeliska människorättsorganisationer gester som har en positiv effekt och väcker tvivel i medvetandet hos syrier om vad de hade förletts att tro.
"Allt detta gör att folk undrar, när de ser dödandet av sin egen regim och ser det israeliska samhället behandla sårade. Jag pratar med en massa människor, och de tänker: Vem är fienden egentligen" utropade han .
Särskilt nämnde han de senaste åtgärderna från den pro - israeliska lobbyn AIPAC att stödja en amerikansk attack mot Syrien, säger detta har lämnat ett positivt intryck till många syrier.
"Jag känner massor av israeler. Jag gick för att tala vid synagogor - även högerextrema ortodoxa, och folk vill höra" sade Muhammed.
Beträffande fred med Syrien efter Assad , sade han att den viktigaste frågan är Golanhöjderna." Vi vill ha direkta samtal med Israel och att skapa ett fredsavtal och normalisera relationerna."

"Israel har tekniken, och Syrien kan vara en industriell leverantör," sade han. Han tror en majoritet av israeler skulle stödja att ge upp Golan för fred." Det kan inte bli fred utan Golan," förklarade han. Som för Israels säkerhetsrisker , svarade han att i livet finns det aldrig några garantier. [Här är jag förstås tveksam - Syrien attackerade Israel två gånger och förlorade därmed Golan - som är vanligt i krig.]

Muhammeds åsikter är uppfriskande, men enligt analytiker skulle hans parti har en svår tid att göra inbrytningar bland befolkningen i stort och oppositionen består av många islamistiska element. Det faktum att han inte kan avslöja hans identitet talar för den svåra väg som västvänliga liberala syrianer måste följa.




Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)