fredag 11 oktober 2013

Arafats död fortfarande oklar - var är testresultaten?


http://www.israeltoday.co.il/NewsItem/tabid/178/nid/24155/Default.aspx

2 Oktober 2013, Stefanie Reinhardt

Arafat
Arafat
Han var en symbol för det palestinska folket, en av grundarna av PLO och Fatah, erkände sig som terrorist som i årtionden begick attacker mot israeliska mål i synnerhet, och ändå hedrades med Nobels fredspris.

I november 2004 dog Yasser Arafat, mycket till vissas lättnad, och ångest för andra. Den officiellt meddelade dödsorsaken var en hjärnblödning. Men nästan omedelbart fanns vilda spekulationer om att något annat hade dödat ärketerroristen, och dessa rykten har bestått fram till idag.

Så vad dog Arafat av? Några hävdade att han hade smittats av hiv-viruset, medan andra insisterade han blev förgiftad med ett radioaktivt ämne. I nästan samtliga fall har Israel anklagats för att ha eliminerat patriarken för den palestinska saken.

I december förra året grävdes Arafats kropp upp i Ramallah för att ta 60 vävnadsprover och slutligen få en viss klarhet om hans dödsorsak. Men efter uppgrävningen har det inte synts till någon rapport eller ens en uppdatering från den internationella kommissionen för berörda experter.

Rättsmedicinska utredare från Schweiz, Frankrike och Ryssland var alla där för att undersöka proverna och dra sina slutsatser. Men fram till nu har inte ett enda resultat publicerats.

Och det har bara underblåst palestinska misstankar. Palestinska tjänstemän har föreslagit att resultaten inte publicerades, eftersom de skulle ha en negativ inverkan på fredsprocessen. Några tillade att västerländska underrättelsetjänster faktiskt hade hindrat resultaten från att se dagens ljus.

På den officiella nivån kommer palestinska ledare bara att säga att de har varit i kontakt med de kriminaltekniska utredarna. Såvitt israelerna angår finns ingen anledning att dölja resultaten, och de bör offentliggöras omedelbart.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)