onsdag 23 oktober 2013

Katoliker hjälper Mellanösterns kristna mycket mer än Världskyrkorådet och "följeslagare". Svenska Kyrkan utmärker sej.

http://www.gatestoneinstitute.org/4028/world-council-of-churches

av Malcolm Lowe
22 oktober, 2013 klockan 5:00

Vem behöver WCC längre? Skulle världen, speciellt Mellanösterns kristna, vara bättre utan den?


Kyrkornas Världsråd (WCC) i Genève hävdar att de representerar och tjänar 345 kyrkor över hela världen. Vad har den gjort för att hjälpa de förföljda kyrkorna i Irak, Syrien och Egypten? Eller floden av syriska flyktingar till Jordanien IiS3 och Libanon?

Svar: Det har ägnat hela 2013 för att främja en världsvecka för fred i Palestina/Israel (september 22-28). Det vill säga, de har hällt sina schweizerfranc över det enda hörnet av området som för närvarande är nästan lugnt.

Det är inte som om det var en hemlighet att muslimskt våld i Irak drev ut halva den kristna befolkningen inom ett decennium. Eller att medlemmarna av Al-Qaida har tömt hela syriska byar och städer på deras kristna befolkningar. Eller att nästan hundra koptiska kyrkor i Egypten blev överfallna av anhängare till det Muslimska Brödraskapet strax efter det att president Morsi avsattes. Och det var bara ett kapitel i det pågående martyrskapet för kopterna, som har sett 100.000 av dem fly Egypten sedan president Mubarak sparkades av Obama.

Alla sådana fakta dokumenteras på många webbplatser, framför allt av Raymond Ibrahim, som också registrerar de ändlösa attackerna mot kristna i Pakistan och Nigeria, faktiskt över hela världen, från muslimska grupper. Sedan augusti 2011 har Gatestone Institute publicerat sin månatliga roundup av sådana rapporter. Tittar du på webbplatsen för WCC, ser du knappt någon medvetenhet om allt detta. Istället är WCC:s webbplats nerlastad med system och resurser för palestinierna. "Resurser" erbjuder sammanställningar av palestinsk propaganda, inklusive om den så kallade palestinska "rätten att återvända" (det vill säga omvandlingen av Israel till en arabisk majoritetsstat).

Ursäkten för denna absurda obalans har WCC bibehållit i årtionden, och insisterar på att behålla mot alla bevis, att kyrkorna i Mellanöstern har mycket större verkliga problem än den palestinska frågan. Tidigare i år (maj 21-25), höll WCC en konferens om "kristen närvaro och vittnesbörd i Mellanöstern" nära Beirut, Libanon. Dess slutanförande förkunnade: "Palestina fortsätter att vara den centrala frågan i regionen. Att lösa konflikten mellan Israel och Palestina i enlighet med FN:s resolutioner och internationell rätt kommer att kraftigt bidra till att lösa andra konflikter i regionen".

Med tanke på det elände som har överväldigat kristna i kölvattnet av den så kallade "arabiska våren", vem i världen anser fortfarande sådana dumheter utom inbitna judehatare? Visst skulle WCC ha kunnat samla ihop några av de sistnämnda bland biskoparna i Mellanöstern. Hur kan någon förnuftig välutbildad kyrkobyråkrat, av det slag som WCC rekryterar, göra ett sådant uttalande bara två timmars resa bort från oron i Syrien, som har sänt hundratusentals flyktingar till samma Libanon där de hade möte?

Sådan är den nuvarande nivån på förföljelsen av kristna i Egypten att även WCC inte helt kan bortse från den. Den 15 augusti förra skickade Rev Dr Olav Fykse Tveit, WCC:s generalsekreterare, ett kort brev av solidaritet till WCC:s medlemskyrkor i Egypten. I brevet uttryckte han ånger för "attacker mot flera kyrkor och egendomar i den kristna gemenskapen." Ordet "flera" visar omedvetenhet om att redan femtio kyrkor och tusen kristna företag hade satts i brand den dag som president Mursi avsattes, enligt egyptisk advokat Ehab Ramsy. Man misstänker att Tveit avsiktligt underskattar svårighetsgraden av det koptiska lidandet.

WCC: s hemsida informerar oss om att "utöver sitt brev" anmärkte Tveit att "jag hoppas att detta inte kommer att tolkas som en konflikt mellan kristna och muslimer." Vem trodde han höll på att organisera de systematiska angreppen på kristna i Egypten? Balinesiska hinduer? Papuanska animister? Marsmänniskor? Även Amnesty International, som själva annars är alltför upptagna med palestinierna, vågade nämna - i en detaljerad rapport (sexton sidor med rikliga illustrationer) om hur "Egyptens kristna kommit i kläm mellan sekteristiska attacker och statens passivitet" - att muslimer var ansvariga för attackerna.

De 234 orden i Tveits skrivelse utgör WCC:s bidrag till att mildra lidandet för tio miljoner eller mer egyptiska kristna (det är en del av deras misär att Egypten inte ger någon tillförlitlig statistik). Syriska kristna uppgår till cirka två och en halv miljon, WCC:s hjälp för dem bestod av att hålla en endagskonferens i Genève den 18 september och utfärda en uppmaning till fred nästa dag. Däremot, under det senaste decenniet har WCC investerat riktiga pengar på att främja den palestinska saken, men blott 50.000 kristna bor på Västbanken och knappt tusenpåi Gazaremsan. Som en artikel med rubriken "Myten om palestinsk kristendom" påpekade, finns det långt fler arabisktalande kristna i själva Israel, där de åtnjuter högre social status (utbildning, inkomst) än med den judiska befolkningen.

För palestinierna har WCC skapat en särskild gren av sin byråkrati: Palestina Israel Ecumenical Forum (PIEF). På WCC:s sida "Vad vi gör" följer posten "Kyrkor i Mellanöstern" som definieras som: "Detta projekt syftar till att bygga ett Palestina / Israel Ecumeniskt Forum som ett utrymme där hela den ekumeniska rörelsen kan sätta sina kollektiva energier och resurser tillsammans för varaktig fred." I Mellanöstern bryr WCC endast om Palestina och den vill att alla kyrkor i världen ska dela dela detta exklusiva fokus.

PIEF skapades 2007 och är det organ som organiserar den nämnda "World Week for Peace in Palestina-Israel." De har också inrättat ett kontor i Jerusalem, Jerusalem Interchurch Center, som syftar till att rekrytera lokala kristna för verksamhet som främjar den palestinska saken. Ett exempel är de ökända Kairo-Palestinadokumentet, ett initiativ skapat av WCC:s anställda i samband med en icke-representativ handfull lokala kristna, och som WCC har bombardera dess medlemsländers kyrkor med.
[Detta dokument - läs här - är traditionell antisionistisk messianism, inget annat.]

WCC mest frikostigt finansierade palestinska projekt är dock det Ekumeniska följeslagarprogrammet Program i Palestina och Israel (EAPPI), nu i dess tolfte år. Den särskilda webbplatsen för denna WCC-utlöpare definierar dess syfte enligt följande: EAPPI " tar internationella medarbetare till Västbanken för att uppleva livet under ockupationen. Ekumenic Accompaniers (EAS) ger skyddande närvaro till utsatta samhällen, övervakar och rapporterar brott mot mänskliga rättigheter och stöder palestinier och israeler som arbetar tillsammans för fred. När de återvänder hem stöder de EAs kampanj för en rättvis och fredlig lösning på den israelisk/palestinska konflikten genom ett slut på ockupationen, respekt för folkrätten och genomförande av FN: s resolutioner." [Den svenska sajten är http://eappi.org/sv/hem.html och du kan se lite rapporter på http://foljeslagarprogrammet.se/foljeslagare/reserapporter/ där det tydligt är hur föraktet för judar och förhärligande av muslimer är ett mycket framträdande drag. Min blogg är full av rapporter om hur mycket Israel hjälpt palestinaaraberna och bara fått stenar och brandbomber som tack. Minns hur det började? Kommentar.]

De "internationella" rekryteras huvudsakligen från västerländska protestantiska kyrkor och de tillbringar bara tre månader att få sin "erfarenhet" (läs: intensiv indoktrinering i palestinska tolkningar, vars sanningshalt ingen har någon chans att kolla). Varför bara tre månader? Eftersom detta är längden på ett vanligt israeliskt turistvisum, så de kan komma och gå som turister utan att det märks. Vid återkomsten är de skyldiga att tillbringa lika lång tid att resa runt till sina kyrkor för att främja budskapet de har lärt sig.

Här ser vi den verkliga ondskan i resultaten från detta system. Genom EAPPI har byråkratierna i de rika protestantiska kyrkorna blivit övertygade om att det enda som de behöver oroa sig för i Mellanöstern är situationen i Palestina. Alla uppdrag och resurser från västerländska protestanter är fokuserade på "Palestina" och deras relevanta byråkrater är lika totalt besatta med frågan som WCC själv. De förföljda kristna i Irak, Syrien och Egypten kan lika gärna gå och hänga sig.

Varför, kan man fråga sig, har WCC inte ens tänkt på att inrätta att "följeprogram" för länder där kristna dör och deras kyrkor är bortdöende? Ett svar är det befängda lögn som sprids av WCC, som citeras ovan: att Palestina är en "central fråga" och att lösa denna fråga kommer att rädda de kristna från att förgås på annat håll i Mellanöstern.

Ett annat svar är ren feghet. Huvuduppgiften för EAPPI:s internationella medarbetare, förutom att lyssna på overifierbara palestinska berättelser, är att titta på när palestinaaraberna går igenom israeliska vägspärrar. Antalet kontrollstationer har drastiskt minskat de senaste åren och de israeliska myndigheterna inför snabbare och säkrare metoder för identifiering, så inte mycket risk där. Om EAPPI:s följeslagare vill ha en liten känsla av fara, kan de gå på en fredag ??för att titta på - från ett säkert avstånd förstås - en rituell strid mellan palestinska ungdomar som kastar sten och israeliska soldater som svarar med tårgas. I Egypten eller Syrien, å andra sidan, skulle de ha upplevt en verklig fara från kulsprutor, mordbrand eller bombardemang med konventionella och kemiska vapen.

Lyckligtvis för de kristna i Mellanöstern, anslöts Vatikanen aldrig till WCC och endast skickar observatörer vid de sällsynta tillfällen då WCC minns sitt ursprungliga syfte: att uppmuntra teologiska diskussioner om den delade kristendomen.

I Syrien och Egypten arbetar katoliker av Franciskanerorden bland andra modigt inför allvarlig fara genom att ge stöd till förföljda kristna av alla valörer.

Till skillnad från WCC och Västvärldens protestantiska kyrkor påverkade av sin besatthet av "Palestina", har den ryska ortodoxa kyrkan antagit en verklig ekonomisk börda på uppdrag av syriska kristna. I augusti i år överförde Moskvapatriarkatet över en miljon dollar till det grekisk-ortodoxa patriarkatet i Antiokia för att hjälpa dem. "Donationer kom från stiften, församlingar, kloster, och individer från olika städer, inklusive Kaliningrad, Vladivostok, Yekaterinburg, Syktyvkar, Saransk, Murmansk, Pskov, Orenburg, Volgograd, Tula, och även Krymsk som genomgick förödande översvämningar förra året" noterade Moskvapatriarkatet. "Pengar överfördes också till kontot för avdelningen för kyrkans välgörenhet och sociala service från Israel, Armenien, Italien, Tyskland och andra länder."

Ja, även ryska ortodoxa i Israel gav ett bidrag. Likaså arbetar det grekisk-ortodoxa patriarkatet i Jerusalem bland syriska flyktingar i Jordanien. Det finns också judiska grupper i Israel som har tagit på sig den farliga uppgiften att tillhandahålla livsmedel och medicinska förnödenheter till offren för Syriens inbördeskrig IiS3 . Samtidigt har hundratals sårade syrier smugglats in i Israel för att få medicinsk vård på sjukhus, som tillhandahålls gratis, medan den israeliska armén har satt upp ett fältsjukhus nära gränsen för mindre brådskande ärenden. I israeliska medicinska institutioner, naturligtvis, arbetar muslimer och kristna tillsammans judar ger behandling för alla, möjliggör enkel kommunikation med syriska araber. Så här är paradoxen: WCC sprider obevekligt misskreditering av israeler i kyrkor över hela världen, samtidigt som israelerna gör oerhört mycket mer än WCC för att hjälpa offren för våldet i Syrien.

Låt oss notera vad WCC är, och vad det inte är. Det beskriver sig själv som en organisation av "345 medlemskyrkor som representerar över 500 miljoner kristna i mer än 110 länder och territorier." Denna aspekt av dess existens, är dock synligt endast med några års mellanrum när den anordnar ett aggregat eller en konferens. För resten av tiden är WCC inte mer än ett gäng byråkrater vid sitt Genèvekontor. Dess verksamhet och förklaringar bestäms av dem och dem enbart. När en av dem går i pension, väljer de andra en efterträdare. Övervägande, kommer de från ett litet antal protestantiska kyrkor i Nordamerika och norra Europa. Undantagsvis har under 2004-2009 generalsekreteraren var en kenyan, men han avgick plötsligt efter det att frågor väcktes om hans doktorsavhandling. Den nuvarande dominerande, Tveit, är en norsk lutheran.

De protestantiska kyrkorna är de flesta fascinerade av WCC:s palestinska agenda. Tänk till exempel Robert O. Smith, som är en co-moderator av WCC:s PIEF, samt täcker Europa och Mellanöstern på uppdrag av en stor amerikansk luthersk kyrka (ELCA). Smith är konstant kritiker, eller snarare denigrator, av kristen sionism, antingen i sin doktorsexamen, hans artiklar eller en ny bok.

Ett annat exempel är US presbyterianer (PCUSA). Deras Mellanösternbyråkrater har i åratal försökt att dra kyrkan till en pro-palestinsk hållning. Många av lekmännen, är emot, antingen på grund av sympati för Israel eller förbittring över diktatet från dessa byråkrater. Så vartannat år utkämpas en strid vid PCUSA:s generalförsamling. Båda sidor investerar stora summor pengar för att uppbåda stöd, pengar som desperat fattiga egyptiska koptiska familjer kunde ha använt mycket bättre. Hittills har byråkraterna förlorat mestadels, men bara fram till nästa generalförsamling.

I PCUSA, åtminstone, fungerar Presbyterianska demokratiska principer fortfarande. Inte så i olika europeiska protestantiska kyrkor, där lekmännen har mindre möjlighet att visa sina åsikter. På andra håll, har jag dokumenterat hur djupt bristfälliga pro-palestinska rapporter officiellt godkänts av brittiska metodister och Church of Scotland. Den första stora kyrkan som gick i den riktningen var Svenska kyrkan. Vad som där framkommit är en ny typ av ersättningsteologi: palestinierna har blivit det utvalda folket och Kairos Palestinadokument går före Bibeln. Sannerligen, medan dessa kyrkor uppmuntrar till allvarlig kritik av Bibeln, behandlas Kairos Palestinadokument som en ofelbar Helig skrift.

Det är inte förvånande att kyrkor som har kasserat grunderna i den protestantiska teologin också har drabbats av en massiv nedgång i medlemskap, finansiella kriser och en allmän förlust av riktning under de senaste decennierna. Detta samband påpekades i en mästerlig analys av Dexter Van Zile för tre år sedan, den mellanliggande tiden har bara bekräftat det. Han skrev då att PCUSA:s medlemskap minskade runt 3 % per år, under 2012 var det 5,26 %. ELCA:s medlemskap har sjunkit 5,95 %, 4,98 % och 2,68 % under 2010-2012.

Föredragningslistan för WCC:s konferenser och församlingar, tillsammans med eventuella utfärdade uttalanden, bestäms också i Genève. En Franciscanvän var en gång inbjuden till en sådan show. När han kom fram fick han veta att hans uppgift var att läsa upp en hälsning från de kristna i det Heliga Landet. Efter att ha tittat på texten som kastats i hans hand, protesterade han att han aldrig hade sett det förut, att han verkligen inte hade tagit den från det Heliga landet, och att det fanns uppenbarliga fel i det. Nej, fick han order om, han måste läsa upp det exakt som det stod.

Likaså är WCC:s kommande tionde församling (30 oktober-8 november i Busan, Sydkorea) redan helt förutbestämd. Temat dikteras från Genève, " Livets Gud leder oss till rättvisa och fred ", visar klart vad det gäller: "fred och rättvisa" är en välbekant pro-palestinsk slogan och propaganda. Handboken för det tionde mötet visar verkligen att EAPPI och Kairos Palestina starkt kommer att presenteras, tillsammans med "Eco-Justice i Palestina."

Vad är Eco-Justice, kan man undra? Svar: "Talarna kommer att behandla de dagliga orättvisorna under ockupationen och den kritiska situationen för miljön i det Heliga Landet. Vattenbrist, frågor om avfall och livsmedelsförsörjning, är alla angelägna för palestinier och det handlar om hur dessa frågor påverkar den mänskliga befolkningen ekonomiskt, kulturellt och psykologiskt, och man kommer att informera deltagarna om eco-rättvisa och främja en diskussion om behovet av internationell solidaritet i denna fråga."

Förvänta dig inte att det ommer att talas om sådana frågor som den palestinska myndighetens vägran att delta i gemensamma projekt för reningsverk med Israel, det enorma slöseriet i de läckande vattenledningarna i palestinska städer, eller de olagligt grävda brunnarna som har orsakat grundvattnet i Gaza att bli förorenat med havsvatten. Nej, palestinierna kommer att göra Israel till syndabock som vanligt, för alla sina synder mot miljön.

I början av förra året publicerade professor Haim Gwirzman vid Bar-Ilan University BESA Center en total vederläggning av alla de ofta upprepade palestinska lögner om deras vattensituation. En sammanfattning av hans slutsatser kan också hittas här. Det är typiskt för palestinsk propaganda dock att samma gamla lögner ständigt upprepas, strunt i hur ofta eller hur noga de har vederlagts. Och strunt i när kristna gör detsamma. När Israel skall besudlas är sanningen oväsentlig - bara en av länkarna mellan anti-Israelism och antisemitism. [Se IiS3 om hur Israel ökar vattenmängden till palestinaaraberna i Judéen/Samarien och dubblar den till Gaza.]

Å andra sidan förekommer orden "Syrien", "Egypten" "Irak" och "Libanon" ingenstans i en handledning för WCC kommande arrangemang. Ordet "Jordanien" förekommer endast i namnet på "Environmental Education Center i den evangelisk- lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga landet", presentatören av nonsensseminariet om "Eco-Justice." Återigen kommer WCC att helt ignorera det verkligt akuta eländet för Mellanösterns kristna till förmån för pro-palestinsk propaganda.

Ja, kan du invända, men säkert finns det mycket mer på dagordningen för den tionde församlingen? Tänk tvärtom: om de andra sessionerna ligger på en lika låg nivå, varför åka halvvägs runt jorden för att komma dit? Låt den som kan avvara den tiden se hela handboken och dra sina slutsatser. De kanske upptäcker att WCC är obekymrade om vad som erbjuds, under förutsättning att alla deltagare åker hem med en fixering vid Palestina.

Detta leder till en bredare fråga: Vem behöver WCC längre? Skulle världen, speciellt Mellanösterns kristna, vara bättre utan den? När WCC grundades 1948, var det mycket ovanligt att ledarna för olika kyrkor diskuterade tillsammans. Idag är det vanligt och underlättas av snabb och billig flygtransport. Påvar och prelater viner runt överallt. Om WCC bara försvann, skulle det upphöra att vara en lämplig parkeringsplats för protestantiska byråkrater som känner sig uttråkade eller malplacerade i sina särskilda kyrkor. Men vem annars skulle missa det?

Som för årets " World Week for Peace i Palestine/Israel, " dess effekt tycks ha varit ganska liten. PIEF publicerade en kort anteckning om deltagande "från åtminstone 22 länder runt om i världen", och en mer detaljerad lista. Den uppgår till säger att i bara 20% av WCC:s "mer än 110 länder och territorier" svarade minst en kyrka. I Tyskland, till exempel, nämns bara en händelse i staden Essen. Under "USA" är inga grenar listade, bara böner som utfärdats av en styrelse vid United Methodist Church och genom Presbytery i Atlanta. I "Ryssland och Ukraina" deltog bara en Metodistkyrka. Det kan knappast beskrivas som en massrörelse. Snarare är det en sekteristisk kult med egna komiska ritualer.

En av dessa ritualer är ett "hasardspel" kallat "Sysselsättning: En omgång liv." Förslaget bygger på "ormar och stegar" och är tänkt att skildra palestinsk misär. Du kan här se biskop William Kenny och Rev Paul Dean hoppande runt på detta sätt medan den palestinska lutherska biskopen Younan i London blickar över det hela. Uppfinnarna av detta spel kallar sig "Omfamna Mellanöstern," så de borde uppfinna versioner för syriska och egyptiska kristna under rubriken "ett dödsspel." ("Monopol" finns trots allt i alla möjliga nationella versioner.) De hoppande präster skulle behöva simulera hemska dödsfall på vissa rutor. På andra skulle de behöva tömma sina fickor för att betala Jizya skatt som pressas från kopter av muslimska gangsters.

WCC: s eget bidrag skulle ha varit en massa pilgrimer till Jerusalem, men det verkar inte ha förverkligats. PIEF:s lista nämner inte det. Det fanns rykten om ett par dussin sådana "pilgrimer" som hade tagit emot intensiv undervisning i ett Betlehemkloster, ett slags EAPPI snabbkurs. Om det ägde rum var det minimalt i jämförelse med de tusentals kristna sionister som samma vecka var på Lövhyddohögtiden på en Konferens som anordnades av Internationella kristna ambassaden i Jerusalem. Den israeliska pressen märkte bara det senare, marscherade genom gatorna och vinkade med sina nationsflaggor mitt i en traditionell parad av israeliska organisationer.

Under just dessa dagar, September 22-28 hade världens media inte tid för WCC, allas ögon riktades mot attacken på ett köpcentrum i Kenya av somaliska muslimska terrorister. Alla hörde och läste de fruktansvärda rapporterna om hur terroristerna först avfärdade någon som kunde bevisa sig vara muslim, därefter tillfogade de grotesk tortyr på andra innan de mördade dem. Rädsla för islamisk extremism, inte oro för "Palestina", har starkare grepp om de flesta i väst.

Även den palestinska pressen verkar ha ignorerat WCC:s system. Inspektion av sidorna i Al-Quds för den veckan ger ingen referens, även om många andra delegationer vederbörligen registrerats. Kanske någon händelse bland de som listas av PIEF under "Palestina" nämndes någonstans, men hänvisningen måste ha varit mycket kort.

Slutligen, låt oss titta på PIEF:s rekommendation för gudstjänster på söndag, den 22 september. Titeln var "För att be behöver du ett militärt tillstånd" och bestod av en dubbel ritual. Först av allt: " Blockera egen kyrka entré med taggtråd eller en barriär, som förklarar att medlemmarna i församlingen inte har rätt tillstånd att resa in kyrkan. " Detta är förvisso bekvämare än att skicka in beväpnade män för att skjuta urskillningslöst, kasta bomber, riva ner och förstöra bilder, krossa kors, och bränna kyrkan. Då hade man kunnat simulera upplevelsen av kristna i Egypten, Syrien, Irak, Pakistan eller Nigeria.

Den andra delen av ritualen var att läsa upp ett uttalande från cheferna för kyrkorna i Jerusalem förra påsken, efter ett bråk vid en polisbarriär i Gamla Stan i Jerusalem. Uttalandet klagade över "stor sorg och smärta för en del av våra trogna eftersom de var illa behandlade av vissa israeliska poliser."
Tja, kan du se för dig själv en video av händelsen. Även om Jerusalem Post tjänstvilligt levererade titeln på berättelsen "Video som visar Jerusalempolisen vid misshandel av äldre präst" berättar videon berättar en annan historia. Den berörda prästen försökte uppenbarligen tvinga sig igenom en polisbarriär och fick hållas tillbaka. Varje lägre person skulle gripits för att ha trotsat polisens instruktioner och att använda våld mot poliser.

En som har observerat många påskar i Jerusalem kan enkelt förklara vad polisen ägnade sig åt. Problemet är att gatorna runt den heliga graven är mycket smala, vilket gör det nästan omöjligt för ett stort antal människor att röra sig samtidigt i båda riktningarna. Så polisen avspärrar hela området med hinder och etablerar tydliga ingångar och utgångspunkter, så att flödet av de troende alltid är i en riktning.

Prästen i fråga, identifierad som chef för den koptiska kyrkan i Ramallah, behövde bara gå till en av de utsedda infarterna. Men han trodde att han och hans vänner skulle utgöra ett undantag, när han försökte tvinga sig igenom någon annanstans, stoppade polisen honom. Kopterna var rasande och cheferna för kyrkor, oberoende av rättvisan i saken, gjorde ett uttalande om solidaritet för att rädda ansiktet på den koptiska kyrkan.

Så vi ser att det är en ren lögn att presentera en sådan ritual under titeln "Att be behöver du ett militärt tillstånd." En lämplig titel skulle vara "att gå in i kyrkan, använd den norra dörren." Vid de andra dörrarna till kyrkan, i stället för taggtråd, bör man hänga upp ett sådant meddelande. Men vem kan hetsa upp sig över det?


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)