måndag 21 oktober 2013

Schhh - israelisk hjälp till syriska flyktingar i Jordanien.

Flytande med hjälp av donationer från judiska grupper runt om i världen, hjälper en israelisk byrå till att distribuera lättnad en lila påse i taget

Av Debra Kamin 20 okt 2013, 15:51


Al'Mafraq, Jordanien - Sultana är 23 år gammal och väldigt hungrig. Hon växte upp i förorterna öster om Damaskus, men när hennes hus brandbombades av ett flygplan som tillhörde den syriska regimen, flydde hon staden i natten tillsammans med sin man och deras fem barn.

Tillsammans vandrade gruppen söderut mot säkerheten på andra sidan den jordanska gränsen, till de hundratusentals flyktingar som har sköljt detta avlägsna, fattiga hörn av Hashemitiska konungariket medan Syriens president Bashar Assads skräckvälde inte visar några tecken på att avta. [Och Obama tycker inte det hjälper hans image att rädda livet på 100.000 araber.]

Sultana och hennes familj var ursprungligen placerade i ett av de två FN-mega-lägren i regionen, som har svällt till hela städer med flyktingar och deras tält. Liksom andra flyktingar vägrar hon att ha hennes efternamn använt av säkerhetsskäl.

I lägret grodde sjukdom och kriminalitet bland de mer än 200.000 flyktingarna som desperat försöker försörja sig och överleva. Lokala frivilligorganisationer säger att de flesta dagar kommer 700 till 1.000 ytterligare syrier över gränsen till de som redan finns där.

Syriska kvinnor utanför NGO-kontor efter att ha fått sina
distribuerade påsar (Foto : Mickey Alon)

Fruktan för infektion och frustrerade av överbeläggning tog Sultana och hennes familj sina tält och flyttade till en mindre utpost, ett av en handfull tillfälliga mini - läger som har dykt upp bland de torra slätterna nära den jordanska staden Al-Mafraq. Hon kanske inte inser det, men nu kommer hennes mat, matolja och rengöringsmedel med leveranser som kommit till henne tack vare en israelisk biståndsorganisation och ett nätverk av judiska donatorer över hela diasporan, inklusive UJA Federation of Greater Toronto, AJC, World Jewish Relief och Pears Foundation.

I slutet av förra veckan vispade minuter innan en sandstorm genom regionen och gjorde Sultana och hennes familj ännu mer osynliga än de redan var, en skåpbil förbi som drivs av en jordansk NGO-frivillig och bär en volontär från IsraAid, en israelisk humanitär hjälporganisation, till lägret.

Ca 125 flyktingar bor här i 25 smutsöversköljda tält, avskurna från de primära stödorgan som pumpar mat och vatten till de större lokala lägren Zaatari och Mrajeeb Al Fhood. En efter en ställde flyktingarna här upp och väntade att kallas vid namn till transportbilen, där lila påsar fyllda med linser, ris, socker och andra torrvaror satt redo för distribution.

En flykting på lägret nära Al-Mafraq bär hennes gods.
(Foto: Mickey Alon)
Objekten inuti påsarna köps lokalt av jordanska frivilligorganisationer med medel som överförts till dem från Israel. De delas ut dagligen eller varje vecka, i ett sporadiskt schema som helt beror på hur mycket donatorerna ger i Israel och kan sedan överföras till den andra sidan.

"Vi är oroliga för försörjningen. Det är den första tanken," säger chefen för en internationell tro-baserad humanitär organisation vars israeliska arm samarbetar med IsraAid att ge bistånd till syriska flyktingar i Jordanien. För sin egen säkerhet bad hon också att inte namnges."För oss har detta ingenting att göra med politik hemma. Det handlar om hur vi kan hjälpa som människor, i en svår situation, där det finns fientlighet mellan regeringar, hur kan vi - judiska och kristna, humanitära arbetare och människor - göra en skillnad? Och jag ska säga dig hur: Säck efter säck".

En syrisk kvinna bär hennes gods och hennes unga
dotter följer bakom. (Foto: Mickey Alon)

Kvinnan är grundbulten i denna process, en tuff, no- nonsense biståndsarbetare som har sett Frontline-trauma i hela världen och förstår att vårdkrisen hänger på relationer på marken. Hon gör turen över gränsen flera gånger i månaden, tillsammans med flera IsraAid volontärer som känner det lokala klimatet, har närt relationer med cheferna för jordanska frivilligorganisationer, och har ingen lust att låta politiken bli en stötesten.

"Vi kommer inte som representanter för Netanyahu, eller någon sida, eller av regeringen. Vi kommer därför att vi är människor som vill göra humanitärt arbete," säger Mickey Alon, en fotograf till yrket som erbjuder sin tid med IsraAid och har rest på uppdrag med israelisk hjälp till Haiti, Sydsudan och Japan.

En familj i flyktinglägret. (Foto: Mickey Alon)
Vi sitter på kontoret av en stor jordansk NGO, läppjar varmt kaffe på inrådan av dess chef, Ali. NGO bad att inte bli namngiven, eftersom de fruktar att deras samarbete med Israel kan orsaka motreaktion mot familjemedlemmar till syriska flyktingar som ännu inte har sluppit ut.
Här i Jordanien säger Ali att han är glad att arbeta med israeler, och flyktingarna är helt enkelt ivriga att få mat.

"Tro mig, folk är hungriga och det spelar ingen roll. De frågar inte var stödet kommer från", säger han." Med flyktingarna, är det inget problem. Men regimen inne i Syrien, de ägnar sig åt utpressning mot dem om de vet att de stöds av Israel."

Utanför är en kö av syriska kvinnor som har lämnat lägren och migrerat till staden och de väntar tålmodigt på sina lila påsar. När vi avslutar vårt kaffe öppnar några av Alis anställda - alla av dem volontärer som ger av sin tid, som arbetar utan lön - dörrarna. Kvinnorna översvämmar, som mörka skuggor i sina svarta abayas, kämpar för att dra de packade säckarna ner för trappan och ut på gatan. Senare, när vi bjuder Ali adjö och går ner till vår van, ser vi ett spår av torkade linser och riskorn som hörs under våra fötter.

Påsarna är naturligtvis en droppe i havet. Dessa kvinnor behöver mer än mat. En av dem, en 41 -årig änka vid namn Asma, drar mig undan och öppnar sin abaya för att visa en meter långt varigt hugg över sin mage, en påminnelse om explosionen som dödade hennes man och skickade henne på flykt. Ali tar henne åt sidan och, när resten av kvinnorna har lämnat lovar han att hitta ett sätt att få henne till ett sjukhus i Amman.

En familji flyktinglägret.
Den jordanska regeringen, säger Ali, gör allt de kan för att hjälpa dessa människor. Men även de icke-statliga organisationerna går på slak lina. Flyktingar knackar på hans dörr på natten. Mödrar kommer för att tigga kött och mjölk för barn de fött i tält i lägret. Den kommande vintern, som vissa bedömare har varnat blir den hårdaste som kommer att svepa genom den jordanska öknen på decennier, är nu bara veckor bort. Husvagnar, filtar och isolering behövs verkligen, och pengarnaräcker helt enkelt inte. [Tänk på alla miljoner Sverige och EU ger till NGO:s som sprider antisemitiskt israelhat, inte mat åt flyktingar.]

Så när IsraAid nådde ut till Alis organisation i början av januari, var han ivrig att starta ett partnerskap.
"Vi känner oss som en familj", säger han nu."De är trevliga killar, ett mycket bra lag. Vi samarbetar och vi arbetar ärligt."

Den relation som har blommat, säger Alon, är en grundläggande mänsklig vänskap.
"Du ser en hel del amerikaner som gör humanitärt arbete över hela världen. Det är lite mer komplicerat för israelerna att göra det", säger Alon. Han gör en gest till de skrangliga högkvarteren för NGO:s."Det är viktigt för mig, först och främst som en människa, och denna plats tillåter oss att göra saker bortom vad den genomsnittliga israelen kan göra. Vi kommer inte med stora israeliska flaggor eller någon politisk tillhörighet. Vi är inte ute på detta för att se om det är bra för den syrisk-israeliska relationen. Vi tittar bara på de människor vi kommer för att arbeta med."

En syrisk pojke står mitt distributions väskor, betalas
av judiska donatorer. (Foto: Mickey Alon)

Den hjälp som Israel kan ge dessa flyktingar, IsraAid- volontärer och direktören för den internationella hjälporganisationen säger båda, påse efter påse sipprar in, donation efter donation. Och om Israels medverkan i Jordanien kommer att förändra politiska uppfattningar, tillägger de, kommer det att hända i samma långsamma sätt.

"Det är inte som om vi kommer in här med ett "Vi är från Israel!", säger chefen för IsraAid s partnering organisation. "Du håller mun och du gör jobbet. Och kanske kommer de att ställa några frågor i efterhand, eftersom handlingar talar mycket mer än ord."

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)