lördag 8 mars 2014

PA:s ordförande står sin mark, upprepar att han inte kommer att erkänna Israel som ett judiskt land.


Av Elad Benari, Kanada
Först Publicerad : 2014/03/07 , 11:10

Palestinska myndighetens (PA) ordförande Mahmoud Abbas stod på sig på fredag och upprepade att han inte kommer att erkänna Israel som en judisk stat, vilket innebär att där inte blir något fredsavtal.
Å andra sidan har Netanyahu uttryckt sej ytterligt veligt efter att ha kommit tillbaka från Obamas attacker, se här. Se också kommentarer där.

Medan han talade till ungdomsaktivister i hans Fatah-parti och citerat av Associated Press (AP) , förklarade Abbas entydigt att det inte finns "något sätt" att förmå honom att erkänna Israel som en judisk stat och acceptera en palestinsk huvudstad i bara en del av östra Jerusalem [bredvid Ramallah och Gaza].

Abbas sade vidare att han hade stått emot internationella påtryckningar i det förflutna, när han sökte FN- erkännande av en palestinsk stat, trots USA:s invändningar. [Något endast Säkerhetsrådet kan göra - till en redan existerande stat! som Israel som erkändes 1948!]

"De trycker på för att säga "Ingen fred utan den judiska staten", sa han, men uttalar inte vem som pressar. "Det finns inget sätt . Vi kommer inte att acceptera." [D.v.s. inte så länge EU och USA betalar dem enorma summor för att vara just som de är. Se
Dvs: om EU och USA slutar behandla palestinierna som världens gullgossar som får otroligt mer donationer än någon annan utan att någonsin uppfylla ett enda löfte, kunde det börja fungera.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har insisterat på att Abbas erkänner Israel som en judisk stat , som förklarar att arabernas vägran att erkänna Israel står i centrum för konflikten.

PA har redan formellt vägrat att erkänna Israel som en judisk stat , som anger att " arabstaterna aldrig kommer att erkänna en judisk stat . "

Abbas sade i sitt tal sent i torsdags att han inte skulle kompromissa om ett krav på en palestinsk huvudstad i östra Jerusalem [bredvid Ramallah och Gaza utan någon som helst anledning mer än att Arafat "ville så"], enligt AP .

Han upprepade också att PA har alternativ om förhandlingarna inte leder till en uppgörelse, lade till att han skulle återuppta PA:s strävan efter större FN- erkännande, ett steg Israel och USA benhårt är emot och som avbröts under nio månader av förhandlingar. [Abbas ska alltså utnyttja antisemitismen hos majoriteten av FN:staterna efter de 100-1000 gånger högre summor donaterade till honom för propaganda, än Israels informationsutbud. Han utnyttjar vad de "tycker".]

 Jag accepterar en värdefull chans (för ett avtal) om det verkligen är en värdefull chans , inte bara prata , " sade Abbas . [Fatahs och hans grundlag är fortfarande fast, därifrån:
Artikel (12) Fullständig befrielse av Palestina, och utrotande av den sionistiska ekonomiska, politiska, militära och kulturella existensen.
Artikel (19) Väpnad kamp är en strategi och inte en taktik, och det palestinska arabiska folkets väpnade revolution är en avgörande faktor i befrielsekampen att utrota den sionistiska existensen, och denna kamp kommer inte att upphöra innan den sionistiska staten rivs och Palestina är helt befriat.
]
Kommentarerna kom som USA:s utrikesminister John Kerry, som sköt sidorna tillbaka till förhandlingsbordet i juli förra året, förbereder ett ramavtal för sidorna i ett försök att fortsätta samtalen utanför en deadline april.

På torsdagen sade Abbas nära medhjälpare Mohammed Shtayyeh att klyftorna mellan israeliska och PA förhandlare bara har ökat i sju månader av samtal, tillade att han anser att det vore meningslöst att förlänga samtalen eftersom det inte finns någon gemensam grund.
Netanyahu , under tiden , gav intervjuer till israeliska medier , utdrag av dessa sändes fredag kväll .

" Jag är redo att gå vidare, jag är redo att nå slutet på konflikten , men det måste vara slut på konflikten, " sade Netanyahu till Channel 10 News. " Vi kommer inte att tillåta upprättandet av en palestinsk stat, som kommer att fortsätta konflikten, så de måste erkänna den judiska staten precis som de kräver av oss att vi erkänner den palestinska staten." [För att helt glömma att israel VANN kriget 1967, 1973!]
Netanyahu sade att Jerusalem kommer att förbli under israelisk överhöghet.

I en intervju på kanal 2 nyheter, sade Netanyahu att inte alla samhällen i Judéen och Samarien kommer att ingå i Israel i ett fredsavtal, men kommer att göra sitt yttersta för att så många som möjligt finns kvar under israelisk kontroll. [Tyvärr vägrar han acceptera internationell lag till hans fördel av någon outgrundlig anledning. Se vidare http://israelisverige.info/?p=17307]

" Jag kommer inte att lämna en enda israel utan Israels säkerhet, full säkerhet kan vi se till att varje israel får", sa han och tillade: "Vi kommer naturligtvis inte att överge någon israelisk medborgare ."
På frågan om han skulle vara villig att överväga att avhysa judiska samhällen som en del av ett framtida fredsavtal, svarade Netanyahu " Det är uppenbart att en del av bosättningarna inte kommer att ingå i ett avtal. Alla vet det. Jag kommer att se till att det är det minsta antalet möjliga, om vi kommer till den punkten. Och jag kommer inte att överge någon israel."

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)