lördag 8 mars 2014

Västerländska kvinnliga terroristkra-­mare stoppade i Kairo på väg till Gaza.

Egypten deporterar ett tiotal kvinnliga västerländska aktivister som försökte komma in i Gaza via Kairo.

Av Elad Benari, Kanada
Först Publicerat: 2014/03/07 , 23:29

Egypten deporterade på fredagen tiotal kvinnliga aktivister som hade flugit in till Kairo men hindrats från att komma in i landet i sina försök att nå grann-Gaza, sade en flygplatstjänsteman till AFP .

Omkring 100 kvinnor, de flesta av dem från Europa och USA, hade hoppats att komma in i palestinska enklaven genom Egyptens Rafiah gränsövergång för att fira internationella kvinnodagen på lördag.
Elva kvinnor skickades tillbaka till Istanbul, en annan 22 till Paris och sex till Frankfurt, sade tjänstemannen enligt AFP.

De var bland 65 aktivister som deporterades under de senaste 24 timmarna , några från USA , Frankrike , Belgien och Schweiz, tillade tjänstemannen.

Två medlemmar av delegationen, nordirländska nobelpristagaren Mairead Maguire och amerikanska antikrigsaktivisten Medea Benjamin var tidigare deporterade den här veckan .

Egypten kontrollerar Rafiah gränsövergången till Gaza, den enda som kringgår Israel , och anklagas för att i maskopi med den judiska staten blockera territoriet, som styrs av Hamas terroristorganisation.

Myndigheterna har uppmanat delegationen att överge resan över säkerhetsfrågor, sade UD:s talesman Badr Abdelatty i ett uttalande torsdag.

"Med tanke på de nuvarande extraordinära säkerhetsförhållanden i norra Sinai och svårigheten att garantera säkerheten av aktivisterna tills de når Rafah är tidpunkten inte lämplig" citerade AFP.

Ann Wright, en amerikansk organisatör av delegationen, sa till AFP att åtta amerikanska kvinnor var i Kairo och att vissa av dem kommer att vänta och se om de kan gå vidare med resan.

" En del av delegaterna kommer förmodligen att resa hem under de kommande dagarna" berättade Wright för nyhetsbyrån.

" Men en del andra kommer att stanna för att se om regeringen kommer att tillåta oss att gå ( till Rafiah ) i sista minuten " , tillade hon .

En annan arrangör , från Frankrike , till AFP att " begäran att passera genom Rafiah korsningen för ett dussin franska kvinnor kommer att skickas till egyptiska myndigheterna av den franska ambassaden . "
Medan regeringen i tidigare islamistiska presidenten Mohammed Morsi var vänlig med Hamas , den militärleddaregering som avhyste honom har slagit ned på den grupp , som den anklagar för en December attack mot egyptiska polisens högkvarter , och planeringskyrkobombningarna i Sinai förra julen .

Hamas har förnekat den egyptiska regeringens anklagelser och hävdade att de var ett " försök att demonisera Hamas " .

På tisdagen , i det senaste steget i Egyptens tillslag mot Hamas , en domstol förbjöd terrorgruppenoch beordrade alla sina tillgångar beslagtagna .

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)