torsdag 10 april 2014

Hur Israel hjälper USA och EU ekonomiskt.

För några år sedan skrev jag artikeln "USA har tjänat 350 miljarder på Israel".
Här en ny artikel om allt som Israel hjälper EU med.

EU säkrare och mer innovativt tack vare Israel.

EU Reporter Korrespondent | April 8, 2014 |
EU-Israel-relationsEU - Israel - relationer: "Europa är säkrare, mer innovativt och mer relevant i världen tack vare de verktyg som Israel ger: från obemannade flygplan till underrättelsetjänst; från energi till läkemedel; och från partikelacceleratorer till högteknologiska start-ups," hävdar en ny rapport.

Betänkandet av Oren Kessler , med titeln mervärde: Israels strategiska värde till EU och dess medlemsstater är ett gemensamt projekt för Henri Jackson Society, en Londonbaserad tankesmedja, och Friends of Israel Initiative, en organisation med säte i Madrid som leds av förre spanske premiärministern José Maria Aznar .

"I den rapport har vi försökt att avgöra i vilken utsträckning Israel är en strategisk tillgång för EU och att genom så gott som alla viktiga parametrar är Europa bättre med Israel än utan det" berättade Kessler , en forskare vid Henri Jackson Society, berättade vid ett möte i Europaparlamentetsdelegationen för förbindelserna med Israel under ledning av parlamentsledamot Bastiaan Belder från Holland.

"Under flera år har en liten men växande anti-Israel-kampanj utkämpat outtröttliga angrepp på Israels rykte, porträtterat det inte bara som en skuld och börda till Europa men också som en illegitim stat som måste isoleras och bojkottas," sade han .

Européerna baserar ofta sitt stöd för Israel som delar samma värderingar en västorienterad demokrati: yttrandefrihet, mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, minoriteters rättigheter. Ett annat argument som ofta hörs är att Europa har ett särskilt ansvar för överlevnaden av det judiska folket på grund av kontinentens mörka historia av antisemitism som kulminerade med Förintelsen.

Många israeler idag känner att Europa är anti-Israel, eftersom de regelbundet läser i tidningar om oenighet om bosättningspolitiken. Men de flesta av dem har ingen aning om de mycket känsliga säkerhets-bilaterala relationerna eller omfattningen av de ekonomiska relationerna och om vetenskapligt och akademiskt utbyte
Med nära 30 miljarder € i bilateral handel ( € 17 miljarder EU:s export till Israel , € 12.7bn EU:s import från EU ) är EU Israels högsta importkälla, medan Israel är Europas ledande handelspartneri östra Medelhavet. 35 % av den israeliska importen kommer från EU. Och medan den europeiska ekonomin fortsätter att vackla, fortsätter EU:s export till Israel att växa med ca 5% per år.

EU har en positiv handelsbalans med Israel, som uppgår till € 4,3 miljarder. Rapporten visar också att Israel ger ovärderlig underrättelse om terrorismbekämpning som håller européer säkra, medan Israels militära teknik skyddar EU:s trupper på fältet i Afghanistan, Mali och därefter med 50% av israeliska drönare ( obemannade eller UAV ) som exporteras till Europa, främst till Storbritannien, Tyskland, Polen, Holland och Spanien. bedriver Israel även gemensamma utbildningsövningar med europeiska militärer nästan varje år inom ramen för Nato. "Få européer är medvetna om att israelisk teknik garanterarr sådana ikoniska symboler som Buckingham Palace, Heathrow Airport, Eiffeltornet och Vatikanen," tillade Kessler.
En världsledande inom högteknologiska innovationer, är Israel avgörande för att hålla Europa konkurrenskraftigt inom vetenskap och teknik. Sedan 1996 har Israel varit det enda icke - europeiska landet i samband med EU: s ramprogram, de vägledande ritningar för europeisk forskning och teknisk utveckling. 1406 israeler deltog i det sista programmet, det sjunde ramprogrammet. Och sedan januari 2014 är Israel en del av Horisont 2020, det nya flaggskeppet, ett EU-program för forskning och innovation.

Israels ekonomi är inte bara en av världens mest dynamiska, men har klarat den globala ekonomiska krisen mycket bättre än de flesta av de västerländska ekonomierna. Under 2010 Israel gick med i Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), den grupp av avancerade världens utvecklade ekonomier. Israels tillväxttakt gör avundsjuka en stor del av resten av OECD. Arbetslösheten är på rekordlåga nivåer (4,9 %), inflationen under kontroll och landets högteknologiska sektor fortsätter att locka beundran över hela världen.

Dessutom, enligt rapporten, "Israel har upptäckt stora naturgasfält de senaste åren som kan få enorma konsekvenser för Europa ivrigt att avvänja sig själv från energi från opålitliga , auktoritära regimer som Ryssland och de persiska Gulfstaterna . I sina slutsatser och rekommendationer , säger rapporten att med tanke på bevis på fördelarna för EU från sin relation med Israel, en fullständig uppgradering av relationerna "skulle ge en symbolisk stämpel till den växande EU - Israeliska relationen".

" Det är också viktigt att pressa tillbaka beslutsamma och växande försök att bojkotta Israel i vissa områden av europeisk handel, akademi och kultur. Inte bara är Israels förbindelser med EU och dess medlemsstater närmare än många vet, men i slutändan är det en strategisk tillgång för det europeiska blocket och dess delstater. Vid denna kritiska tidpunkt i sin historia, kommer EU inte att kunna dyka säkert, välmående, nyskapande och inflytelserikt utan stark stat - till - stat relationer hemma och hälsosamma allianser med strategiska partners i sitt grannskap . Den bör börja med att ytterligare erkänna och stärka dess kritiska strategiska relation med staten Israel" lyder rapporten.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)