fredag 18 april 2014

Jämför Sveriges och Jordaniens behandling av jihadister återkomna från Syrien med nya kunskaper.

Sverige gör absolut ingenting, möjligen en kråka i SÄPOs register men inte ens det är säkert.

Jordanien?

Jordanska jihadister som återvänder från syriska kriget skakar det Hashemitiska riket

av Reuters
2014/04/18 17:14


Amman behandlar allt fler återvändande jihadister som ett säkerhetshot; Jordaniens västinriktade monarki slits  fortfarande av motstridiga intressen över den kämpande grannen i norr.



AMMAN - en jordansk islamist Ahmad Mahmoud kämpade med rebeller i Syrien under sex veckor tidigare i år, gled sedan tillbaka över gränsen för att söka behandling för en krigsskada - trots att myndigheterna hade varnat honom att inte återvända.

Inom en vecka befann sig den skäggige 23-årige kämpen på de anklagades bänk vid en militärdomstol, åtalad för terrorism som lämnats in av myndigheter som tar en allt tuffare hållning mot hemodlade militanta kämpar i Syriens inbördeskrig.

Deras stigande siffror har skakat det Hashemitiska kungadömet, en USA-allierad mot islamistiska militanta. Amman behandlar återvändande jihadister som ett säkerhetshot som ska kvävas i sin linda, och, med tanke på Syriens president Bashar Assads potential att sega sig igenom upproret mot honom, vill hålla kanalerna öppna för en regering som den behåller diplomatiska och handelsmässiga band med.
Tre år in i Syriens inbördeskrig  kommer ett växande antal jordanska jihadister hem, en del desillusionerade av stridigheter inom rebell-leden, andra som söker en paus från en dränerande och i stort sett resultatlös konflikt.

Fram till för några månader sedan var jordanska myndigheter mer diskriminerande med återvändande soldater, ibland frigöra " förstagångsförbrytare" , som ansågs missriktade efter att uttrycka ånger för sina handlingar.

Nu forslas varje fängslad återvändande direkt till domstol, även om ingen har anklagats för att ha planerat attacker i Jordanien.
Anklagningsarket mot de svarande markerar Amman fortsatta pragmatiska erkännande av Assads styre . Många anklagas för att ha begått " handlingar som inte är godkända av staten att att försämra relationer med de legitima syriska myndigheterna", och de står inför fängelsestraff på 2 ½ till fem år efter snabba militära försök med minimala rättsliga garantier, enligt försvarsadvokater.

Det faktum att Mahmoudd far frivilligt informerade tjänstemän att han var tillbaka i Jordanien hindrade inte en kallelse från sjukhuset, där han väntar på operation på sitt skadade knä, och hålls kvar av säkerhetstjänsten.

"Hans far överlämnade honom med sonens samtycke innan en sjukhusoperation, efter att han ringde underrättelsetjänstemän, som bad att få honom över omedelbart, " sade Mahmoud advokat, ayatolla Freihat.

De återvändande varierar från ungdomar som Mahmoud, rörda av videofilmer av den urskillningslösa beskjutningen av tätorterna i rebellområden av Assads styrkor, till andra radikaliserade hårdföra sunnimuslimska präster som uppmanar till heligt krig och en islamisk stat.

"Jag lät dig gå, men kom inte tillbaka," sade en jordansk domstolskälla, vilket brutalt sammanfattar den officiella inställningen till de som går in strid i Jordaniens granne i norr.

"Vi blundade för dig att gå, men om du återvänder  kommer vi att fånga dig och låsa in dej," sade källan, som är bekant med den politik Jordaniens underrättelsetjänst för och talade på villkor av begärd anonymitet.

Andra länder, från Storbritannien och Frankrike till Saudiarabien och Marocko har blivit orolig för säkerhets riskerna med medborgare som återvänder från en period som militanta kämpar i Syrien. [Och Sverige låtsas som det regnade i öknen.]

Saudiarabien, världens nr 1 oljeexportör och annan strategisk allierad till Washington, har förbjudit sina medborgare från att slåss utomlands, donera pengar till någon fraktion i Syrien eller sympatisera med militanta trosbekännelser.

I en påminnelse om Ammans panik om de destabiliserande effekterna av det syriska kriget , träffade jordanska krigsflygplan och förstörde flera bilar som försökte ta sig över gränsen från Syrien på onsdagen. En jordansk säkerhetskälla sade att deras mål som de tycktes ha, var beväpnade syriska rebeller som söker skydd från striderna med regeringsstyrkor i södra Syrien.

KORTFRISTIGA jihadister

Jordanska islamister säger att hundratals frivilliga har anslutit sig till Syriens storbrand sedan 2011. Salafis delar den strama sunnitiska islamistiska ideologin många syriska rebeller kämpar för mot Assad, som är från den Alawitiska minoriteten och backas upp av shiitiska muslimska Iran.

Mohammed Shalabi , en jordansk Salafistledare som har tillbringat tio år i fängelse för säkerhetsbrott, har uppmuntrat militanta att gå och slåss i Syrien men sade att den tidigare officiella hållning av tyst tolerans var slut.

"Under den senaste månaden eller så de vägrar de att låta någon återvänd, utom i undantagsfall", som kan omfatta humanitära skäl, säger Shalabi, som är mer känd som Abu Sayyaf.

Åter åker kämpar plockade upp vid gränsen på ett snabbspår till militära rättegångar där, människorättsgrupper säger att vittnesmål tas normalt under tvång och tortyr.

Vid ett möte i rättegången förra månaden såg rullstolsbundna Mahmoud från bryggan hur hans advokat Freihat grillade underrättelseofficeren som hade erhållit sin bekännelse.
"Jag kan inte komma ihåg om han hade ont eller inte, när jag frågade honom vad som hände," berättade officeren för domaren Ahmed Qatarneh.

Tjänstemän ger inga siffror på antalet jordanier som nu står inför rätta för att slåss i Syrien men advokater säger att det finns minst 120 aktiva ärenden, och puckeln under åtal har överväldigat domstolarna.
På en enda av statens statens säkerhetbyggnad i östra Ammans Markadistrikt, har bristen på rättssalar tvingade domarna att hålla rättegångar på sina egna kontor, sade en advokat.

SKRÄCK för islamistisk seger i SYRIEN

Jordaniens inställning till militanta kämpar över gränsen som skiljer landet från Syriens övriga grannländer.

Turkiet, som öppet stödjer anti-Assadupproret, låter rebellerna flytta fram och tillbaka mellan delar av norra Syrien de innehar och turkiskt territorium.

Irak och Libanon, med dåligt definierade gränser och blandad sunnitisk och shiitisk befolkning, har inte stoppat fighters från båda sidor av den sekteristiska klyftan från att gå med den syriska kriget.

Men Jordaniens västinriktade monarki slits av motstridiga intressen över Syrien. Man har försökt att följa en medelväg mellan de av Gulf arabiska allierade som vill att Assad störtas till nästan vilket pris som helst och sina egna bekymmer - ekade av Washington - om en radikal islamistisk seger i Syrien skulle installera ett värre hot.

Denna ambivalens betyder att medan Jordanien har varit värd för småskaliga amerikanska utbildningar av rebeller och får blygsamma mängder av Gulf-levererade vapen för att filtrera in i Syrien, garanteras den gränsen att inte förvandlas till en enkel kanal för vapen och kämpar.

Salafi källor säger att mer än 250 jordanier har dött i Syrien, ett relativt litet antal i en konflikt som har dödat mer än 150.000 personer, eftersom den bröt ut i mars 2011.

Men Amman är angelägna om att förebygga all fara med återförandet av stridshärdade radikaler. Det har tillämpat samma lagar mot terrorism, som används mot militanta som kämpade i Irak efter den amerikanska invasionen 2003 eller som har försökt att attackera Israel, med vilken Amman undertecknade ett fredsavtal för nästan 20 år sedan.

"Du går för att dö? Det är OK", säger Taher Nasser, en advokat som försvarar de islamistiska kämparna. "Men om du kommer tillbaka, kommer staten att lära dig en läxa."

Jordaniens flygel av det Muslimska brödraskapet stöder anti-Assadupproret men har gått så långt att mana jordanierna att gå med det, noga med att inte äventyra sin ställning som landets traditionella oppositionsgrupp och förespråkare för demokratiska reformer.

ALIENATION

Människorättsgrupper säger att medan systematisk tortyr i jordanska fängelser har minskat, hålls jihadister i separata vingar i små isolerade grupper under mer spartanska förhållanden där tillgång till advokat och familj är hårt begränsad.

"Jordan har gått en lång väg att reformera fängelser och rensa upp regelbundna fall av systematisk misshandel och tortyr som pågick i flera år. Men vi fortsätter att höra misshandelsoro bland Salafi jihad-fångar", säger Adam Coogle, en forskare med USA-baserade Human Rights Watch.

Utanför fängelset klagar jihadister över att deras levnadsvillkor är knappast bättre. Abu Bakr, 21, nyligen befriad efter att han fängslades för att försöka ta sig in i Syrien, säger alla hans förflyttningar spåras av vaksamma säkerhetsstyrkor.

" Jag vet inte vad min framtid är. De kan godtyckligt åter arrestera mig och jag kan inte jobba. De har cirkulerat mitt namn, " sa han när han gick genom Rusaifa, en tättbefolkad arbetarstad där fattigdom och utanförskap har gett grogrund för jihadrekryterare.

"Som en islamistisk jihadist får du inte behandlas som en människa," sade han.

En annan Salafiledare, Sheikh Saad Hunaiti, sade att repressalierna dessutom skulle  motverka Salafis, tre år efter att de gick ut på gatorna under vågen av arabvärldens oro.

"Nu är de munkavle våra munnar och de arresterar oss. Detta kommer bara att öka hatet mot regimen", säger Hunaiti.

Jordanien har undvikit de explosioner av våld som Syriens andra arabiska grannar har, Irak och Libanon. Men Ammans hårdare tag innebär risk för att så djupare radikalisering bland missnöjda Salafis som ser Jordanien som en del av Bilad al-Sham, eller "Stor-Syrien" - ett annat slagfält i sin kampanj för att återskapa ett medeltida islamiskt kalifat i hela regionen.

"Det finns tydliga koranverser om Bilad al-Sham," sade Abu Sayyaf. "Vi hoppas att vi kommer att skörda frukterna av arbetet, och det blod som har flutit att se kalifatet återvända."

[Och Sverige bara skyfflar in hårdhudade kämpar med salafisternas åsikter och liknande, utan att tänka.]

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)