söndag 8 juni 2014

Att lita på terroristgruppen Hamas

Ashlet gör det. Obongo gör det. Bildt gör det nog också. Frågan är varför. För deras folkmordsbenägna uppträdande och stadgar? Knappast. För vad de säger?

Det säregna är vad världen direkt sväljer. Palestinaaraberna vill ha tre huvudstäder, Ramallah, Gaza och Jerusalem. Ingen protesterar.

De vill ha 3 regeringar. Fatah, Hamas och en ny "teknisk" regering som alltså folk tror kommer att vara fri från vad som står i Hamas och Fatahs stadgar.  Varken Hamas eller Fatah tänker försvinna i bakgrunden. Fatahledaren Abbas har inför världen sagt att det är hans ideer som ska styra den nya regeringen, och folk sväljer det - vid förra falet valde Palestinierna Hamas över Fatah, eftersom Fatah var genomkorrupt, men det har Ashlet och Obongon aldrig hört. De har aldrig sagt att Hamas och Fatah då måste elimineras och absorbera den nya. Så - tre regeringar.

OK, låt oss kolla några artiklar speciellt vad Hamaa säger men annat relaterat.

5 juni 2014: Ya'alon: Let's See Abbas Disarm Hamas
Kort och gott: blir Abbas ledare som alla tror, är hela leken meningslös om han inte tar över Gaza och absorberar Hamas' armé. Gör han inte det är det enbart ett försök att lura världen och tigga än mer donationer. När den nya regimen har erkänt Israel som den judiska staten kan vi prata, inte innan.

5 juni 2014 How One Democratic Congresswoman Could Spoil the Party for Hamas
En kvinna i Obamas parti vågar avvisa diktatorns order att lyda honom och inte Kongressen. Står hon på sej kan han inte ösa ut hur mycket pengar till de muslimska terroristerna som han vill men inte har.

19 maj: Hamas Threatens Genocide Against Immigrants in Cartoon
Det vill säga Hamas publicerar nidteckningar dät de erbjuder folkmord av judiska immigranter. Jag tyckte Abbas sa att Hamas hade blivit civiliserade och var beredda att lyda Kvartettens villkor för att inte källa dem terrorister? Nån har missat något där.

9 maj 2014: Hamas MP: Jihad is the Only Way to Liberate Palestine
Det ensa sättet att återställa det aldrig existerande fantasidrömmen "Palestina" är genom att avliva alla israeler med våld. Precis som deras Charter (och också Fatahs) och tvärtom vad Abbas bedyrat på engelska på sistone. Det enda sätt att få allt de pekar på är att slå ihjäl alla som står ivägen. Inget irritationsmoment för FN och Ashton. De litar på vad Hamas säger liksom svenska massmedia.

6 juni: Dangerous and False PA-Hamas Unity
Så länge som den militära grenen av Hamas förblir oberoende finns det ingen palestinsk arabisk enhet. I stället för att PA återtar det förlorade Gaza vinner Hamas mer tillgång till "Västbanken" och en större roll, skadlig för israelisk-PA fredlig samexistens.

Publicerad: fredag, juni 6, 2014 02:30



Prof. Efraim Inbar

Författaren är professor i politiska studier vid Bar-Ilan-universitetet och ...
? Mer från denna författare

Den nya palestinska "enhetsregeringen" är inte om återupprättandet av en palestinsk politisk enhet som skulle kunna utvecklas till en fungerande palestinsk stat. Redan i början av 2000-talet urartade den palestinska myndigheten (PA) till en misslyckad stat när den förlorade monopol på användningen av makten i territoriet under dess jurisdiktion med tillkomsten av flera konkurrerande miliser. I själva verket iscensatte Hamas i juni 2007 en militärkupp som satte Gaza under kontroll av denna terroristorganisation.


Den palestinska "enhets-" affären förstärker den negativa bilden israeler har sina nära grannar: det palestinsk-arabiska samhället är beroende av våld, där Shaheed (martyr) som försöker döda så många judar som möjligt - är förebild.

Trots den nuvarande "enhets" diskussionen, förblir palestinierna lika delade som tidigare. Den enda verkliga testet för "enhet" av en politisk enhet är monopol på våldsanvändning. Så länge som den militära grenen av Hamas förblir oberoende, finns ingen enighet; bara bevis på "Somalisation" av palestinsk politik. Islamiska Jihad är också fortfarande starkt oberoende i Gaza, liksom andra jihadistorganisationer.

I själva verket, enligt den nuvarande överenskommelse, i stället för att PA återtar det förlorade Gaza, vinner Hamas bättre tillgång till "Västbanken".

Tyvärr, vad som händer i PAs territorier är en del av ett större fenomen kännetecknande mycket av den arabiska världen före och efter den så kallade "arabiska våren". Libanon, Somalia Irak, Syrien, Libyen, Jemen och även Egypten plågas av en uppsjö av miliser som eroderar exklusiv kontroll av de centrala myndigheterna. Det är oklart i vilken utsträckning de palestinska araberna har möjlighet att gå bortom denna allmänna arabiska politiska sjukdomskänsla.

I själva verket är det svårt att tro att Hamas kommer att ge upp kontrollen över Gaza. Den faktiska statsbildningen som Hamas har är en god affär, eftersom det gör det möjligt för utvinning av skatter och avgifter. Dessutom fungerar den extremistiska Hamas ideologi som kräver att bygga islamistiska politiska strukturer och bevara den militära och teologiska kampen mot den oacceptabla judiska staten.

Hamas har gjort klart att de inte har mognat en bit i denna fråga. De hoppas också att få ett bättre fotfäste på Västbanken; att stärka sin roll i det palestinska arabiska samhället. Hamas försöker emulera vägen som togs av Hizbollah att få politisk hegemoni i Libanon samtidigt som de är en militär styrka som är oberoende av staten.

Reaktionen i USA och EU till den nya regeringen är  som vanligt kontraproduktiv och moraliskt fel. Detta tillvägagångssätt hjälper palestinierna undgå sitt grundläggande dilemma i statsbyggande: att det inte finns någon chans att uppnå status som självständig stat utan att uppnå ett monopol på användning av våld. Alltså - den nuvarande västerländska hållningen, vilket gör det möjligt för en fortsättning av en fragmenterad palestinsk arabisk statsbildning, gör etableringen av en verklig, stabil palestinsk arabisk stat mer osannolik än någonsin.

Kontinuerligt ekonomiskt stöd för en sviktande palestinsk ordning bevarar sina dysfunktionella egenskaper och uppmuntrar inte palestinierna att göra de nödvändiga svåra valen.

Dessutom är de senaste västerländska reaktionerna på palestinsk arabisk "enhet" destruktiva för fredsskapande. Godkännande av en växande roll för Hamas är skadlig för israelisk-palestinsk fredlig samexistens. Radikal Hamas är helt emot ett sådant scenario och det är osannolikt att de ger upp våldet mot Israel. När alla islamister uppmuntrar dessa trender i arabvärlden - som innebär att politisk islam verkar vara att få större makt än någonsin tidigare, och där USA verkar vara i ständig reträtt.

Det är inte första gången européerna och amerikanerna antar felaktig politik gentemot Mellanöstern, visar naivitet, missförstånd av Mellanösterns verkligheter, och moraliskt fel. Om väst menar allvar med de två statliga paradigmen och motsätter sig islamistisk terrorism, måste de insistera på att Mahmoud Abbas avvisar samarbete med terroristgrupper som Hamas.

Ett sådant samarbete kan ta bara orsaka ytterligare katastrofer för det palestinsk-arabiska samhället. Hamas är knappast en demokratisk eller en moderniseringskraft som vi har sett från dess korta styre över Gaza. Ett växande Hamas som kommer  in i det palestinsk-arabiska samhället innebär växande underskott i de mänskliga rättigheterna, och i ekonomiska och utbildningsresultat. Det kommer också att öka hatet mot judar och kommer att driva ytterligare våld som sannolikt kommer att utlösa en tuff israelisk reaktion. Detta är inte vad palestinierna behöver, om de är intresserade av frihet, välstånd och fred.

Ur israelisk synvinkel är massdemonstrationerna till förmån för "enhet" och de mycket få palestinska rösterna som motsätter sig affären med Hamas deprimerande. Den palestinska "enhets" affären förstärker den negativa bilden israeler har av sina nära grannar: det palestinsk-arabiska samhället är beroende av våld, där Shaheed (martyr) som försöker döda så många judar som möjligt - är förebild.

Det palestinsk-arabiska samhället, under inflytande av en nationalistisk och islamisk ethos, kan helt enkelt inte kan göra en en historisk kompromiss med den sionistiska rörelsen som skulle göra slut på konflikten. Tyvärr har det palestinska avvisandet vunnit dagen när en konkret delningsplan var på dagordningen. Uppstigandet av Hamas i den palestinska arabiska politiken genom denna falska "enhets" regering har ytterligare underminerat strävan efter fred.


Prof. Efraim Inbar, director of the Begin-Sadat Center for Strategic Studies, is a professor of political studies at Bar-Ilan University, and a fellow at the Middle East Forum. A BESA Center Perspectives Paper, published through the generosity of the Greg Rosshandler Family

9 juni 2014: Hamas Reveals: Abbas Told Us He is 'Tricking the Americans'

Hamas säger att Abbas berättar att han bara lurar amerikanerna. Som vi har sett har det lurat Kerry och Obama konstant. De VILL ju luras.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)