lördag 28 juni 2014

Lieberman erbjuder hjälp till moderata arabstater mot ISIS och liknande terrorister.

Israel offers to help Arab nations over Iraq crisis  AFP
Israel Offers 'Moderate' Arab Nations Help Against ISIS   Arutz7 - översatt nedan
Israel offers to help Arab nations over Iraq crisis    Lebanon
Lieberman: 'Israel can offer support for moderate Arab states fighting extremists'   Middleeastmonitor
Israel offers to help Arab nations over crisis   Qatar

Ett antal nyhetskällor i "moderata" arabländer tar upp artikeln enligt ovan, TT har ingen aning som vanligt.

Israel erbjuder "måttliga" Arabiska nationer hjälp mot ISIS.


Lieberman
Utrikesminister Liberman berättar för sekreterare Kerry att Israel kan ge ett effektivt och tillförlitligt stöd "till arabstater mot islamister.

Av Ari Yashar
Först Publicerat: 2014/06/26, 15:57


Utrikesminister Avigdor Liberman träffade USA:s utrikesminister John Kerry i Paris på torsdagen, och i samtalet gjordes ett erbjudande om att hjälpa "moderata" arabländer i regionen med hot om islamistiska extremister som snabbt erövrar Irak.


Den islamiska staten i Irak och Levanten (ISIS) har svällt i makten sedan en blitzattack lämnade många städer och stora delar av Irak under deras kontroll.

"Extremisterna är för närvarande verksamma i Irak och kommer att försöka utmana stabiliteten i hela Gulfregionen, först och främst i Kuwait," i ett uttalande från Libermans kontor, rapporterar AFP.

"Israel skulle kunna ge effektiv och pålitlig hjälp till måttlig arabstater som har att göra med extremister," tillade uttalandet, utan att specificera vilken typ av "hjälp" som var underförstått.

Det bör noteras att premiärminister Benjamin Netanyahu har varit kritisk mot amerikanska uttalanden som antyder ett samarbete åtminstone av underrättelseinformation med Iran, vars islamiska regim har hotat Israel med nukleär förintelse.

Kuwait, nationen som nämns av Liberman som lider av instabilitet på grund av ISIS har visat tecken på att växa närmare Iran, med Kuwaits emir Sheikh Sabah al-Ahmed al-Sabah som gjorde ett historiskt besök i Iran i början av månaden.

Besöket är det första av en ledare i Kuwait, som är allierad till USA, till Iran sedan den islamiska revolutionen 1979. Enligt uppgift undertecknade de två länderna sex avtal, en av dem en säkerhetsavtal under besöket.

Kerry, som är på väg till Saudiarabien för ett fredagsmöte med den saudiska kungen, sade till Liberman att det är "viktigt att länderna i regionen står tillsammans mot hotet."

Israel och moderata arabnationer börjar ha gemensamma intressen, enligt Liberman, som sade att "båda sidor måste hantera hotet från Iran, världens jihad och al-Qaida, samt spill-over av konflikter i Syrien och i Irak till grannländerna."

"I dag finns det en grund för skapandet av en ny diplomatisk-politisk struktur i Mellanöstern," tillade Liberman.

I mötet gav Liberman  också Kerry en vädjan från föräldrarna till Eyal Yifrah (19), Naftali Frenkel (16) och Gilad Sha'ar (16), som kidnappades av Hamas' terrorister två veckor sedan.

Frenkel är amerikansk medborgare, men USAs  president Barack Obama har varit oerhört tyst över bortförandet.

En tjänsteman hos US utrikesdepartement sade att de "granskar ansökan" för föräldrarna till de bortförda tonåringarna att träffa Kerry.

AFP rapporterade att en tjänsteman på utrikesdepartementet  sade att Libermans uttalanden hade inte "inte tagits upp när det gäller det specifika ISIL (ISIS) -hot som pågår i dag, men utrikesminister Liberman talade generellt om idén om gemensamma hot mot alla länder i regionen från extremister.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)