lördag 2 augusti 2014

Utländska journalister berättar om lögner från Gaza när de är utanför Hamas klor.

Italienska reporter bekräftar: Hamas raket dödade barn på lekplatsen 

Robert Spencer Jul 30, 2014 kl 20:24 

Hamas skyller på IDF, naturligtvis, och det gör också de internationella medierna. Men nu när den här reportern är ute ur Gaza och säker från det han talande kallar "Hamas vedergällning", bekräftas den israeliska redovisningen. Propagandafasaden bryts ännu en gång.

"Italiensk Reporter avslöjar Hamas försök att görmma inforomation om felriktade raketer," av Ari Soffer, Arutz Sheva, 30 Juli 2014:
En italiensk journalist som fram till tisdag var inbäddad i Gaza har backat upp IDF:s redogörelse för ett raketanfall på en skolgård i centrala Gazas Shati flyktingläger på måndag.
Minst 10 människor dödades i attacken - de flesta av dem barn - och vissa källor hävdade att dödssiffran var så hög som 30. palestinska källor var snabba att skylla Israel, som hävdar att ett israelisk stridsflygplan avfyrade missiler direkt på lekplatsen och i närheten av sjukhus. Israel förnekade anklagelserna och sade att Hamas raketer riktade mot Israel från området klickade, och slog i både skolan och sjukhuset ...
Verifiera fakta på marken i Gaza är notoriskt svårt för utländska reportrar och även för palestinska journalister som ses som i linje med den Fatah-ledda palestinska myndigheten, eftersom journalister övervakas av Hamas säkerhetsstyrkor och kan ställas inför förhör och ett permanent förbud från Gaza för material som bedöms ofördelaktiga för territoriets islamistiska härskare. Som sådan har lite information framkommit om vad exakt som hände den där dagen i Shati.
Men åter från en stint i Gaza, och säker från vad han olycksbådande kallade potentiell "Hamas vedergällning", bröt den italienska journalisten Gabriele Barbati tystnaden i media genom att twittra följande meddelande, som bekräftar att Hamas terrorister rusade för att täcka upp bevis för vad som faktiskt  var missriktad raketbeskjutning mot Israel:
Under de 23 dagarna av Operation Skyddsegg har en handfull journalister trotsat, målmedvetet eller av misstag, Hamas restriktioner för rapportering av negativ information från Gaza - bara att förneka det strax efter.
Två fall särskilt lyftes fram tidigare i veckan. I  Wall Street Journal rapporterade Nick Casey twittrade bevis - och förtäckt kritik - över Hamas ledarskaps användning av Shifa-sjukhuset i Gaza som en kommandocentral, kastade mer ljus på gruppens användning av mänskliga sköldar. Hamas reagerade ilsket och ett Hamas-anslutet Twitter-konto svartlistade honom som journalist "som ljuger för Israel" - en potentiellt dödlig anklagelse för någon i Gaza, än mer en utlänning. Kort därefter var tweetet snabbt borttaget av Casey ....
Många utländska journalister har erkänt att de har intervjuat Hamas ledare inne i sjukhuset, men deras rapporter är anmärkningsvärda för bristen på betoningen av ett sådant flagrant brott mot internationell rätt.
I det andra fallet, en annan WSJ journalist twittrade bevis på att en Hamasraket feltänt och skadat Gazas huvudsjukhus. Igen, kort efter tweeten tog Tamer El-Ghobashi bort bevisen.
Användningen av mänskliga sköldar av Gazas terroristgrupper under den pågående konflikten har upprepade gånger dokumenterats. Både Hamas och Islamiska Jihad har lagrat och avfyrat raketer inifrån tätbefolkade civila områden, vilket gör israeliska försök att stoppa dem utan att orsaka ytterligare skador nära omöjligt. För att förvärra problemet har Hamas öppet uppmuntrat civila att agera som mänskliga sköldar och prisade deras handlingar som hjältemod.
Terrorister har också använt sjukhus och skolor som kommandocentraler och militärbaser.
På tisdagen medgav  FN Work and Relief Agency (UNRWA) att det hade upptäckt raketer lagrade i en av sina skolor för tredje gången.
Hamas har inte utfärdat ett svar på Barbatis påståenden, och det är oklart om han kommer att möta ett förbud från att rapportera från Strip i framtiden. Men vad händer med honom, hans påståenden väcker vissa obekväma frågor om objektiviteten av rapporter som kommer från Gaza - särskilt riktigheten i de mycket överdrivna civila dödssiffrorna, och vem som kan vara ansvarig för den.

Se även http://blog.camera.org/archives/2014/07/hamas_intimidates_press_in_gaz_1.html

Blogg: Hamas sköt mot FN-skolan.

"barn på lekplats" berättas i Hamas-stil på bl.a. SvT, Sossebloggare (jag är portad för att kommentera på alla), DN,

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)