torsdag 29 januari 2015

Egyptens islamistiska ungdom radikaliseras.

Länk (Från Libanon)

De islamistiska Muslim Brotherhood i Egypten radikaliseras eftersom de inte lyckades förstöra Egypten och göra det till en islamsk stat - så nu går de med i ISIS i stället, för att kunna mörda så mycket de lyster. Ivrigt uppbackade av Obama och Bildt. Vi får lita på att Sisi gör vad som är nödvändigt även om diverse väströster tycker det är mer "demokratiskt" att de får fortsätta förstöra för speciellt kristna i Egypten, som Obama och EU inte bryr sej om.

Google translate har ordet: (jag har inte mycket tid och energi att editera detta, så antingen läs det engelska originalet eller kör Google Translate själv på det. Så använd denna översättning för att skumma innehållet.)

Egyptens ungdom omfamnar radikalisering



Efter en lång väntan har Ansar Beit al-Maqdis - en grupp aktiv i norra Sinai - flyttat från scenen att sympatisera med ISIS till att vara en del av den internationella organisationen. De har svurit trohet till ISIS och bytte namn till Wilayat Sinai. Detta är bara en återspegling av den växande radikaliseringen bland egyptierna, särskilt islamistisk ungdom.Det formella tillkännagivandet av enighet om trohetseden - efter Ansar Beit al-Maqdis predikant bad för ISIS under årets Eid al-Fitr bönen - eftersom gruppen höll ett samråd mellan alla jihadfraktioner i Sinai. Medan vissa av dem motsatte sig löftet, med tanke på att de redan hade svurit trohet till al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiri, i slutändan gick de  med på att stödja ISIS ledaren Abu Bakr al-Baghdadi, enligt källor nära gruppen.

Detta tillkännagivande av lojalitet har intensifierat Ansar Beit al-Maqdis konfrontation med den egyptiska regeringen och speglar användningen av mer aggressiva metoder för att motverka dess nedslag i Sinai. Ansar Beit al-Maqdis släppte senare uttalanden som säger att de anser varje individ i armén för att vara ett mål. Dessa anmärkningar sammanfaller med en upptrappning under den 1½-åriga kampanjen av den egyptiska staten att konfrontera terrorister i norra Sinai, särskilt efter 24 oktober-attacken på Karm al-Qawadis checkpoint i Sheikh Zuweid, vid vilken 28 egyptiska soldater dödades i den blodigaste attacken sedan president Mohammad Morsis avgång i juli 2013. staten har vräkt invånarna i Rafah och etablerat en buffertzon vid gränsen till Gaza. Ett tremånaders undantagstillstånd har införts i området och ett utegångsförbud införts från 05:00 och 07:00

Trots dessa intensifierade säkerhetsåtgärder och den pågående militära kampanjen, fortsätter jihadattacker . Den egyptiska arméns popularitet minskar dagligen i Sinai, vilket har givit gruppen stöd och hjälpt locka rekryter bland allt fler civila dödsoffer. I en incident nyligen i Rafah, dödades 10 medlemmar av samma familj, däribland tre barn och tre kvinnor.

Ett växande antal islamistiska ungdomar, i ljuset av militärens tillslag mot religiösa partier, välkomnar Ansar Beit al-Maqdis 'löfte om trohet till ISIS". För första gången hördes ramsor till stöd för gruppen i Kairos demonstrationer på Nov 21. Vissa demonstranter bar svarta flaggor från ISIS och avstått från fredliga medel, något som de hade krävt under det senaste året och ett halvt, under förevändning att en fredlig inställning var en viktig orsak till att den nya ordningen var ännu mer auktoritär än Hosni Mubaraks.

Den salafistiska Fronten, som fram till 4 december var en del av National Alliance till Support Legitimitet (en islamistisk politisk koalition som motsätter sig Morsis utsparkande), organiserade "Muslim Youth Uprising" protester som ägde rum den 28 november; demonstranter höjde svarta flaggor i Matriya-distriktet Kairo. Samma dag, Ansar Beit al-Maqdis, att visa stöd för upproret, genomfört tre attacker i Kairo, Qalyubiyah och norra Sinai som dödade en officer och tre rekryter och skadade två officerare och dussintals poliser. Några av de muslimska brödraskapet ungdomarna meddelade att de skulle delta i upproret också, bara att backa ut natten innan för att hålla sina egna separata protester.

Följande dag, 29 november var ett domstolsavgörande som utfärdats som frikändes Mubarak, hans två söner, tidigare inrikesminister Habib al-Adly och dennes medhjälpare från misstankarna om att döda demonstranter. Denna dom ökade ilskan dessa ungdomar kände, driver dem vidare mot att stödja en lokal tillhörighet för ISIS. Samtidigt tusentals personer som deltagit i och krävde att 25 januari revolutionen tyna inne fängelser, och hundratals andra har dömts till döden. Efter domen, ett antal ungdomar - särskilt från Muslimska brödraskapet - lanserade hashtaggen kampanj #ISIS_is_the_solution på Facebook och Twitter. Denna slogan spelas på "Islam är lösningen", en välkänd slogan Muslimska brödraskapet är från Mubarak eran.

Stigande stöd för ISIS i Sinai och på andra håll representerar den lilla men växande övertygelse om att statens våld endast kan uppfyllas med motvåld. Denna grad förskjutning mot våldet började med upplösningen av Rabia al-Adawiya sit-in i augusti 2013, vilket ledde till döden för så många som 1000 personer, enligt Human Rights Watch. Vissa muslimska brödraskapet ungdomar har sedan nedsänkt sig i skrifter och ideologi Sayyid Qutband delade hans artiklar och skrifter på sociala nätverkssajter. De håna nu fredliga paroller de själva hade antagits i det förflutna, såsom "vår lugnets är starkare än kulor." Några har också börjat att uttrycka avsikt att gå med ISIS och delta i förlängning kalifatet så att islamiska erövrare kan komma in i Egypten.

Dessa dagar, är brödraskapet delas mellan dem som kräver en "islamiska revolutionen" som innebär att alliera sig med jihadister och fokusera på Morsi återkomst till makten och dem som stöder en "folklig revolution" som innebär att alliera sig med liberala rörelser och inhämtar det internationella samfundets stöd för borttagning av president Abdel-Fattah al-Sisi och hans regering.

Muslimska brödraskapet senaste uttalanden om deltagande i "muslimska ungdoms Uprising" illustrerar dessa inre spänningar. Partiledarna - samt ledare för Gamaa Islamiya och andra islamiska partier, såsom Al-Wasat och Homeland Party (Al-Watan) - förklarade att de inte skulle delta i salafistiska organiserade protester och att krav och paroller måste förenas bland de olika skikten i det egyptiska samhället.

Medan Muslimska brödraskapet fortfarande officiellt förkastar våld som ett förhållningssätt, har det uppmuntrat motstå de myndigheter och säkerhetstjänster i "innovativa sätt" genom att skära av vägar, brännande regeringsbyggnader, och ansträngande regimen ekonomiskt och politiskt. Medan många bland brödraskapet ungdomar fortsätter ner radikalisering vägen, är några av gruppens ledare försöker positionera sig som ett alternativ, en centerpartist kraft mellan jihadister och säkerhetstjänster som kan spela en roll på vägen att blidka både jihadist och liberaler . Under tiden många bland gruppens ledning fortsätta att främja idén att låta brödraskapet att delta i en demokratisk process - trots koncernens misstag under sina erfarenheter av regeringen - skulle ha varit bättre än landet glider in i denna cykel av våld och räknare -violence.

Som regeringen fortsätter sin repressiva synsätt finns det en växande känsla bland ungdomar att de har förlorat sina drömmar om "frihet och mänsklig värdighet" tre år efter det att 25 januari revolutionen. Mer än 47.000 människor tyna bort i egyptiska fängelser, enligt en medlem av den egyptiska Samordning av rättigheter och friheter, som sade att 3000 personer greps bara i en vecka innan "Muslim Youth Uprising." Det verkar som verklig politisk dialog är allt men gått i Egypten mitt växande utbyggnaden av statlig förtryck och den efterföljande uppgång i terroristverksamhet som svar.

Ett ökande antal islamistiska ungdomar och sympatisörer är omfamna våldet. Om det politiska landskapet fortsätter att dra och Sisi regimen vägrar att släppa fängslade ungdomar, inklusive islamister, kommer mer problem att följa, eftersom egyptiska fängelser är ökända som grogrund för extremism. Spänningar i Egypten kunde utvecklas till mer våld, vilket gör landet mer mottagliga för terroristattacker.

Mostafa Hashem är en egyptisk journalist som specialiserat sig på jihadrörelser, politisk islam och ungdomsfrågor. Denna kommentar, översatt från arabiska, dök först på Sada, en online tidning som publiceras av Carnegie (www.carnegieendowment.org/sada).


Egypt youth embracing radicalization


After a long wait, Ansar Beit al-Maqdis – a group active in northern Sinai – has moved from the stage of sympathizing with ISIS to being a part of the international organization. It has sworn allegiance to ISIS and changed its name to Wilayat Sinai. This is but one reflection of the growing radicalization among Egyptians, particularly Islamist youth.The formal announcement of the pledge of allegiance was delayed – after Ansar Beit al-Maqdis’ preacher prayed for ISIS during this year’s Eid al-Fitr prayers – because the group held a consultation between all jihadi factions in Sinai. While some of them objected to the pledge, given that they had already sworn allegiance to Al-Qaeda leader Ayman al-Zawahiri, in the end they agreed to support ISIS leader Abu Bakr al-Baghdadi, according to sources close to the group.

This announcement of allegiance has intensified Ansar Beit al-Maqdis’ confrontation with the Egyptian government and reflects the use of more aggressive methods to counter its crackdown in Sinai. Ansar Beit al-Maqdis released subsequent statements saying it considers any individual in the army to be a target. These remarks coincide with an escalation in the year-and-a-half campaign waged by the Egyptian state to confront militants in northern Sinai, particularly following the Oct. 24 attack on the Karm al-Qawadis checkpoint in Sheikh Zuweid, during which 28 Egyptian soldiers were killed in the bloodiest attack since the ouster of President Mohammad Morsi in July 2013. The state has evicted residents of Rafah and established a buffer zone on the border with Gaza. A three-month state of emergency has been imposed in the area and a curfew put in place from 5 p.m. and 7 a.m.

Despite these intensified security measures and the ongoing military campaign, jihadi attacks continue. The Egyptian army’s popularity is declining daily in Sinai, which has aided the group’s support and helped it attract recruits amid an increasing number of civilian deaths. In a recent incident in Rafah, 10 members of the same family were killed, including three children and three women.

A growing number Islamist youths, in light of the military’s crackdown on religious parties, are welcoming Ansar Beit al-Maqdis’ pledge of allegiance to ISIS. For the first time, chants in support of the group were heard in Cairo’s demonstrations on Nov. 21. Some protesters carried the black flag of ISIS and renounced peaceful means, something they had called for over the past year and a half, under the pretext that adopting a peaceful approach was a key reason the new regime is even more authoritarian than Hosni Mubarak’s.

The Salafist Front, which until Dec. 4 was part of the National Alliance to Support Legitimacy (an Islamist political coalition that opposes Morsi’s ouster), organized the “Muslim Youth Uprising” protests that took place on Nov. 28; demonstrators raised black flags in the Matriya district of Cairo. On the same day, Ansar Beit al-Maqdis, to show support for the uprising, carried out three attacks in Cairo, Qalyubiyah and North Sinai that killed an army officer and three recruits and injured two officers and dozens of policemen. Some of the Muslim Brotherhood youths announced that they would participate in the uprising as well, only to back out the night before to hold their own separate protests.

The following day, Nov. 29, a judicial ruling was issued that acquitted Mubarak, his two sons, former Interior Minister Habib al-Adly, and the latter’s aides of charges of killing protesters. This ruling heightened the anger these youth felt, pushing them further toward supporting a local affiliation for ISIS. Meanwhile, thousands of those who participated in and called for the Jan. 25 revolution languish inside prisons, and hundreds of others have been sentenced to death. Following the verdict, a number of youth – particularly from the Muslim Brotherhood – launched the hashtag campaign #ISIS_is_the_solution on Facebook and Twitter. This slogan played on “Islam is the solution,” a well-known slogan of the Muslim Brotherhood’s from the Mubarak era.

Rising support for ISIS in Sinai and elsewhere represents the small but growing conviction that the state’s violence can only be met with counter-violence. This gradual shift toward violence began with the breakup of the Rabia al-Adawiya sit-in in August 2013, which led to the death of as many as 1,000 people, according to Human Rights Watch. Some Muslim Brotherhood youths have since immersed themselves in the writings and ideology of Sayyid Qutband shared his articles and writings on social networking sites. They now mock peaceful slogans they themselves had adopted in the past, such as “our peacefulness is stronger than bullets.” Some have also begun to express intent to join ISIS and participate in extending the caliphate so that Islamic conquerors can enter Egypt.

These days, the Brotherhood is split between those who call for an “Islamic Revolution” that entails allying with jihadis and focusing on Morsi’s return to power and those who support a “popular revolution” that entails allying with liberal movements and garnering the international community’s support for removing President Abdel-Fattah al-Sisi and his government.

The Muslim Brotherhood’s recent statements about participation in the “Muslim Youth Uprising” illustrate these internal tensions. Party leaders – as well as leaders of Gamaa Islamiya and other Islamic parties, such as Al-Wasat and the Homeland Party (Al-Watan) – declared they would not participate in the Salafist-organized protests and that demands and slogans must be unified among the various strata of Egyptian society.

While the Muslim Brotherhood still officially rejects violence as an approach, it has encouraged resisting the authorities and security services in “innovative ways” by cutting off roads, burning government buildings, and exhausting the regime economically and politically. While many among the Brotherhood’s youth continue down the radicalization path, some of the group’s leaders are trying to position themselves as an alternative, a centrist force between the jihadis and the security services that can play a role down the road to placate both jihadi and liberals. In the meantime, many among the group’s leadership continue to promote the idea that allowing the Brotherhood to participate in a democratic process – despite the group’s mistakes during its experience in government – would have been better than the country sliding into this cycle of violence and counter-violence.

As the government continues its repressive approach, there is a growing feeling among youths that they have lost their dreams of “freedom and human dignity” three years after the Jan. 25 revolution. More than 47,000 people languish in Egyptian prisons, according to a member of the Egyptian Coordination of Rights and Freedoms, who said that 3,000 people were arrested just in the one week before the “Muslim Youth Uprising.” It seems that real political dialogue is all but gone in Egypt amid the growing expansion of state oppression and the subsequent uptick in terrorist activity in response.

An increasing number of Islamist youth and sympathizers are embracing violence. If the political landscape continues to retract and the Sisi regime refuses to release detained youth, including Islamists, more trouble will follow, because Egyptian prisons are notorious as breeding grounds for extremism. Tensions in Egypt could evolve into more violence, making the country more susceptible to terrorist attacks.

Mostafa Hashem is an Egyptian journalist specializing in jihadi movements, political Islam, and youth issues. This commentary, translated from the Arabic, first appeared at Sada, an online journal published by the Carnegie Endowment for International Peace (www.carnegieendowment.org/sada).

- See more at: http://www.dailystar.com.lb/Opinion/Commentary/2014/Dec-22/281840-egypt-youth-embracing-radicalization.ashx#sthash.cZwGQTId.dpuf

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)