fredag 27 mars 2015

Samarbetet mellan Israel och USA (inte Obama).

US-Israelsamarbetet trotsar personliga sammandrabbningar.
Yoram Ettinger

Samarbetet mellan USA och Israel inom områdena försvar, vetenskap och handel är böljande på ett aldrig tidigare skådat sätt, i strid med den oöverstigliga klyftan mellan världsbilderna hos USA:s president Barack Obama och premiärminister Benjamin Netanyahu.

Till exempel, 250 stora amerikanska högteknologiska företag har forsknings- och utvecklingscentra i Israel, som har blivit en viktig källa för banbrytande innovativ teknik. Detta tjänar till att förbättra USA:s konkurrenskraft, öka den amerikanska exporten och expandera den amerikanska sysselsättningen. År 2014 nådde israeliska nystartade företag alla tiders rekord på $3,4 miljarder främst från amerikanska investerare. Israel driver hundratals amerikanska system för inrikes säkerhet och militär och ger den amerikanska försvarsindustrin kritisk kompetens inom drift, underhåll och reparationer, vilket dramatiskt förbättra kvaliteten på dessa system och deras globala konkurrenskraft. I sin tur förbättrar detta US forskning och utveckling, export och sysselsättning.

US-Israels samarbete inom områdena teknik cyber, nano och rymd är dramatiskt på uppgång. Israel ger USA  underrättelsetjänst som överstiger allt  som tillhandahålls av alla Nato-länder tillsammans. Formuleringen av amerikansk stridstaktik, i allmänhet - och urban krigföring i synnerhet - bygger till stor del på Israels kamp- upplevelse. Gemensamma amerikansk-israeliska flygvapenövningar genomförs regelbundet. US Armyenheter på väg till Afghanistan är utbildade av israeliska experter på urban krigföring, bilbomber, självmordsbombare och improviserade spränganordningar.

I motsats till den enkelriktade gatantyp av relation för 40 år sedan (USA gav och Israel fick), har de nuvarande USA och Israel banden förvandlats till en ömsesidigt fördelaktigt tvåvägsgata, expanderande samarbete - särskilt i en tid av drastisk nedskärning i USA försvarsbudget och USAs tillbakadragande från Irak, Afghanistan och Jemen. Denna tvåvägsgata påverkas inte av det dåliga blodet mellan Obama och Netanyahu.

Medan Obama skarpt kritiserar Netanyahus inställning till den palestinska frågan överskrider amerikanska nationella säkerhetsintressen och kommersiella intressen, liksom relationerna mellan USA och Israel och Obamas arv,  i särklass, den palestinska frågan.

Dessutom, Obamas antagande att en olöst Palestinafråga är en central orsak till Mellanösterns turbulenta utsikt de senaste fyra åren av den arabiska tsunamin, har påtagligt visat den marginella roll den palestinska frågan har i utformningen av Mellanöstern. Således, de tektoniska utbrotten i Tunisien, Libyen, Egypten, Jemen, Bahrain, Syrien och Irak - liksom det dödliga iranska hotet mot varje pro-amerikanskt arabland i regionen - är oberoende av den palestinska frågan. Även de arabiska länderna duschar palestinierna med retorik, men inte med konkreta resurser. De anser inte palestinierna deras kronjuvel, utan snarare en källa till ytterligare korruption, omstörtande verksamhet och terrorism.

Medan Obama och Netanyahu är på kollisionskurs, har den amerikanska kongressen - den mest autentiska representanten för den amerikanska beståndsdelen och en JÄMLIKE, co- bestämmande gren av regeringen i alla områden - varit en systematisk anhängare av ett fördjupat samarbete mellan USA och Israel. Det var kongressen som stoppade den amerikanska militärens inblandning i Vietnam, Angola och Nicaragua (i trots mot presidenterna Richard Nixon och Ronald Reagan); utlöste kollapsen av den vita regimen i Sydafrika (tvingande Reagans veto); tvingat Moskva  att tillåta fri utvandring; klippt vingarna på den amerikanska underrättelsetjänsten (i trots mot president Gerald Ford); har avstått från att ratificera 1999 års fullständiga provstoppsavtal (undertecknat av president Bill Clinton); utvidgat betydligt strategiskt samarbete med Israel (i trots mot president George HW Bush och utrikesminister James Baker); tvingade Obama att lägga veto mot 2011 FNs Säkerhetsrådets anti uppgörelse upplösning och att underteckna 1 Augusti 2014 $225.000.000 anslag för förvärv av ytterligare Iron Dome-batterier; etc. Det amerikanska politiska systemet ger kongressen muskel att initiera politik och ändra, suspendera, dra tillbaka kapital, rulla tillbaka och avbryta presidentens inhemska, utrikespolitiska och nationella säkerhetsinitiativ.

Till skillnad från vad USA knyter med de flesta andra länder, det speciella förhållandet med den judiska staten speglar känslorna hos de flesta amerikanska väljare, oavsett presidentens politik. De bygger på judisk-kristna värderingar som går tillbaka till 1600-talets Pilgrimer i Mayflower och Arabella, som avvek från "dagens Egypten," korsade "dagens Röda havet" och landade i det "moderna förlovade landet." Idag finns statyer av Moses i USA:s representanthus (mot Speaker) och den amerikanska högsta domstolen (ovanför Justices bänk), och tio Budordens monument kan hittas på marken i Texas och Oklahoma State huvudstäder.

För Netanyahu att omfamna Obamas politik mot Iran och den palestinska frågan skulle kräva att han ignorerade Obamas meritlista i Mellanöstern: han välkomnade den arabiska tsunamin som  i den arabiska våren övergick mot demokratin; Han knivhögg pro-USA, tidigare Egyptens president Hosni Mubarak i ryggen och nu vänder han kalla handen mot den nuvarande presidenten, Abdel-Fattah el-Sissi, samtidigt som han omfamnar anti-USA Muslimska brödraskapet, den största islamiska terrororganisationen; han förnekar existensen av islamisk terrorism ("våld på arbetsplatsen", "extremism"); Han hävdar att "Islam har alltid varit en del av den amerikanska historien" (2009 års Kairotal); Han har hävdat att den grundläggande orsaken till terrorismen är socioekonomisk utsatthet; Han tränade anti-USA, pro-Iran Houthistammar i Yemen; Han ger medvind till Irans gradvisa dominans av Irak, Syrien, Libanon, Jemen (som kontrollerar det kritiska Bab el-Mandeb- sundet), förutsätter att "min fiendes fiende är min vän", medan Iran i själva verket är "min fiende"; Han är upptagen med detaljerna i en överenskommelse med Iran i stället för med detaljerna i Irans rogue, terrorist, noncompliant, apokalyptiska, expansionistiska, anti-USA-meriter; Han syftar till att innehålla snarare än förhindra ett kärnvapenbestyckat Iran; Han förvandlade Libyen till en av de största inkubatorer för terrorism; Han underordnar amerikanska ensidiga åtgärder till multilateralism; han har förlorat förtroendet för Saudiarabien och andra pro-USA Arabstater, urholkar den amerikanska hållningen avskräckande till en aldrig tidigare skådad låg punkt.

För Netanyahu att omfamna Obamas politik mot Iran och den palestinska frågan skulle skona honom vrede från Vita huset, men skulle distansera honom från Mellanösterns verklighet, döma den judiska staten till undergång.





Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för kommentar - jag godkänner när jag har läst den! Om den är värd att godkännas :)